Το κύμα ακρίβειας συμπαρασύρει την κυβέρνηση – Όλο το παρασκήνιο από την κυβερνητική σύσκεψη

Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα που έβαλε ο Αδωνις Γεωργιάδης έκλεισε μέσα σε λίγες ώρες από τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα.

Από: topontiki.gr / Πηνελόπη Νάσσου

Μόνο που και σε αυτή την περίπτωση η διγλωσσία κι η κυβερνητική ανακολουθία άφησε πίσω της πολλά ερωτηματικά για το τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στη κυβέρνηση. Μόνο τα τελευταία εικοσιτετράωρα τουλάχιστον δύο υπουργοί – ο Στέλιος Πέτσας για το πρόστιμο στους άνω των 60 χρόνων που δεν έχουν εμβολιαστεί και ο υπουργός Ανάπτυξης για τον μειωμένο ΦΠΑ στα προϊόντα – εμφανίζονται να ακολουθούν δική τους γραμμή.

Το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ απασχόλησε πάντως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σε τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες παρουσία του πρωθυπουργού και με την συμμετοχή των υπουργών Χρ. Σταϊκούρα, Αδωνη Γεωργιάδη, Θοδ. Σκυλλακάκη, Σπήλιου Λιβανού, Γιώργου Γεραπετρίτη, Άκη Σκέρτσου και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ιδιαίτερα εκνευρισμένος με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το γεγονός ότι χωρίς να έχει υπάρξει καμία συνεννόηση ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης- δημιουργώντας προσδοκίες στο καταναλωτικό κοινό- εξόργισε τον Χρήστο Σταικούρα και τον ανάγκασε να κάνει μια λεπτομερή ενημέρωση για το τι θα σήμαινε η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου για την οικονομία.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι ο υπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης -ψωμί, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο, κα- λέγοντας ότι το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει από ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ, θα είναι περίπου 1,5 δις ευρώ! Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί το θέμα της πανδημίας και των αυξήσεων στην ενέργεια για να αποφασίσει τα μέτρα θα πάρει αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση ο προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί από τον πρώτο μήνα του 2022.

Ο υπουργός επέμεινε ότι αυτό που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση την συγκεκριμένη στιγμή είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς αποτελεί και δέσμευση της κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι ο πρωθυπουργός συμφώνησε απολύτως με το σκεπτικό του υπουργού Οικονομικών, προσθέτοντας ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει τώρα σε μείωση του ΦΠΑ, αναγκαστικά σε λίγο διάστημα θα πρέπει να τον ξαναφέρει στα σημερινά επίπεδα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail