Οι δημοσκόποι παίζουν πάλι ένα απαράδεκτο πολιτικό παιγνίδι: Θαύμα-θαύμα, το ΠΑΣΟΚ αναστήθηκε…

Μερικά πράγματα σε αυτή την χώρα είναι τόσο προβλέψιμα, που καταντούν κουραστικά. Οι εθνικοί μας δημοσκόποι, οι ίδιοι που φιλοτέχνησαν με τόσο κόπο το πολιτικό «άστρο» του Ανδρέα Λοβέρδου, με το που διαψεύστηκαν, έσπευσαν να αλλάξουν τροπάριο και να «αγκαλιάσουν», το νέο ίνδαλμα. Το μέχρι προχθές ταπεινό αουτσάιντερ.

Από: hellasjournal.com / Του Γιώργου Χαρβαλιά

Σύμφωνα λοιπόν με το νέο δημοσκοπικό αφήγημα, ο Ανδρουλάκης, όχι μόνο αρέσει στους 130 χιλιάδες ψηφοφόρους του, αλλά αίφνης συμπαρασέρνει τις μάζες σε ένα απίθανο κρεσέντο οπαδικής λατρείας που κανείς δεν ξέρει που μπορεί να φτάσει.

Οι μετρήσεις, που διαδέχονται η μία την άλλη, αποδεικνύουν ότι η δημοφιλία αυτού του πολιτικού ανδρός διαχέεται στο εκλογικό σώμα με ταχύτητα μετάδοσης κορωνοιού. Στην εκδοχή «Ομικρον», εννοείται.

Πανικόβλητοι οι καλοί μας δημοσκόποι, προσπαθούν να δουν που θα σταματήσει αυτό το τσουνάμι. Στο δώδεκα, στο δεκαπέντε τοις εκατό ή και ψηλότερα; Μήπως σε δυό-τρεις εβδομάδες καταπιεί και τον Σύριζα;

  •     Μέχρι εκεί βεβαίως. Πιο πάνω δεν πάει. Γιατί η υπεροχή του ενός και δημοφιλέστερου, «του καλύτερου πρωθυπουργού της μεταπολίτευσης», δεν ανατρέπεται με τίποτα. Ξέρουν οι «προγνώστες» μέχρι που μπορούν να τραβήξουν το σχοινί. Ίσα-ίσα να μιλάμε για ένα δευτεροκλασάτο «ντέρμπι» Σύριζα-Πασοκ.

Τα ιερά και όσια της Premier League, δε θίγονται. Η διαφορά της ΝΔ με τον όποιον «δεύτερο» θα παραμένει «διψήφια», μέχρι να διαψευστεί από την εκλογική νεκροψία.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, το αφήγημα το εμπεδώσαμε. Made in Μαξίμου είναι, όπως ακριβώς και η λαχτάρα να βγει αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ ο Λοβέρδος, για να αποκτήσει ο Μητσοτάκης ένα δεκανίκι στην απίθανη περίπτωση-λέμε τώρα-που οι αλάνθαστοι, μέχρι σήμερα, δημοσκόποι στραβοπατήσουν στην κάλπη.

Κι αφού δε βγήκε η πρώτη βερσιόν, φτάσαμε γρήγορα στην δεύτερη. Λιγότερο διαχειρίσιμος ο Ανδρουλάκης ως συνομιλητής, αλλά κάτσε να τον φουσκώσουμε όσο μπορούμε, μήπως και ενισχύσουμε την…παράσταση ήττας για τον ΣΥΡΙΖΑ (που μεταξύ μας, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ενίσχυση…).

Δυστυχώς το «φούσκωμα» όταν γίνεται με άγαρμπο τρόπο, επιτυγχάνει το αντίθετο αποτέλεσμα. Έχω ξαναγράψει ότι όπου ανακατεύεται η διαπλοκή, κυβερνητική, επιχειρηματική και μιντιακή, για να στηρίξει, μία πολιτική επιλογή της αρεσκείας της, στην πράξη την καίει.

Ο κόσμος, ειδικότερα μετά τα μνημόνια, έχει αναπτύξει υπόγεια ανακλαστικά που τον ωθούν, την κρίσιμη ώρα, να διαψεύδει τις «αυτοεκπληρούμενες προφητείες» των καναλιών. Και των δημοσκόπων.

Είναι άγαρμπο λοιπόν το «πουσάρισμα» του Ανδρουλάκη και υπό μία έννοια προσβάλει τη μνήμη της αξιοπρεπέστατης Φώφης, παρουσιάζοντας την εμμέσως ως το πολιτικό «βαρίδι» που δεν άφησε το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ να…απογειωθεί.

Όταν ο νέος αρχηγός, που δεν είναι καθόλου νέο φρούτο στον πράσινο λαχανόκηπο, ο ίδιος ακριβώς που είχε ηττηθεί πανηγυρικά από την αείμνηστη, με το «καλημέρα» της εκλογής του διπλασιάζει τα ποσοστά του κόμματος, στις μετρήσεις, σημαίνει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά μέχρι τώρα. Κι αλήθεια που κρυβόταν…όλος αυτός ο ενθουσιασμός για τον Ανδρουλάκη;

Επειδή λοιπόν οι κατά παραγγελία μετρήσεις είναι για τα σκουπίδια, θυμίζω απλώς την πραγματική τηλεθέαση του ντιμπέιτ της εσωκομματικής κούρσας που κινήθηκε λίγο πάνω από το…4% στις ηλικίες 18-54! Και λέω πραγματική γιατί η τηλεθέαση μετριέται πλέον και στη χώρα μας από έναν πολυεθνικό κολοσσό (Nielsen) που δύσκολα θα διακινδύνευε την υπόληψη του με μαϊμουδιές.

  •     Αλλά ας υποθέσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ, στα αλήθεια «τσίμπησε» στις δημοσκοπήσεις κάνα-δυό μονάδες (και όχι βέβαια…τα double score που κάποιοι φαντάζονται). Ας υποθέσουμε κι ότι οι ταλαιπωρημένοι…Νεφελίμ του Γιωργάκη, παραμένουν νομιμόφρονες στον νέο αρχηγό, και δεν έχουν τρέξει στον Σύριζα, μέχρι να τους κλείσει το μάτι ο «ηγέτης».

Καλό είναι αυτό για τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη; Σοβαρά μιλάμε; Μα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο Ανδρουλάκης για να ενισχύσει την εικόνα της δικής του αναδυόμενης (έστω και τεχνητά) παράστασης, είναι να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Και μάλιστα απότομα. Να μην αφήσει τον Μητσοτάκη σε χλωρό κλαρί.

Και ποιος είπε επίσης ότι ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα είναι ευκολότερος συνομιλητής από τον Τσίπρα σε περίπτωση (νομοτελειακή στον γύρο της απλής αναλογικής) μετεκλογικού αδιεξόδου; Και να θέλει να αυτοκτονήσει ο ίδιος έχει από πίσω του φρουρά μπαρουτοκαπνισμένων «βετεράνων» που θα του υποδείξουν τι θα κάνει.

Λέτε ο Λαλιώτης και ο Σκανδαλίδης να τον αφήσουν να πάει ως πρόβατο επί σφαγή, για να παζαρέψει 3-4 υπουργεία σε κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Προγραμματική συμφωνία, τύπου Γερμανίας θα ζητήσει και συγκυβέρνηση «φίφτι-φίφτι» με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, σας λέω εγώ, ειδικά αν ανεβάσει θεαματικά τα ποσοστά του. Αν μείνει στο μονοψήφιο, έχει επίσης λύση:

  •     «Βρείτε τα εσείς πρώτα με τον Τσίπρα» θα πει στον Μητσοτάκη «κι αν πρέπει να στήσουμε οικουμενική για να σωθεί ο τόπος, συνεισφέρω κι εγώ με τις δυνάμεις μου».

Το νέο αφήγημα λοιπόν, σαφές στην ανάγνωση του, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι στο τέλος θα ωφελήσει τον σημερινό πρωθυπουργό, όπως νομίζουν τα σαΐνια του Μαξίμου.

Εκτός κι αν ο Ανδρουλάκης, μοιραίος και άβουλος, παρασυρθεί από τις σειρήνες της διαπλοκής, όπως εκφράζονται από τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα και ειδικά το ένα που δίνει μάχη να μείνει ο Μητσοτάκης στην εξουσία, καθώς συμμετέχει στη νομή της κυβερνητικής εξουσίας.

Μόνο που τότε, όπως προσφυώς προέβλεψε ένας παλαιότερος παίκτης της πολιτικής σκηνής, θα καταντήσει υπάλληλος και μάλιστα δεύτερης κατηγορίας, αφού οι θέσεις στα πρώτα θεωρεία είναι ήδη πιασμένες. Δεν έχει λόγο ένας νέος σε ηλικία πολιτικός να προσκυνήσει τόσο γρήγορα. Και σίγουρα δεν θα είναι καλό για τον τόπο…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail