Το μυστικό έγγραφο του ΝΑΤΟ από τον Δεκέμβριο του 2014 - Η Ρωσία θα προκαλέσει τη Συμμαχία στα σύνορα με Πολωνία, Βαλτική

Στο έγγραφο επισημαίνεται επίσης η αδυναμία του ΝΑΤΟ όσον αφορά την αργή διαδικασία λήψης αποφάσεων, σε έντονη αντίθεση με αυτό που αποκάλεσε «συγκεντρωτικό ρωσικό κρατικό μοντέλο»

Από: bankingnews.gr

Το ΝΑΤΟ πίστευε από καιρό ότι η Ρωσία, με την υποστήριξη της Λευκορωσίας, θα δοκιμάσει τη διατλαντική συμμαχία στα σύνορα της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής χρησιμοποιώντας μη στρατιωτικές/ασύμμετρες ενέργειες καθώς και πιθανές στρατιωτικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στρατιωτική σύγκρουση.
Σύμφωνα με ένα μυστικό έγγραφο του ΝΑΤΟ που έλαβε το Nordic Monitor, οι στρατιωτικοί σχεδιαστές της συμμαχίας κατέληξαν στο συμπέρασμα αμέσως μετά την πρώτη ρωσική επέμβαση στο ουκρανικό έδαφος το 2014 ότι μια κρίση θα μπορούσε κάλλιστα να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα της ρωσικής επιθετικότητας που απειλεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Πολωνίας και/ ή Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.

«Η κρίση οδηγεί σε αύξηση της έντασης μεταξύ της Ρωσίας που υποστηρίζεται από τη Λευκορωσία από τη μια πλευρά και της Πολωνίας ή/και της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας από την άλλη, με αποκορύφωμα τις ρωσικές μη στρατιωτικές/ασύμμετρες ενέργειες και πιθανές στρατιωτικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στρατιωτικό αντιπαράθεση», αναφέρεται στο έγγραφο.
Το έγγραφο αναπτύχθηκε ως μέρος ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης του ΝΑΤΟ που ονομάζεται Eagle Guardian από τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης (SACEUR) και είχε στόχο να ενισχύσει την ασφάλεια της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής έναντι της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας. Υπεγράφη από τον στρατηγό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Philip M. Breedlove, και υποβλήθηκε στην ηγεσία της συμμαχίας.

Nordic1.JPG

Οι σχεδιαστές του ΝΑΤΟ εξήγησαν τους πολιτικούς στόχους της Ρωσίας όπως η διατήρηση της σταθερότητας και της συνοχής του καθεστώτος, η διασφάλιση της υποστήριξης του ρωσικού ευρύτερου κοινού και η διασφάλιση της οικονομικής και οικονομικής βιωσιμότητας της Ρωσίας. Όσον αφορά τον απώτερο στρατηγικό στόχο της Μόσχας, το ΝΑΤΟ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία ήθελε να αποκαταστήσει το καθεστώς της «μεγάλης δύναμης» και να ενισχύσει την επιρροή της στις γειτονικές χώρες, το λεγόμενο «εγγύς εξωτερικό», που περιλαμβάνει ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ.
Οι σχεδιαστές προέβλεψαν ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία και η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να συνεχίσει τις γεωπολιτικές της φιλοδοξίες πιο επιθετικά, ανεξάρτητα από την καταδίκη της Ρωσίας από τη διεθνή κοινότητα. Οι πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις απέδειξαν ότι οι σχεδιαστές είχαν δίκιο στις κοινές αξιολογήσεις απειλών και στην πρόβλεψη της μελλοντικής ρωσικής συμπεριφοράς.
«Η ρωσική ηγεσία έχει επιδείξει ετοιμότητα και προθυμία να χρησιμοποιήσει βία για να επιτύχει τους στρατηγικούς της στόχους. Ως εκ τούτου, η πολιτική της Ρωσίας και οι πρόσφατες ενέργειες έχουν αλλάξει το στρατηγικό περιβάλλον και αποτελούν απειλή για τους Συμμάχους που συνορεύουν ή βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τη Ρωσία», αναφέρεται στο έγγραφο.

Nordic2.JPG

Στο έγγραφο επισημαίνεται επίσης η αδυναμία του ΝΑΤΟ όσον αφορά την αργή διαδικασία λήψης αποφάσεων, σε έντονη αντίθεση με αυτό που αποκάλεσε «συγκεντρωτικό ρωσικό κρατικό μοντέλο», που επέτρεπε στη Ρωσία να σχεδιάζει, να ανταποκρίνεται και να ενεργεί πιο γρήγορα από τη συμμαχία και να συγκεντρώνει γρήγορα δυνάμεις.
Σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη βούληση της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα για την προώθηση των συμφερόντων της, αυτό επέτρεψε στη Ρωσία να επιτύχει έγκαιρη κυριαρχία κλιμάκωσης, εξηγεί το έγγραφο. «Οι πραγματικοί κίνδυνοι της νέας ρωσικής στρατηγικής είναι η ικανότητα να εισάγει επαρκή ασάφεια ώστε να δυσκολεύει τη λήψη των αποφάσεών μας και η ικανότητα να περιθωριοποιούνται στοιχεία όλου του φάσματος των σημερινών αμυντικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ», προειδοποίησαν οι συντάκτες του εγγράφου.
«Η Ρωσία θα συνεχίσει να δοκιμάζει και να υπονομεύει τη συνοχή της Συμμαχίας, ιδιαίτερα τη συλλογική της άμυνα, επιδιώκοντας παράλληλα να αποφύγει μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ», δήλωσαν οι σχεδιαστές, ενώ προειδοποίησαν ότι η στάση της Ρωσίας απέναντι στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αλλάξει εάν ξεπεραστεί ένα κρίσιμο όριο.

Nordic3_1.JPG

Σύμφωνα με το Nordic Monitor, η τροπή των γεγονότων μετά την έγκριση του εγγράφου από τη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ απέδειξε ότι οι σχεδιαστές στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ είχαν δίκιο στις προβλέψεις τους. Όχι μόνο η Ρωσία έχει δείξει προθυμία να χρησιμοποιήσει περαιτέρω στρατιωτική ισχύ για να επιτύχει τους στόχους της, αλλά κατάφερε επίσης να φέρει μια σφήνα μεταξύ της Τουρκίας και των συμμάχων του ΝΑΤΟ σε ορισμένα ζητήματα.
 
Nordic4.JPG
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail