Η Πολωνία λέει αυτό που δεν τόλμησε η Ελλάδα: Η Γερμανία μετέτρεψε την ΕΕ σε Τέταρτο Ράιχ

Reuters / Fabrizio Bensch
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Πολωνίας κατηγόρησε τη Γερμανία ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα Τέταρτο Ράιχ, υποστηρίζοντας ότι εκμεταλλεύεται την Ευρωπαϊκή Ένωση για να στερήσει την κυριαρχία από άλλα έθνη και να τα εξαναγκάσει σε μια σύγχρονη μορφή «δουλοπαροικίας».

Μιλώντας για την τρέχουσα αντιπαράθεση της Πολωνίας με την ΕΕ για μια συνεχιζόμενη δικαστική διαμάχη την Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Jarosław Kaczynski δήλωσε σε τοπική εφημερίδα ότι ορισμένα κράτη «δεν είναι ενθουσιώδη με την προοπτική να χτιστεί ένα γερμανικό Τέταρτο Ράιχ στη βάση της ΕΕ», υποστηρίζοντας πως το Βερολίνο έχει καταχραστεί τους νομικούς μηχανισμούς του μπλοκ για να στερήσει τη χώρα του από το «δικαίωμά της στην αυτοδιάθεση».

«Εάν εμείς, ως Πολωνοί, συμφωνούσαμε σε μια τέτοια σύγχρονη δουλοπαροικία, θα υποβιβαζόμασταν με διάφορους τρόπους» είπε, προσθέτοντας ότι εάν η Πολωνία ακολουθούσε την προσέγγιση της ΕΕ στην οικονομική και ενεργειακή πολιτική, «θα σήμαινε ότι οι πολίτες μας θα ήταν φτωχότεροι σε λίγα χρόνια από ό,τι είναι τώρα».

Οι δηλώσεις του Kaczynski ήρθαν αμέσως μετά την κίνηση νομικής αγωγής από την ΕΕ κατά της πολωνικής κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς νόμους και κανονισμούς. Δύο προηγούμενες αποφάσεις σε πολωνικά δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι οι νόμοι της χώρας υπερισχύουν έναντι της ΕΕ, μια θέση που απορρίφθηκε από το μπλοκ, το οποίο επιμένει πως τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν τους κανόνες του.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός αντιστάθμισε επίσης το σχόλιό του για το «Τέταρτο Ράιχ», δηλώνοντας ότι δεν ήθελε να παρομοιάσει το Βερολίνο με το γενοκτονικό ναζιστικό καθεστώς υπό τον Αδόλφο Χίτλερ.

«Αυτός ο όρος – το Τέταρτο Γερμανικό Ράιχ – δεν είναι τίποτα κατακριτέο , είπε. «Δεν πρόκειται για το Τρίτο Ράιχ, αλλά για μια αναφορά στο πρώτο».

Αν και δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, ο υπουργός μπορεί να αναφερόταν σε απόπειρες πολιτικής εξυγίανσης που σημειώθηκαν υπό την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία – η οποία, παρά το όνομά της, αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από γερμανικά κράτη – ή αυτό που άτυπα είναι γνωστό ως «Πρώτο Ράιχ».

Ωστόσο, ο Kaczynski υποστήριξε ότι το Βερολίνο προσπαθεί τώρα να κυριαρχήσει στο Δικαστήριο του μπλοκ προκειμένου να υποτάξει άλλα κράτη μέλη στη θέλησή του.

«Το δικαστήριο είναι το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιείται σε αυτή τη δράση» , είπε, προσθέτοντας ότι το σώμα «δεν περιορίζεται από τίποτα» και ως εκ τούτου μπορεί «ελεύθερα να ερμηνεύει το ευρωπαϊκό δίκαιο και να βγάλει σφετεριστικά συμπεράσματα από αυτό. Και έτσι γίνεται».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail