Στόχος του ΠΝ: Μαζί στα ελληνικά νερά οι Belh@rra και η πρώτη κορβέτα - Νέα πλοία από τον Σκαραμαγκά

File photo: Το ναυτικό Επιτελείο επιδιώκει εντός του 2025 να μην έχει μόνο τις δυο πρώτες Belh@rra, αλλά και την πρώτη κορβέτα για τον Ελληνικό στόλο. Ερωτηματικό ως τώρα είναι ποιος εκ των μνηστήρων θα προκριθεί σ’ αυτή την αξιολόγηση. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό

Οι Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού κατά τις συσκέψεις με τον πολιτικό τους προϊστάμενο, φαίνεται να έχουν πείσει το Νίκο Παναγιωτόπουλο ότι τώρα, που τα πάντα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, πρέπει να ληφθεί και η απόφαση για τις κορβέτες.

Από: hellasjournal.com - Γ.Σ.

Το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει η ενίσχυση στο ΠΝ, δίνει πολλές ελπίδες στο ναυτικό Επιτελείο ώστε να κλειδώσει μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο και δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα για την αναγέννηση του στόλου.

Το πιο ισχυρό επιχείρημα της στρατιωτικής ηγεσίας του όπλου είναι πως εφόσον κλειδώσουν και τις κορβέτες, η πρώτη απ’ αυτές  θα παραληφθεί μαζί με τις δυο πρώτες φρεγάτες Belh@rra το 2025, κάτι που μεταφράζεται σε νέα όπλα στην αρχή της νέας σελίδας για το Πολεμικό Ναυτικό.

Και οι Ναύαρχοι μέσα από τις επιλογές τους έδειξαν ότι στόχο έχουν να εξοπλιστεί ο στόλος με ισχυρές μονάδες επιφανείας που διαθέτουν υψηλά ποιοτικά στάνταρ, όπλα που κάνουν τη διαφορά σε Αιγαίο – Μεσόγειο και δίνουν τεχνολογικό πλεονέκτημα δεκαετίας απέναντι στον τουρκικό στόλο.

Το δεύτερο σημαντικό επιχείρημα που έχει συζητηθεί εκτενώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις και αποφάσεις της κυβέρνησης είναι ότι ο χρόνος των 32 μηνών είναι αρκετός ώστε να γίνουν όλα όσα απαιτούνται στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στη συνέχεια να κατασκευαστούν οι υπόλοιπες κορβέτες από Ελληνικά χέρια και να πάρει με αυτό τον τρόπο ζωή και πάλι η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Οι Επιτελείς από το Πολεμικό Ναυτικό ήταν εκεί κι όταν έγινε η τελευταία αυτοψία στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπου όσοι ήταν παρόντες συμφώνησαν πως εφόσον γίνουν με μεθοδική δουλειά οι απαραίτητες παρεμβάσεις, αυτά τα ναυπηγεία είναι ικανά να χτίσουν κορβέτες για τον πολεμικό στόλο.

  •     Σημαντικό θεωρείται ότι κατά τον τεχνικό διάλογο η Ελληνική πλευρά έχει αποσπάσει την Γαλλική δέσμευση πως εφόσον το ναυτικό επιλέξει την Gowind, οι Γάλλοι δίνουν στα Ελληνικά χέρια τα σχέδια του πλοίου για την μετέπειτα εμπορική εκμετάλλευση.

Συνέχιση διαλόγου με τους «μνηστήρες»

Πάντως τόσο για το Πολεμικό Ναυτικό, όσο και για τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων, τίποτα δεν έχει «κλειδώσει».

Στα δυο αυτά Επιτελεία του υπουργείου Εθνικής άμυνας θεωρούν βέβαιο πως οι «μνηστήρες» θα ξεδιπλώσουν νέες δελεαστικές προτάσεις μέσα στον Ιανουάριο και στις αρχές Φεβρουαρίου. Και αυτό διότι όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με κύκλους από το υπουργείο άμυνας η απόφαση και ανακοίνωση των κορβετών, χρονικά έρχεται πιο κοντά απ’ ό,τι αρχικά υπολογίζονταν.

Σίγουρα ο «άσσος» των πέντε ολοκαίνουριων πλοίων που έπεσε στο Ελληνογαλλικό τραπέζι, στα 1,8 δις ευρώ και οι τρεις ή τέσσερις να κατασκευαστούν στον Σκαραμαγκά- όπως είχαμε επισημάνει πρώτοι στις 5 Ιανουαρίου από την σελίδα μας, ως νέα πρόταση που έχει συζητηθεί- όχι απλώς δελεάζει το ναυτικό Επιτελείο που αναζητά λύσεις για νέα πλοία και δίχως να έχει ξεπεράσει τα χρήματα που υπάρχουν στον κουμπαρά, αλλά το κάνει ν’ ανεβάζει ακόμη πιο ψηλά την Γαλλική πρόταση για τις Gowind 2800.  

Οι Επιτελείς μπορεί να θέλουν την ομοιοτυπία που δυνητικά προσφέρει Belh@rra & Gowind αλλά σίγουρα περιμένουν ότι και οι όμιλοι της Damen των Ολλανδών και οι Ιταλοί της Fincantieri θα επιχειρήσουν τις επόμενες ημέρες να χτυπήσουν τη Naval Group με ανάλογες προτάσεις ή με κάτι που μπορεί να έχει ξεφύγει από τη σφαίρα προσφορών των Γάλλων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail