«Ποιες είναι οι τελευταίες μορφές στρατιωτικής συνεργασίας Κατάρ και Τουρκίας»

«Οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ αναπτύσσονται συνεχώς»

Μέρα με τη μέρα, το Κατάρ και η Τουρκία συνεχίζουν να ενισχύουν τις σχέσεις τους, ιδίως σε στρατιωτικό επίπεδο, και να τις αναπτύσσουν με διαφορετικές μορφές, υπό το φως της πολιτικής αρμονίας μεταξύ των δύο χωρών και της υπογραφής περισσότερων της μιας συμφωνιών, σημειώνει δημοσίευμα του Κατάρ.

Από: echedoros-a.gr

Οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Κατάρ και Τουρκίας άρχισαν να αναπτύσσονται μετά την υπογραφή της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία επικυρώθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο και εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βάσει της οποίας ιδρύθηκε τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ και πραγματοποιήθηκαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στέφοντας την πορεία συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλούς τομείς.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στους τομείς της στρατιωτικής εκπαίδευσης, των αμυντικών βιομηχανιών, των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και της αμοιβαίας στάθμισης δυνάμεων μεταξύ των δύο πλευρών.

 
36 μαχητικά αεροσκάφη του Κατάρ στην Τουρκία
 

Σε εδραίωση αυτής της συμφωνίας, οι δύο χώρες συνέχισαν να αναπτύσσουν στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ τους, η τελευταία από τις οποίες ήταν ότι η Τουρκία επέτρεψε την προσωρινή ανάπτυξη έως και 36 πολεμικών αεροσκαφών του Κατάρ και 250 στρατιωτικού προσωπικού στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης των πιλότων του Κατάρ από την Άγκυρα.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος πρόεδρος υπέβαλε αίτημα στο κοινοβούλιο της χώρας του για έγκριση της τεχνικής συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ για την ανάπτυξη στρατιωτικών αεροσκαφών και προσωπικού αεροπορικής υποστήριξης του Κατάρ στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι το αίτημα αναμένεται να εγκριθεί σύντομα. Λόγω της στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση του Ερντογάν από τη Βουλή.

Η συμφωνία αναφέρει επίσης ότι, εάν το ζητήσει η Τουρκία, τα αεροπλάνα του Κατάρ θα μπορούν να μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό και υλικά, να εκτοξεύουν στρατιωτικό εξοπλισμό και επικίνδυνα εμπορεύματα, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια εντός και εκτός Τουρκίας, κάτι που δείχνει ότι η συμφωνία δεν περιορίζεται στην εκπαίδευση.

 
Ο τουρκικός  ιστότοπος «Άμυνα», ο οποίος ειδικεύεται στα νέα της αμυντικής βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο, επιβεβαίωσε ότι τις τελευταίες ημέρες το Κατάρ υπέγραψε στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία που επιτρέπει σε 36 στρατιωτικά αεροσκάφη του Κατάρ να βρίσκονται στην Τουρκία και επίσης επιτρέπει την παρουσία 250 Στρατιώτες του Κατάρ με τον εξοπλισμό τους με αυτά τα στρατιωτικά αεροσκάφη.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η εξειδικευμένη ιστοσελίδα αναφέρει ότι οι πιλότοι του Κατάρ θα εκπαιδεύονται για να πετούν τα μαχητικά τους αεροσκάφη στην Τουρκία και θα μπορούν επίσης να διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και ελιγμούς με Τούρκους μαχητές και Τούρκους στρατιώτες.

 
Σε άλλη ρήτρα, η συμφωνία επιτρέπει στον τουρκικό στρατό να χρησιμοποιεί προσωρινά στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη του Κατάρ για τους στρατιωτικούς του σκοπούς.

Ο ιστότοπος αναφέρει: «Αν δούμε τις διάφορες διατάξεις της συμφωνίας και τα μαχητικά αεροσκάφη που βρίσκονται στην υπηρεσία του Κατάρ και του τουρκικού στρατού, βλέπουμε ότι αυτή η συμφωνία θα έχει μεγάλα οφέλη και για τα δύο μέρη».

 
« Η Τουρκία θα εξασκηθεί με τα Rafale για να αντιμετωπίσει την Ελλάδα»

 
Ο τουρκικός στρατός, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, θα επωφεληθεί από την παρουσία της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ, η οποία διαθέτει ανώτερο εναέριο στόλο γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών Rafale και Mirage 2000, τα οποία δεν ανήκουν στην Τουρκία. Το Κατάρ διαθέτει επίσης γιγάντια στρατιωτικά τύπου C μεταφορικά αεροσκάφη.

Επίσης, η διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στις οποίες συμμετέχουν μαχητικά Rafale του Κατάρ με τουρκικά μαχητικά F-16 θα δώσει στον τουρκικό στρατό επαρκή εμπειρία για να αντιμετωπίσει τα μαχητικά Rafale, τα οποία η Ελλάδα αγόρασε από τη Γαλλία, σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί και χειροτερέψει μεταξύ των δύο χώρες»

Από την άλλη πλευρά, ο ιστότοπος εξηγεί ότι η συμφωνία επιτρέπει στον τουρκικό στρατό να χρησιμοποιεί στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη του Κατάρ για τη μεταφορά Τούρκων στρατιωτών εκτός και εντός της χώρας, τα οποία θα εξυπηρετούν την Τουρκία - υπό το πρίσμα της ανάγκης της για αυτές τις υλικοτεχνικές δυνατότητες - να διαχειρίζεται και να εξυπηρετεί τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη Σομαλία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.

Όσον αφορά το όφελος του στρατού του Κατάρ, παρά το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει μεγάλο αριθμό προηγμένων αεροσκαφών μάχης, ο ιστότοπος εξηγεί ότι ο εναέριος χώρος του Κατάρ είναι περιορισμένος, επομένως είναι δύσκολο για τα μαχητικά του Κατάρ να πραγματοποιήσουν εκτεταμένη εκπαίδευση στους ουρανούς του Κατάρ και ως εκ τούτου οι πιλότοι του Κατάρ θα έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν εναέριες ασκήσεις στους ουρανούς που καλωσορίζει η Τουρκία.

Οι πιλότοι του Κατάρ επωφελούνται επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, από την εκτεταμένη εμπειρία του τουρκικού στρατού στις αεροπορικές επιχειρήσεις, ειδικά αφού η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει πραγματική εμπειρία μάχης σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία και το Ιράκ.

Αυτό προστίθεται στο όφελος του στρατού του Κατάρ από κοινές ασκήσεις με τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για ασκήσεις συντονισμού μεταξύ μαχητικών, ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ειδικά από τη στιγμή που το Κατάρ έχει αγοράσει μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

 
Έντονη συνεργασία

 
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Αλί αλ Νταχάμπ  επιβεβαιώνει ότι η παρουσία αεροπλάνων και πιλότων του Κατάρ στην Τουρκία εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά στους τομείς εκπαίδευσης του στρατού του Κατάρ, λόγω των δυνατοτήτων της Τουρκίας και των στρατιωτικών της κατασκευαστικών δυνατοτήτων στον τομέα της αεροπορίας και της εκπαίδευσης.

Το Κατάρ και η Τουρκία, σύμφωνα με τον αλ Νταχάμπ, είχαν προηγουμένως συνάψει συμφωνία για την προμήθεια ενός αριθμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών πριν από δύο χρόνια, και την ενίσχυσαν με αδήλωτες στρατιωτικές συμφωνίες, στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά υπάρχει προηγούμενη συμφωνία που είχε συναφθεί σε ισχύ, και είναι η ισχυρότερη από τις συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Οι όροι των συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα, περιελάμβαναν συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και εδώ εννοεί την εκπαίδευση των Κατάρ πιλότων και του στρατού του Κατάρ, στο πλαίσιο των κοινών συμφερόντων και τι εγγυάται το Κατάρ να προστατεύει την εθνική της ασφάλεια.

Οι στρατιωτικές συμφωνίες της Τουρκίας επιτυγχάνουν στρατηγικά συμφέροντα εκτός των συνόρων της και εκτός των ορίων των δεσμεύσεών της στο ΝΑΤΟ. Διότι αναπτύσσει πάντα τις δυνάμεις της στο πλαίσιο της συμμαχίας επειδή είναι μέλος της, αλλά η παρουσία της στο Κατάρ ή τη Λιβύη στοχεύει να επιτύχει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα σε περιοχές επιρροής που εξυπηρετούν την τουρκική εθνική ασφάλεια.

Ο αλ Νταχάμπ   αποκλείει την είσοδο αεροπλάνων του Κατάρ σε οποιαδήποτε ένοπλη αντιπαράθεση διεξάγεται από τον τουρκικό στρατό. Διότι δεν αποκαλύπτεται ότι υπάρχουν συμφωνίες ως προς αυτό.

Εξηγεί ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται στις μάχες της και σε οποιονδήποτε πόλεμο που απειλεί την ισχυρή ασφάλειά της από τις χώρες του Κόλπου, εκτός από οικονομική υποστήριξη κατά πρώτο λόγο, επειδή είναι μέρος του ΝΑΤΟ και υπάρχουν αμυντικές συμφωνίες για την επίτευξη αμοιβαίας προστασίας μεταξύ των χωρών της.


Al Khaleej online (δημοσίευμα μετά την αμυντική συμφωνία Τουρκίας - Κατάρ)
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail