Μαζική ένταξη στο σύστημα αντικειμενικών αξιών χιλιάδων περιοχών

Όλη η Ελλάδα στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων από το 2022. Οι υπηρεσίες του υπουργείου ολοκληρώνουν το έργο με την ένταξη των τελευταίων 1.300-1.500 περιοχών στις οποίες σήμερα δεν υπάρχουν τιμές ζώνης και αρκετές από αυτές υποφορολογούνται. 

 Από: capital.gr / Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Με την ολοκλήρωση της χάραξης όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα κληθούν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων  έτσι ώστε να καθορίσουν τις τιμές ζώνης στις 1.300-1.500 περιοχές, κάτι που αναμένεται να συμβεί στο τέλος του πρώτο τριμήνου του 2022.

Έτσι, εντός του 2022 και οι περιοχές αυτές θα αποκτήσουν τη δική τους ζώνη και όλες οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται με βάση τις αντικειμενικές αξίες που θα έχουν οριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο η κυβέρνηση προχώρησε στην ένταξη 3.643 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων εξορθολογίζοντας σε σημαντικό βαθμό το σύστημα φορολόγησης των ακινήτων. Οι περιοχές αυτές (οι 3.463)  θα ενταχθούν στο σύστημα την 1-1-2022 και όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα πραγματοποιούνται με βάση τις νέες τιμές που έχουν οριστεί. Είναι εντυπωσιακό ότι μετά από πολλά χρόνια εφαρμογής του συστήματος των αντικειμενικών αξιών υπήρχαν περιοχές που ήταν εκτός συστήματος. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε επεκτάσεις στο Μαρούσι, το Χαλάνδρι, το Ψυχικό, την Καισαριανή κ.λ.π., ενώ μέχρι σήμερα εκτός συστήματος ήταν ολόκληρο το νησί των Κυθήρων και η Ικαρία, ένα τεράστιο κομμάτι της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας, η μισή Σάμος και η μισή Χίος όπως επίσης μεγάλο τμήμα της Άρτας της Θεσπρωτίας, ενώ αντίθετα τα διπλανά Ιωάννινα είναι στο σύνολο εντός του συστήματος.

Το επόμενο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την επαναχάραξη των τιμών ζώνης σε πρώτη φάση στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε συνεργασία με πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο αναμένεται εντός του 2022 να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές προτάσεις, οι οποίες θα υποβληθούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Όπως αναφέρουν, σε αρκετές περιοχές θα σπάσουν στα δύο οι υφιστάμενες ζώνες, σε άλλες περιπτώσεις θα γίνουν επεκτάσεις, ενώ κάποιες ζώνες θα συνενωθούν.

Μεταβιβάσεις

Συνεχίζονται τα προβλήματα για χιλιάδες φορολογούμενους που όπως όλα δείχνουν δεν θα προλάβουν να μεταβιβάσουν τα ακίνητα τους με γονική παροχή ή δωρεά. Καθώς πρόκειται για ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Μάλιστα τα προβλήματα είναι σημαντικά μεγαλύτερα για όσους διαθέτουν ακίνητα στις 2.134 περιοχές που είναι εκτός συστήματος και στις οποίες οι αξίες αυξάνονται. Οι τελευταίοι δεν έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν στη ηλεκτρονική υποβολή της δήλωση του φόρου καθώς το My Property έχει ανοίξει μόνο για τα ακίνητα τα οποία είναι στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να μεταβούν στην εφορία και εάν προλάβουν να προχωρήσουν σε γονική παροχή ή δωρεά. Σημειώνεται ότι η πρόσφατη διάταξη παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις με γονικές παροχές ή δωρεές έως τα τέλη Ιανουαρίου 2022 με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλλουν τη δήλωση φόρου μεταβίβασης στην εφορία. Πολλοί όμως, κυρίως όσοι έχουν ακίνητα εκτός συστήματος, δεν θα προλάβουν χάνοντας τις φθηνές μεταβιβάσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail