Το Πακιστάν ακυρώνει την αγορά τουρκικών ελικοπτέρων T129 ATAK!

Freepen.gr - Ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων, το Πακιστάν αποφάσισε να ακυρώσει την απόκτηση 30 επιθετικών ελικοπτέρων T129 ATAK που παρήγγειλε το 2018 από την Τουρκία και αντ' αυτού διαπραγματεύεται με την Κίνα για την αγορά του Z-10ME.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, που επικαλείται ο Gastón Dubois για το aviacionline.com, ο Γενικός Διευθυντής Διυπηρεσιακών Δημοσίων Σχέσεων των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν επιβεβαίωσε την ακύρωση της σύμβασης με την Τουρκία και τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για την αγορά επιθετικών ελικοπτέρων Z-10ME από την Κίνα.

Η συμφωνία που υπογράφηκε το 2018 με την Turkish Aerospace Industries για περίπου 30 ελικόπτερα T129 ATAK, αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρουσίασε σημαντικές καθυστερήσεις λόγω της έλλειψης άδειας από τις ΗΠΑ για την εξαγωγή των κινητήρων LHTEC T800-4A, που είναι μια παραλλαγή του Κινητήρας CTS800, που αναπτύχθηκε από κοινού από τη Honeywell και τη Rolls-Royce. Το T-129 μεταφέρει 2 από αυτούς.

Αυτή η άδεια εξαγωγής χορηγήθηκε πρόσφατα στις Φιλιππίνες, οι οποίες είχαν διαπραγματευτεί την αγορά έξι μονάδων, επίσης το 2018. Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες, οι πρώτες μονάδες του Philippine T129 επρόκειτο να παραληφθούν το Δεκέμβριο.

Άλλοι πιθανοί πελάτες που ενδιαφέρονται για το τουρκικό ελικόπτερο είναι το Μαρόκο (22 μονάδες), το Ιράκ (12 μονάδες) ενώ και η νιγηριανή Πολεμική Αεροπορία έχει επίσης δείξει ενδιαφέρον για το μοντέλο. Αλλά όσο το ATAK δεν βλέπει τους αμερικανικούς κινητήρες της να αντικαθίστανται από άλλους ουκρανικής ή τουρκικής προέλευσης, οι εξαγωγικές του δυνατότητες θα περιορίζονται από τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των ενδιαφερόμενων εθνών.

CATIC Z-10

Σύμφωνα με τον Κινέζο κατασκευαστή του, το Z10ME είναι ένα προηγμένο επιθετικό ελικόπτερο κατηγορίας 6 τόνων, το οποίο έχει ικανότητα μάχης ημέρας/νύχτας και μπορεί να μεταφέρει μια ποικιλία όπλων όπως βλήματα αέρος-εδάφους, βλήματα αέρος-αέρος, ρουκέτες και κανόνια.

Το Z10ME είναι ικανό να πραγματοποιεί επιθέσεις σε οχυρώσεις, τεθωρακισμένους και μη κινητούς επίγειους στόχους, καθώς και να επιτίθεται σε εναέριους στόχους όπως τα εχθρικά ελικόπτερα.

Όσον αφορά τις επιδόσεις, τις δυνατότητες, τους αισθητήρες και τον εξοπλισμό, είναι ένα οπλικό σύστημα ισοδύναμο με το T129 ATAK, το οποίο θα αντικαταστήσει.

Εάν ολοκληρωθεί η αγορά, το Πακιστάν θα γίνει ο πρώτος πελάτης εξαγωγής του κινεζικού ελικοπτέρου, όπως ήταν ο πρώτος ξένος πελάτης του J-10CE, που αποκτήθηκε για να αντιμετωπίσει την αγορά του Dassault Rafale από την ινδική Πολεμική Αεροπορία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail