Βρετανία κι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι προετοιμάζει αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία

Collage: pressenza.com
Για άλλη μια φορά, η Δύση διαδίδει fake news και αβάσιμες θέσεις για τις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας. Τώρα, Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εγκαταστήσει μια νέα, φιλορωσική κυβέρνηση στο Κίεβο. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την αφήγηση, καθώς είναι απλώς μια ακόμη ατεκμηρίωτη ρητορική με μοναδικό σκοπό τη δυσφήμιση της Ρωσίας.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University of Rio da Janeiro. γεωπολιτικός σύμβουλος, infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό το Σαββατοκύριακο, η Δύση ξεκίνησε ένα νέο είδος αντιρωσικής αφήγησης. Την Κυριακή, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγόρησε επισήμως τη Μόσχα ότι προσπαθεί να εγκαταστήσει μια φιλορωσική κυβέρνηση στο Κίεβο. Δε δόθηκαν λεπτομέρειες για το πώς η βρετανική κυβέρνηση είχε καταλήξει σε τέτοια συμπεράσματα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις μεθόδους έρευνας που χρησιμοποιήθηκαν ή οποιαδήποτε αναφορά σε εξωτερικές πηγές, γεγονός που καθιστά τους ισχυρισμούς πραγματικά αδικαιολόγητους.

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, δήλωσε: «Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα ρίχνουν φως στην έκταση της ρωσικής δραστηριότητας που έχει σχεδιαστεί για να υπονομεύσει την Ουκρανία και είναι μια εικόνα για τη σκέψη του Κρεμλίνου (...) Η Ρωσία πρέπει να αποκλιμακώσει, να τερματίσει τις επιθετικές της εκστρατείες. Με την ίδια έννοια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βρετανίας Dominic Raab δήλωσε: «Θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες εάν η Ρωσία κάνει αυτή την κίνηση για να προσπαθήσει να εισβάλει, αλλά και να εγκαταστήσει ένα καθεστώς μαριονέτας».

Σε μεταγενέστερο χρόνο, οι κατηγορίες των Βρετανών επικυρώθηκαν από την Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN πως οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως ειδοποιήσει τους συμμάχους τους για πιθανά ρωσικά σχέδια παρόμοια με αυτά που περιγράφει το Ηνωμένο Βασίλειο. Με τα δικά του λόγια: "Δεν μπορώ να σχολιάσω συγκεκριμένα στοιχεία πληροφοριών. Αλλά έχουμε προειδοποιηθεί για αυτό ακριβώς το είδος τακτικής εδώ και εβδομάδες και το έχουμε αναφέρει δημόσια. Μόλις την περασμένη εβδομάδα επιβάλαμε κυρώσεις σε τέσσερις Ρώσους πράκτορες, Ουκρανούς στην Ουκρανία, καθώς ζητούσαν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση. Αυτό είναι μέρος του ρωσικού κιτ εργαλείων. Εκτελεί την γκάμα από μια μεγάλη εισβολή σε συνέδρια σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την κυβέρνηση. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να είναι ενήμεροι για αυτήν την πιθανότητα".

Ο Μπλίνκεν σχολίασε επίσης εν συντομία τα μέτρα που θα ήταν «απαραίτητα» για να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να συνεχίσει να προσπαθεί να εφαρμόσει τα σχέδιά της στο Κίεβο. Για αυτόν, οι κυρώσεις των ΗΠΑ είναι μέσα αποτροπής της Ρωσίας και πρέπει να εφαρμόζονται προσεκτικά ώστε να μην χάσουν την αποτρεπτική τους δράση. Όταν ρωτήθηκε από τον ερευνητή εάν μπορούσε να προβλέψει ένα σενάριο αμερικανικής επέμβασης στη σύγκρουση, ο Blinken δήλωσε ότι οι πιθανότητες αναλύονται και πως ο αμερικανικός στόχος είναι να καταστήσει σαφές στη Ρωσία ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση αποτυχίας της απόπειρας διπλωματικής επίλυσης:

«Έτσι, όταν πρόκειται για κυρώσεις, ο σκοπός αυτών των κυρώσεων είναι να αποτρέψουν τη ρωσική επιθετικότητα. Έτσι, αν ενεργοποιηθούν τώρα, χάνετε το αποτρεπτικό αποτέλεσμα. Όλα τα πράγματα που κάνουμε, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης σε ένα ενωμένο τρόπο με την Ευρώπη με τεράστιες συνέπειες για τη Ρωσία, έχει σχεδιαστεί για να συνυπολογίσει τους υπολογισμούς του Προέδρου Πούτιν και να τον αποτρέψει από την ανάληψη επιθετικής δράσης, ακόμη και όταν επιδιώκουμε τη διπλωματία την ίδια στιγμή (...) Οικοδομούμε την άμυνά μας, ενισχύουμε την αποτροπή μας για να βεβαιωθούμε ότι η Ρωσία κατανοεί πως εάν δεν ακολουθήσει τη διπλωματική πορεία, εάν ανανεώσει την επιθετικότητά της, θα υπάρξουν πολύ σημαντικές συνέπειες».

Αυτό που βλέπουμε εδώ δεν είναι καμία αλλαγή στάσης εκ μέρους της Δύσης. Αντίθετα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την ίδια τακτική που χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια: να εφευρίσκουν αφηγήσεις για μια υποτιθέμενη ρωσική απειλή για να δικαιολογήσουν μέτρα καταναγκασμού, κυρώσεις, στρατιωτικές κινητοποιήσεις και όλο τον επεμβατικό μηχανισμό τους στην Ανατολική Ευρώπη. Το μόνο που αλλάζει εν μέρει είναι το ίδιο το περιεχόμενο της αφήγησης. Μέχρι τώρα, η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο ασχολούνταν με το να πείσουν τον κόσμο ότι η Μόσχα θα επιτεθεί στην Ουκρανία - τώρα η τακτική είναι να πούμε πως οι Ρώσοι θα «ανατρέψουν» το Κίεβο.

Αυτό φαίνεται σαν ένας ενδιαφέρον τρόπος προσπάθειας διατήρησης της εγκυρότητας του δυτικού λόγου. Η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι όλο και λιγότερο σίγουρη στη συζήτηση για τη ρωσική εισβολή, δεδομένου ότι χρόνο με τον χρόνο, από το 2014, αυτό το ζήτημα παραμένει και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει εισβολή. Εάν η κοινή γνώμη πάψει να πιστεύει στην ύπαρξη ρωσικής απειλής, τα σχέδια των δυτικών κυβερνήσεων να μποϊκοτάρουν τη Μόσχα κινδυνεύουν να εισέλθουν σε κρίση νομιμότητας. Άρα, επιβάλλεται η ανανέωση του λόγου. Το στοίχημα τώρα είναι στη διάδοση της είδησης πως η Μόσχα σχεδιάζει αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο.

Προς το παρόν, αυτή η νέα αφήγηση μπορεί να φαίνεται πιο πειστική. Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από έγχρωμες επαναστάσεις και επιχειρήσεις αλλαγής καθεστώτος, μπορεί να φαίνεται πιθανό ότι αυτό είναι το ρωσικό σχέδιο για την Ουκρανία. Όμως, όπως συνέβη με την ομιλία για το σχέδιο εισβολής, αυτή η αφήγηση θα χάσει την ισχύ της με τον καιρό επειδή η Ρωσία δε θα προωθήσει μια τέτοια αλλαγή - απλώς και μόνο επειδή ούτε αυτό είναι το σχέδιο της Μόσχας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail