Η τολμηρή Κύπρος και ο βραχίονας των ΗΠΑ

Το Stena Ice Max της Exxon Mobil - Exxon Mobil

Η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην τελετή υπογραφής της αδειοδότητης του οικοπέδου 5 της Κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία της Exxon Mobil-Qatar Petroleum δεν ήταν τυπική.

Από: newsbomb.gr / Αλεξία Τασούλη

Έχει έναν ισχυρό συμβολισμό και έστειλε μήνυμα και προς την Άγκυρα. Σηματοδοτεί την πολιτική αναγνώριση, των Αμερικανών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο οικόπεδο.

Διότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει δηλώσει ότι μέρος του οικοπέδου 5, περίπου το 40%, ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν εκεί γεωτρήσεις.

Και μπορεί Άγκυρα να έχει συνεννοηθεί με την Ουάσιγκτον ότι δεν θα παρεμποδίσει τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10, δεν έχει γίνει, όμως, το ίδιο με το οικόπεδο 5.

Είναι, λοιπόν, τολμηρή η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει τον ενεργειακό της προγραμματισμό μη λαμβάνοντας υπόψη τις προειδοποιήσεις της Αγκύρας.

Άλλωστε, σταθερά από τα τέλη του 1990, η Κυπριακή Δημοκρατία οριοθετώντας ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ αποφάσισε να μπει δυναμικά στην ενεργειακή διπλωματία και να διεκδικήσει ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο πρόγραμμα των γεωτρήσεων και στα πιθανά κέρδη που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Τη θεωρία της αυτή αποτύπωσε και σε χάρτη, όπου διεκδικεί ως δική της υφαλοκρηπίδα θαλάσσια ζώνη που εκτείνεται από τη Ρόδο μέχρι την Κύπρο. Τον χάρτη με τις συντεταγμένες κατέθεσε και στον ΟΗΕ, ενώ στη συνέχεια αγόρασε γεωτρύπανα και πλοία σεισμογραφικών ερευνών.

Στη Λευκωσία περιμένουν ότι η Άγκυρα θα στείλει στις αρχές του 2022 πλοία στην Κυπριακή ΑΟΖ, τα οποία θα αποτελέσουν και προειδοποιητικά μηνύματα.

Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα έχει απέναντι της την Ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως επιμένει να αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία αφού δεν την αναγνωρίζει, αλλά και τους Αμερικανούς. Και οι σχέσεις τους με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν δεν είναι το ίδιο καλές, όπως αυτές που ήταν με τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail