Να μην το ξεχνάμε: Τα Βαλκάνια είναι η γειτονιά μας και ο ζωτικός μας χώρος

Στα Βαλκάνια βιώνουμε πάλι μια αναζωπύρωση του αλβανικού και του σερβικού μεγαλοϊδεατισμού, δημιουργώντας συνθήκες συγκρουσιακές σχεδόν 21 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου στο Κόσοβο, που άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς.

Η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ δείχνουν να αδιαφορούν και να γυρίζουν την πλάτη σε όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό με επίκεντρο τα Τίρανα, όπου ο κ. Ράμα ενισχύει τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό. Και κάνει συγκεκριμένες κινήσεις που οδηγούν πρακτικά σε ενοποίηση της Αλβανίας με το Κόσοβο.

Οι κινήσεις αυτές δεν αφήνουν αδιάφορη τη Σερβία, καθώς ήδη στο Βόρειο Κόσοβο οι τοπικοί σέρβοι δήμαρχοι κινούνται για θεσμική αναβάθμιση της συνεργασίας τους και συγχρόνως η σερβική οντότητα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης κινείται… διασπαστικά. Η Ελλάδα πάντοτε είχε –έστω και δύσκολο– ενεργητικό ρόλο στα Βαλκάνια. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει υποβαθμίσει ε­ντελώς τη βαλκανική πολιτική της και αυτό είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας.

Γιατί καλή είναι η υψηλή διπλωματία και η Αφρική και η Ασία και ο Ινδικός Ωκεανός, αλλά η γειτονιά μας και ο ζωτικός μας χώρος παραμένουν τα Βαλκάνια…

Από: Το Παρόν - Υπουργείο Εξωφρενικών

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail