Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την τουρκική πώληση drones στην Αιθιοπία

Turkish President Recep Tayyip Erdogan, left, and Ethiopian Prime Minister Abiy Ahmed review a military guard of honour in Ankara, Turkey, Wednesday, August 18, 2021. (ΑΡ)
Η Ουάσιγκτον έχει διαφωνήσει με την Τουρκία σχετικά με τις πωλήσεις οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Αιθιοπία, όπου δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις πως η κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει τα όπλα εναντίον ανταρτών μαχητών.

The Arab Weekly - Παρουσίαση Freepen.gr
 
Η Ουάσιγκτον έχει «βαθιές ανθρωπιστικές ανησυχίες» σχετικά με τις πωλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αντιβαίνουν στους περιορισμούς των ΗΠΑ για όπλα στην Αντίς Αμπέμπα, δήλωσε ανώτερος δυτικός αξιωματούχος.

Ο ενός έτους πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και της ηγεσίας της βόρειας περιοχής Tigray, μεταξύ των πιο αιματηρών συγκρούσεων της Αφρικής, έχει σκοτώσει χιλιάδες αμάχους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής Τζέφρι Φέλτμαν "έθεσε αναφορές για χρήση ένοπλων drones στην Αιθιοπία και τον συνακόλουθο κίνδυνο τραυματισμού αμάχων" κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσιγκτον εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της σε μερικές συναντήσεις, ενώ ο στρατός και η κυβέρνηση της Αιθιοπίας δεν απάντησαν σε λεπτομερή αιτήματα για σχολιασμό.

Η Τουρκία, η οποία πουλά drones σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, έχει απορρίψει την κριτική πως παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Αφρική και είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με όλες τις πλευρές στην Αιθιοπία για να παροτρύνει τις διαπραγματεύσεις.

Την περασμένη εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια ανεξάρτητη έρευνα για παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Αιθιοπία, μια κίνηση που αντιτίθεται σθεναρά από την κυβέρνησή τους.

Οι δυνάμεις των ανταρτών Tigrayan δήλωσαν τη Δευτέρα πως αποσύρονται από ορισμένες βόρειες περιοχές μετά τις κυβερνητικές προόδους και, σε επιστολή τους προς τον ΟΗΕ, ζήτησαν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για drones και άλλα εχθρικά αεροσκάφη πάνω από το Tigray.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απαγόρευσε το Μάιο τις εξαγωγές αμυντικών προϊόντων για τις ένοπλες δυνάμεις της Αιθιοπίας.

Το Σεπτέμβριο, ο Λευκός Οίκος ενέκρινε κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται, έστω και έμμεσα, σε πολιτικές που απειλούν την σταθερότητα, επεκτείνουν την κρίση ή διαταράσσουν την ανθρωπιστική βοήθεια εκεί, αν και δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη για τέτοια επικείμενη δράση κατά της Τουρκίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο έχει ευρεία εξουσία οικονομικών κυρώσεων βάσει αυτού του εκτελεστικού διατάγματος, αρνήθηκε να σχολιάσει εάν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Ο ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών εξέτασε πώς οι πωλήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ως μέρος του προϋπολογισμού του 2022.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τις πωλήσεις drones της Τουρκίας... αλλά η Τουρκία θα συνεχίσει να ακολουθεί τις πολιτικές που έχει θέσει σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Οι τουρκικές αμυντικές εξαγωγές στην Αιθιοπία αυξήθηκαν σε σχεδόν 95 εκατομμύρια δολάρια τους πρώτους 11 μήνες του 2021, από σχεδόν καθόλου πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Συνέλευσης Εξαγωγέων.

Στρατιώτες της κυβέρνησης της Αιθιοπίας κοντά στην Γκασένα, μια πόλη στην πλαγιά του λόφου κοντά στο μέτωπο του πολέμου, είπαν ότι μια πρόσφατη κυβερνητική επίθεση πέτυχε μετά από εισροή ενισχύσεων και χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αεροπορικών επιδρομών για να στοχεύσουν θέσεις των Τιγκραγιάν.

-- Δορυφορικά στοιχεία --

Ένας ξένος στρατιωτικός αξιωματούχος που εδρεύει στην Αιθιοπία είπε ότι οι δορυφορικές εικόνες και άλλα στοιχεία έδωσαν «σαφείς ενδείξεις» πως χρησιμοποιούνται drones και εκτιμάται ότι επιχειρούσαν έως και 20. Δεν ήταν σαφές πόσα μπορεί να ήταν τουρκικής κατασκευής.

«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο...και είναι πολύ χρήσιμα», είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι ο ανταρτοπολεμικός χαρακτήρας της σύγκρουσης έκανε τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη λιγότερο χρήσιμα.

Ερωτηθείς εάν ξένες χώρες είχαν επίσης προμηθεύσει χειριστές drone, ο αξιωματούχος είπε: «Ξέρω ότι το τουρκικό προσωπικό ήταν εδώ κάποια στιγμή».

Τούρκοι και Αιθίοπες αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει δημόσια την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν απάντησε σε αίτημα για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ανέφερε επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Φέλτμαν και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ συζήτησαν τις εξελίξεις στην Αιθιοπία, τη Σομαλία και το Σουδάν.

-- Τουρκικά σχέδια --

Υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα έχει διοχετεύσει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων στη Σομαλία, όπου διατηρεί βάση.

Ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 πέρυσι με επιτυχία στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκαλώντας το ενδιαφέρον των αγοραστών παγκοσμίως σε μια αγορά που ηγείται από Αμερικανούς, Κινέζους και Ισραηλινούς κατασκευαστές.

Τον Οκτώβριο, ένας εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η Αιθιοπία είναι ελεύθερη να προμηθεύεται drones από οπουδήποτε. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η δέσμευση με την Αφρική βασίζεται στο αμοιβαίο όφελος.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ Ουάσιγκτον και Άγκυρα έχουν τεταμένες σχέσεις για πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής αγοράς ρωσικών αντιπυραυλικών αμυντικών συστημάτων και της υποστήριξης των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο Φέλτμαν είχε υπογραμμίσει πως «τώρα είναι η ώρα για όλους τους εξωτερικούς παράγοντες να πιέσουν για διαπραγματεύσεις και να τερματίσουν τον πόλεμο» στην Αιθιοπία.

Ο δυτικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του, είπε ότι η Άγκυρα απάντησε στις ανησυχίες των ΗΠΑ λέγοντας πως επισυνάπτει ανθρωπιστικές διατάξεις στη συμφωνία για την Αιθιοπία και απαιτεί υπογεγραμμένες δεσμεύσεις που περιγράφουν τον τρόπο χρήσης των drones.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail