Χαστούκι στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου από το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α.

Freepen.gr - Το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. ανέστειλε την επιβολή της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού κατά του Covid-19 της κυβέρνησης Μπάιντεν για επιχειρήσεις με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους, που τέθηκε σε εφαρμογή ως κανόνας της Διοίκησης για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (OSHA).

Η απόφαση που ελήφθη με ψήφους 6-3 ανακοινώθηκε την Πέμπτη, με τους φιλελεύθερους δικαστές Breyer, Kagan και Sotomayor να διαφωνούν.

Αφού ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν το Σεπτέμβριο, αλλά δεν οριστικοποιήθηκε πριν από δύο μήνες, η εντολή θα απαιτούσε από τις επιχειρήσεις να διασφαλίσουν ότι οι υπάλληλοί τους είχαν εμβολιαστεί ή να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίες εξετάσεις με δικά τους έξοδα. Εφαρμόζεται σε περίπου 84 εκατομμύρια Αμερικανούς εργαζομένους και παραβιάζει κάθε πολιτειακό νόμο.

«Ο OSHA δεν έχει επιβάλει ποτέ στο παρελθόν τέτοια εντολή. Ούτε το Κογκρέσο», είπε το δικαστήριο στη γνωμοδότηση των 30 σελίδων, αποδεχόμενο τον ισχυρισμό των εναγόντων ότι υπερέβαινε τις νόμιμες εξουσίες της υπηρεσίας και κατά τα άλλα ήταν παράνομο.

«Συμφωνώντας ότι οι αιτούντες είναι πιθανό να επικρατήσουν, αποδεχόμαστε τις αιτήσεις τους και παραμένουμε στον κανόνα», είπε το δικαστήριο.

Ο OSHA έχει νομική εξουσία να ρυθμίζει τους κινδύνους στο χώρο εργασίας, αλλά όχι «τους κινδύνους της καθημερινής ζωής – απλώς επειδή οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν δουλειές και αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους εν ώρα λειτουργίας», καθώς κάτι τέτοιο θα διεύρυνε σημαντικά την εξουσία του χωρίς σαφή εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο, ισχυρίστηκε η πλειοψηφία.

Σε μια ξεχωριστή αλλά σχετική υπόθεση, το δικαστήριο επέτρεψε στον Λευκό Οίκο να επιβάλει τον εμβολιασμό σε υπαλλήλους υγειονομικών ιδρυμάτων που χρηματοδοτούνται από την ομοσπονδία, κάτι που είχε επίσης αμφισβητηθεί. Αυτή ήταν μια απόφαση με ψήφους 5-4, με τους δικαστές Roberts και Kavanaugh να συμπαρατάσσονται με τους φιλελεύθερους συναδέλφους τους και τους δικαστές Alito, Barrett, Thomas και Gorsuch να διαφωνούν. 

* πληροφορίες rt.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail