Γιατί το αμερικανικό non-paper προωθεί τα έργα Ηλεκτρικής Διασύνδεσης εις βάρος του EastMed;

Σχετικά με τη λιτή ανακοίνωση για το non-paper που αφορά στον EastMed, η δημοσιογράφος Φανούλα Αργυρού παρατηρεί ότι δεν έγινε απευθείας από αξιωματούχο στην Ουάσιγκτον αλλά από "ανώνυμο εκπρόσωπο" της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, και αυτό έχει τη σημασία του, δεδομένου ότι πρόκειται για στροφή 180 μοιρών έναντι σημαντικών δεσμεύσεων με ότι αυτό συνεπάγεται σε άλλα πεδία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Πέραν τούτου, το ερώτημα που ανακύπτει είναι, γιατί οι ΗΠΑ προωθούν τα έργα Ηλεκτρικής Διασύνδεσης εις βάρος του EastMed; Η απάντηση ίσως βρίσκεται παρακάτω:

-Πρώτον γιατί τα έργα Ηλεκτρικής Διασύνδεσης EuroAsia Interconnector και EuroAfrica Interconnector δεν είναι ανταγωνιστικά έναντι των εξαγωγών του αμερικανικού σχιστολιθικού φυσικού αερίου (LNG), το οποίο σημειώνει ρεκόρ ζήτησης στη «Γηραιά Ήπειρο».
-Δεύτερον γιατί όπως διευκρινίζει στο iEpikaira Νομικός με εξειδίκευση στο Δίκαιο της Θάλασσας: "Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας διευκολύνει περισσότερο την πόντιση καλωδίων. Ωστόσο, η Σύμβαση προβλέπει ότι απαιτείται η συναίνεση του παράκτιου κράτους μόνο για τη χάραξη της όδευσης ενός αγωγού εντός της υφαλοκρηπίδας του, όχι για την πράξη της πόντισης εν γένει (Άρθρο 79, παρ. 3). Γι' αυτό η Πολωνία, εν τέλει, δεν μπόρεσε να παρεμποδίσει [με νομικά μέσα] τη διέλευση του Nord Stream II από τις θαλάσσιες ζώνες της."

-Τρίτον γιατί υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα ευρωπαϊκά συμφέροντα το οποία ασκούν παρασκηνιακές πιέσεις. Υπενθυμίζεται η δήλωση του Γερμανού αναπληρωτή διευθυντή της Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν, Κλάους Ντίτερ Μπόρχαρντ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απένταξης του αγωγού EastMed από τον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) της ΕΕ επικαλούμενος την "πράσινη ανάπτυξη". "Θέλουμε να ρίξουμε χρήματα εκεί που βλέπουμε μέλλον. Δεν υπάρχει χώρος για να βαπτίσουμε κάτι αειφόρο, αν προέρχεται από το φυσικό αέριο. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει πολύ αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά έχει περισσότερο νόημα να χρησιμοποιηθούν οι περιφερειακές υποδομές LNG, από το να μεταφερθεί μέσω ενός μεγάλου αγωγού στην Ελλάδα και ακόμα παραπέρα," υπογράμμισε ο Γερμανός αξιωματούχος, χρησιμοποιώντας επιχειρηματολογία η οποία εν μέρει υιοθετήθηκε στην ανακοίνωση της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα...

-Τέταρτον για άλλους λόγους που ήδη αναφέραμε στο σχόλιό μας: Το Βατερλώ του EastMed ίσως προμηνύει πολύ χειρότερες εξελίξεις!

Από: https://i-epikaira.blogspot.com/2022/01/non-paper-eastmed_12.html
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail