Σε αδιέξοδο χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων

Σε αδιέξοδο βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες και υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων, καθώς οι καθυστερήσεις που καταγράφονται για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών οδηγούν στη ματαίωση των μεταβιβάσεων.

Από: capital.gr / Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Πολλοί ιδιοκτήτες είτε πρόκειται για πώληση ακινήτου, είτε για γονική παροχή-δωρεά δεν θα καταφέρουν εντός του έτους να ολοκληρώσουν τις "φθηνές" μεταβιβάσεις, καθώς οι καθυστερήσεις στους Δήμους και στα υποθηκοφυλακεία είναι τεράστιες και ήδη δίνουν ραντεβού για τον Φεβρουάριο του 2022.

Το εντυπωσιακό είναι ότι κάθε Δήμος έχει τη δική του πολιτική για την έκδοση και χορήγηση βεβαιώσεων ΤΑΠ. Υπάρχουν Δήμοι που ελέγχουν για παράδειγμα εάν κάποιος πολίτης έχει για παράδειγμα δημοτική κλήση. Στην περίπτωση αυτή, αν και άσχετη τελείως, ζητούν πρώτα την εξόφληση της οφειλής και μετά εάν προλάβουν εκδίδουν τη βεβαίωση ΤΑΠ!

Ταυτόχρονα, αν και το Υπουργείο Οικονομικών έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα παρατείνει τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης έως τo τέλος του Ιανουαρίου 2022 με τις σημερινές τιμές αντικειμενικών αξιών ωστόσο θέτει ως  προϋπόθεση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 να έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών στις ΔΟΥ.

Βέβαια, αυτό που παραγνωρίζει το οικονομικό επιτελείο είναι ότι στο τέλος του έτους λήγουν οι Βεβαιώσεις μηχανικών, η Βεβαίωση ΤΑΠ, τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα να πρέπει να επανεκδοθούν.  

Αυτό σημαίνει πρόσθετο κόστος και ταλαιπωρία για τους φορολογούμενους. Δηλαδή, ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ψήφισε η Βουλή, αυτό των αφορολόγητων γονικών παροχών, κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι χιλιάδες πολίτες δεν θα καταφέρουν να επωφεληθούν παράλληλα με αυτό και των φθηνών μεταβιβάσεων, πριν επί της ουσίας την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών και της ταυτότητας κτιρίου (το κόστος ξεκινά από 300-500 ευρώ για τα μικρά ακίνητα).

Οι συμβολαιογράφοι μάλιστα αναγκάζονται να διώχνουν τους πολίτες καθότι οι ουρές είναι τεράστιες και γνωρίζουν ότι εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στη μετάθεση των νέων αντικειμενικών αξιών και της ταυτότητας κτιρίου τουλάχιστον για ένα εξάμηνο δεν θα μπορέσουν να τους εξυπηρετήσουν.
Τι λένε τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έως και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους καταγράφεται αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων κατά 14,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στη Νομαρχία Αθηνών με τους συμβολαιογράφους να υποστηρίζουν ότι το τελευταίο δίμηνο του έτους το ποσοστό είναι πιθανό να διπλασιασθεί και να φθάσει περίπου στο 30%.  Οι περισσότερες αγοραπωλησίες καταγράφονται στο Δήμο της Αθήνας (3.235) οι οποίες είναι αυξημένες κατά 17,8% σε σύγκριση με το 2020, ενώ την μεγαλύτερη αύξηση στις μεταβιβάσεις καταγράφουν οι περιοχές: Πετρούπολη, Φιλοθέη, Ψυχικό, Αγιος Δημήτριος, Νέα Ιωνία, Καισαριανή Ελληνικό και Ηράκλειο όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Μητρώου Αξίας Μεταβιβάσεων Ακινήτων για το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο εννέαμηνο του έτους,  οι φόροι από αγοραπωλησίες ακινήτων ανήλθαν σε 229,36 εκατ. ευρώ, έναντι 173,85 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το ποσό που έχει εισπράξει το δημόσιο είναι αυξημένο κατά 31,9%. Μόνο τον Σεπτέμβριο  εισπράχθηκαν φόροι 28,28 εκατ. ευρώ (από διαμερίσματα και καταστήματα) οι οποίοι είναι αυξημένοι κατά 82,13% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail