ΗΠΑ και Ιαπωνία κλιμακώνουν τις εντάσεις στο κινεζικό θαλάσσιο στρατηγικό περιβάλλον

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία εμπλέκονται και πάλι σε κοινά σχέδια για την αντιμετώπιση της Κίνας. Στις 21 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα πραγματοποίησαν μια εικονική συνάντηση για να μιλήσουν για διάφορα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ειδικά σε θέματα άμυνας. Η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας ήταν το κύριο επίκεντρο της προσοχής κατά τη διάρκεια των λίγων παραπάνω των είκοσι λεπτών της συνάντησης. Αυτή ήταν η πρώτη σύνοδος κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών μετά την ορκωμοσία του Kishida τον περασμένο Οκτώβριο.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University του Ρίο ντε Τζανέιρο. γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σχολιάζοντας τη σύνοδο κορυφής, ο Kishida δήλωσε: «Συμφωνήσαμε να εργαστούμε μαζί για να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των ομοϊδεατών χωρών για την πραγματοποίηση ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού (...) Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στενά σε θέματα που σχετίζονται με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολής και της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, του Hong Kong, και των Ουιγούρων του Xinjiang [Αυτόνομη Περιοχή], καθώς και τα πυρηνικά και πυραυλικά ζητήματα της Βόρειας Κορέας (...) [ΗΠΑ και ΗΒ] διατηρούν στενή επαφή με άλλους συμμάχους και εταίρους και συνεχίζουν να επικοινωνούν επί του θέματος πως οποιαδήποτε επίθεση θα αντιμετωπιστεί με ισχυρή δράση».

Στη συνέχεια, η συνάντηση επικυρώθηκε από πραγματικά γεγονότα. Το Σάββατο, το ναυτικό των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ξεκίνησαν μια σειρά κοινών ταχειών στρατιωτικών ασκήσεων στη Θάλασσα των Φιλιππίνων. Μια τεράστια επίδειξη δύναμης έλαβε χώρα στην περιοχή, με δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα, δύο αμφίβια επιθετικά πλοία, πολλά αντιτορπιλικά, καταδρομικά κατευθυνόμενων πυραύλων, μεταξύ άλλων. Σε επίσημη δήλωση το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είπε ότι η επιχείρηση είχε στόχο «τη διεξαγωγή εκπαίδευσης για τη διατήρηση και την προστασία μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού». Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή η θάλασσα είναι μια εξαιρετικά τεταμένη ζώνη, που χαρακτηρίζεται από την παρουσία του αντιφρονούντος νησιού της Ταϊβάν, των εδαφών του Γκουάμ που διοικούνται από τις ΗΠΑ και των νήσων Μαριάνα, αυτές οι ναυτικές ασκήσεις μπορούν να θεωρηθούν πραγματική προσβολή για την ειρήνη και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Το σύνολο των παραγόντων (η συνάντηση Μπάιντεν και Κίσιντα και οι ναυτικές ασκήσεις) φαίνεται να ερμηνεύτηκε ως μεγάλη προσβολή από το Πεκίνο, το οποίο αντέδρασε αμέσως με στρατιωτική απάντηση, στέλνοντας σκάφη και αεροσκάφη για επίδειξη δύναμης στη θάλασσα κοντά στην Ταϊβάν. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, οι κινεζικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν από 24 μαχητικά αεροσκάφη J-16, 1 μαχητικό αεροσκάφος J-10, δύο μεταγωγικά αεροσκάφη Y-9, δύο ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη συναγερμού Y-8 και ένα βομβαρδιστικό H-6 με πυρηνικά ικανότητα. Αυτά τα λεπτομερή δεδομένα, ωστόσο, πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθούν από πιο συνεπείς πηγές.

Στην πραγματικότητα, σενάρια όπως αυτό τείνουν να γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα τους επόμενους μήνες. Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία είναι έτοιμες να αυστηροποιήσουν τα μέτρα κατά της Κίνας με κάθε δυνατό τρόπο σε ολόκληρη την ακτογραμμή που περιβάλλει τη χώρα. Η κύρια εστίαση είναι να αναπτυχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα δυτικά στρατιωτικά σκάφη σε τεταμένες και αμφισβητούμενες περιοχές, όπως η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τα νησιά Σενκάκου κι η Ταϊβάν, μεταξύ άλλων.

Για τις ΗΠΑ, αυτού του είδους η κατάσταση είναι ενδιαφέρουσα γιατί βοηθά στην αποσταθεροποίηση του κινεζικού ναυτικού στρατηγικού περιβάλλοντος. Οποιαδήποτε μορφή αποσταθεροποίησης κατά του Πεκίνου είναι θετική για την αμερικανική πλευρά, η οποία έχει την ασιατική χώρα ως έναν από τους κύριους αντιπάλους της στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σενάριο. Ωστόσο, με μια απολύτως δυσμενή έννοια, η συμμετοχή σε αυτό το είδος επιχείρησης δε φαίνεται να είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα ή στρατηγική για την Ιαπωνία.

Προφανώς, η Κίνα και η Ιαπωνία έχουν ιστορικούς ανταγωνισμούς, με τεταμένους δεσμούς και εδαφικές διαφορές να σημαδεύουν τις διμερείς σχέσεις. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα αντικινεζικά συμφέροντα της Ιαπωνίας είναι ίδια με τα αμερικανικά. Οι ΗΠΑ θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την Κίνα καθώς θεωρούν το Πεκίνο εχθρό του γεωπολιτικού σχεδίου τους να διατηρήσουν ηγεμονικό πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό καθεστώς σε όλο τον κόσμο ενώ, από την άλλη, οι ανταγωνισμοί μεταξύ Τόκιο και Πεκίνου αφορούν αυστηρά περιφερειακούς παράγοντες, τυπικών δυνάμεων με διαφορετικά συμφέροντα στην ίδια ήπειρο.

Υποστηρίζοντας αμερικανικούς ελιγμούς εντός της ασιατικής ηπείρου με μόνη πρόθεση να επηρεάσει την Κίνα, η Ιαπωνία λαμβάνει μια πολύ επικίνδυνη στάση, η οποία μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Για παράδειγμα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, κατά την εικονική συνάντηση με τον Μπάιντεν, συμφώνησε να αυξήσει τη διμερή στρατιωτική συνεργασία στην Ουκρανία, η οποία είναι μια ζώνη εντάσεων εντελώς έξω από τα συμφέροντα του ιαπωνικού κράτους.

Αυτό που συμβαίνει είναι απλώς μια επιβολή συμφερόντων από την πλευρά των ΗΠΑ: σε αντάλλαγμα για αμερικανικά πλοία στα ανοικτά των κινεζικών ακτών, η Ουάσιγκτον θέλει τη βοήθεια της Ιαπωνίας στην Ανατολική Ευρώπη. Και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως αυτό μπορεί να είναι με οποιονδήποτε τρόπο κερδοφόρο για το Τόκιο. Στην πραγματικότητα, με τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας όλο και πιο υψηλές, η πιθανή ιαπωνική δράση στην Ουκρανία μπορεί να ωθήσει τις κοινές απαντήσεις Ρωσίας και Κίνας στην ασιατική θαλάσσια ζώνη, κάτι που θα καταστήσει την κατάσταση πολύ πιο τεταμένη για την ιαπωνική πλευρά.

Είναι απαραίτητο η ιαπωνική κυβέρνηση να κατανοήσει πως ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει στρατηγικά τις διαφορές και τους ανταγωνισμούς της με την Κίνα είναι μέσω του άμεσου διμερούς διαλόγου, χωρίς παρέμβαση δυνάμεων από άλλες ηπείρους - των οποίων τα συμφέροντα δεν αφορούν την ασιατική ηπειρωτική πραγματικότητα. Όσο περισσότερη αμερικανική «βοήθεια» δίνεται στην Ιαπωνία, τόσο χειρότερη μπορεί να είναι η κατάσταση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail