Η ώρα των Rafale: Πότε προσγειώνονται τα πρώτα στην Τανάγρα - Πιστοποιήθηκαν ως εκπαιδευτές οι πρώτοι τέσσερις Έλληνες ιπτάμενοι

Από τον Ιανουάριο έως και το καλοκαίρι η Πολεμική Αεροπορία θα εκπαιδεύσει τα στελέχη της με τα πρώτα έξι Rafale ενώ τα επόμενα Γαλλικά μαχητικά έχει προγραμματιστεί να αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Από: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά

Η ώρα των Rafale φτάνει για την Πολεμική Αεροπορία. Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι πρώτες έξι Γαλλικές «ριπές»  θα προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα με τα διακριτικά της HAF πλέον στα φτερά τους μέσα στον Ιανουάριο πιθανότατα την τρίτη εβδομάδα του μήνα. Αθήνα και Παρίσι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να οριστεί η ακριβής ημερομηνία που τα μαχητικά θα πετάξουν για την «φωλιά» των «Δελταπτέρυγων». Και με δεδομένο ότι η τελετή θα αποτελέσει γεγονός υψηλού συμβολισμού η τελική απόφαση θα ληφθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο σε συνεννόηση με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αλλά και με τους Γάλλους.

Η ιστορική για την Πολεμική Αεροπορία ημέρα που τα Γαλλικά μαχητικά θα ενταχθούν και επίσημα στο Ελληνικό οπλοστάσιο σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας για τα Ελληνικά  «φτερά». Έπειτα από 16 χρόνια-το 2005 η ΠΑ αποφάσισε να αποκτήσει 30 F-16+ adv-η Ελλάδα  προχωρά στην αγορά καινούργια μαχητικών και μάλιστα έναν τύπο αεροσκάφους που βάζει για πρώτη φορά στον αεροπορικό της στόλο. Το  «gamechanger» μαχητικό 4,5 γενιάς η απόκτηση του οποίου έχει ήδη προκαλέσει έντονη ανησυχία στα όρια του νευρικού κλονισμού στην Τουρκική αεροπορία.

Ήδη στην 114 Πτέρυγα Μάχης αλλά και στην πρώτη Μοίρα  Ελληνικών Rafale την 332 «ΓΕΡΑΚΙ» επικρατεί «πυρετός»  προετοιμασιών. Το νέο δόγμα των Ελληνικών «γερακιών» προβλέπει ότι τα «φονικά» Rafale θα είναι τα "όπλα" της πρώτης γραμμής σε ενδεχόμενη κρίση με τους γείτονες. Και κατά συνέπεια θα είναι αυτά που θα βρεθούν σε ελάχιστα λεπτά πάνω από το Αιγαίο για να επιφέρουν τα πρώτα καθοριστικά πλήγματα στην TuAF με τους καταστροφικούς Meteor. Αντί για τα γνωστά σέλτερ από μπετόν και σίδερο η Πολεμική Αεροπορία κινούμενη στα Γαλλικά πρότυπα έπειτα από εντολή του πρώτου «γερακιού» Αντιπτέραρχου Γεώργιου Μπλιούμη ήδη άρχισε να κατασκευάζει στην 114 Πτέρυγα Μάχης σιδερένια υπόστεγα τα οποία θα μπορούν να φιλοξενούν τις "ριπές". Ώστε να μπορούν να απογειωθούν ταχύτατα για να βρεθούν άμεσα στο πεδίο των επιχειρήσεων. Το πρώτο τέτοιο υπόστεγο έχει ήδη κατασκευαστεί και θα ακολουθήσουν τα επόμενα μέχρι να φτάσουν τα Rafale στην Τανάγρα. Όμως και το υπόστεγο συντήρησης της 332 Μοίρας θα υποστεί τροποποιήσεις ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει  την άμεση λειτουργία των εξομοιωτών οι οποίοι είναι άκρως απαραίτητοι για τη εκπαίδευση των ιπτάμενων στο έδαφος.

Στη Γαλλία, τα «γεράκια» της HAF επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά τη φήμη τους ως υποδειγματικοί μαθητές. Οι πρώτοι τέσσερις ιπτάμενοι σε χρόνο ρεκόρ όχι απλά μυήθηκαν στα μυστικά των Rafale αλλά ήδη πιστοποιούνται από τους Γάλλους της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault αλλά και της Armee D’el Air ως οι πρώτοι Έλληνες εκπαιδευτές των «game changer» μαχητικών. Θα αποτελέσουν τον πυρήνα πάνω στον οποίο θα «χτιστεί» η πρώτη γενιά πιλότων που θα πετούν τις «ριπές». Σε υψηλό επίπεδο βρίσκεται και η εκπαίδευση της επόμενης τετράδας ιπτάμενων της HAF οι οποίοι ήδη πετούν πλέον μόνοι τα μαχητικά ενώ η τρίτη τετράδα άρχισε ήδη τη θεωρητική εκπαίδευση στο έδαφος και στον εξομοιωτή. Πτήσεις με τα Rafale θα ξεκινήσουν επί Ελληνικού FIR όταν τα Γαλλικά μαχητικά προσγειωθούν στην Τανάγρα. Ο σχεδιασμός προβλέπει την εκπαίδευση ακόμη έξι ιπτάμενων τους επόμενους μήνες ώστε οι πιλότοι των Rafale σε πρώτη φάση να φτάσουν τους 18.

Από τον Ιανουάριο έως και το καλοκαίρι η Πολεμική Αεροπορία θα εκπαιδεύσει τα στελέχη της με τα πρώτα έξι Rafale ενώ τα επόμενα Γαλλικά μαχητικά έχει προγραμματιστεί να αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail