Η Τουρκία οδεύει προς πυρηνικά και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους;

“H Τουρκία έχει στα σκαριά και άλλα μυστικά στρατιωτικά προγράμματα και αναπτύσσει νέες δυνατότητες που εξουδετερώνουν κάθε έξωθεν απειλή”. Αυτό δήλωσε επικεφαλής της αμυντικής της βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ. “Μπορώ να πω ξεκάθαρα ότι θα έχουμε όπλα που θα αιφνιδιάσουν αντίπαλο, όποιος κι αν είναι”, είπε. “Έχουμε πολύ δουλειά ακόμα και μακρύ δρόμο να βαδίσουμε, αλλά όποιος νομίσει την Τουρκία ως εύκολο θύμα θα το μετανιώσει”, κατέληξε.
Οι δηλώσεις Ντεμίρ “μεταφράστηκαν” από ειδικούς ως σημάδι ότι η Τουρκία προχωρά προγράμματα μυστικών όπλων και αμυντικών προγραμμάτων. Ο Ντεμίρ, αντικείμενο αμερικανικών κυρώσεων ο ίδιος, έχει στη διάθεσή του έναν αμυντικό προϋπολογισμό πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και συνεργάζεται στενά με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν με στόχο την απεξάρτηση της Τουρκίας από ξένα οπλικά συστήματα. Όπως αναφέρουν η Τουρκία έχει πλέο εξάρτηση μόλις 20% από την ξένη αμυντική αγορά.

Δεν είναι γνωστό ποια είναι τα μυστικά προγράμματα και τι αφορούν αλλά είναι εμφανές ότι η Τουρκία έχει ρίξει τεράστια ποσά και έχει έχει κινητοποιήσει το σύνολο του δυναμικού της, σε κάθε τομέα, στον σκοπό αυτό. Η Τουρκία διατηρεί την ένταση με πολλές γειτονικές χώρες, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, αλλά και με μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, κατά περίπτωση. Ο Ερντογάν συχνά-πυκνά επιτίθεται στη Δύση ενώ έχει διαφορές με τη Ρωσία στην Συρία, τη Λιβύη και τον Καύκασο, ενώ πουλά drones στην Ουκρανία.

Οι αναφορές του Ντεμίρ μάλλον έχουν να κάνουν με πυραυλικά συστήματα τα οποία μπορεί η Τουρκία να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση πολέμου. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η Τουρκία τρέχει πρόγραμμα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε συνεργασία με την γαλλοϊταλική Eurosam. Παράλληλα όμως αιωρείται και το ερώτημα αν η Τουρκία διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, των πυρηνικών περιλαμβανομένων.

Ο Ερντογάν είχε κάνει λόγο για την απόκτηση πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Σε άλλη περίπτωση είχε πει πως η Τουρκία δεν αποδέχεται τις έξωθεν πιέσεις να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Κορυφαίος σύμβουλός του δε είχε δηλώσει πως η Τουρκία θα προσλάβει κορυφαίους πυρηνικούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο. “Η Τουρκία πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, τότε κανείς δεν θα μπορεί να μας αγγίξει, όπως τη Βόρεια Κορέα”, είχε πει “δημοσιογράφος” του περιβάλλοντος Ερντογάν.

Ο Ερντογάν στηρίζει τον εξοπλιστικό του οίστρο και στο Ισλάμ, οι εκπρόσωποι του οποίου στην Τουρκία όχι απλώς εγκρίνουν, αλλά “ευλογούν” τα σχέδια του ισλαμοφασίστα προέδρου. Ένας από αυτούς, ο Χαϊρεντίν Καραμάν, αρθρογράφος της γνωστής ερντογανικής φυλλάδας Γενί Σαφάκ, οπαδός των βομβιστών αυτοκοτνίας, ζητά μετ’ επιτάσεως την απόκτηση τέτοιων όπλων από την Τουρκία, αδιαφορώντας για τις τυχόν αντιδράσεις της Δύσης. Η Τουρκία “τρέχει” ήδη το πυραυλικό πρόγραμμα SIPER που κατά τους Τούρκους θα είναι έτοιμο το 2023.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail