Φάκελος F-35: Γιατί χρειάζεται περίοδος πέντε ετών από την στιγμή που η Ελλάδα θα τα παραγγείλει

Πόσος χρόνος απαιτείται για την ένταξη των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς στην Πολεμική Αεροπορία ακόμη κι αν η Αθήνα προχωρούσε αύριο στην παραγγελία τους - Το επόμενο διάστημα, πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο, αναμένεται να μεταφερθούν στην Ελλάδα τα πρώτα έξι από τα 24 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale που έχει παραγγείλει η Πολεμική Αεροπορία. 

Από: protothema.gr

Με δεδομένο ωστόσο ότι στη νέα δομή δυνάμεων προβλέπεται η αγορά 50 μαχητικών αεροσκαφών 4ης και 5ης γενιάς και η ένταξή τους στις πολεμικές μοίρες της ΠΑ, το ερώτημα που συζητείται στο Πεντάγωνο είναι αν και πότε θα ζητήσει η Αθήνα από την Ουάσιγκτον την αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35.

Πηγές με γνώση των λεπτομερειών του προγράμματος των F-35 αναφέρουν ότι η Ελλάδα θεωρείται μια χώρα που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών. Στο ζήτημα του χρόνου πραγματοποίησης της παραγγελίας και ένταξης των F-35 στην Πολεμική Αεροπορία ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι όσο αισιόδοξα θα περίμεναν κάποιοι.

Ακόμη κι αν η ελληνική κυβέρνηση έστελνε αύριο, 30 Νεομβρίου, στην Ουάσιγκτον LOR (Letter of Request, δηλαδή επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος) για την προμήθεια αριθμού μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35, χρειάζονται πέντε χρόνια για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Η λεγόμενη 5ετής περίοδος μετάβασης, αφορά την οριστικοποίηση της παραγγελίας, την κατασκευή των μαχητικών αεροσκαφών, την απαιτητική εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων, την προμήθεια και εγκατάσταση προσομοιωτή για τα 5ης γενιάς μαχητικά, την δημιουργία ειδικής βάσης και υποδομής αλλά και την εκπαίδευση τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Προφανώς το timing της απόφασης που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση αφορά και την εξασφάλιση των κονδυλίων που θα απαιτηθεί να εκταμιευθούν για την απόκτηση αριθμού F-35, αφού είναι ένα πρόγραμμα το κόστος του οποίου θα φτάσει τα $100 εκατ. για κάθε μαχητικό αεροσκάφος, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος δημιουργίας των νέων εγκαταστάσεων για την φιλοξενία, στάθμευση και συντήρηση των αμερικανικών 5ης γενιάς μαχητικών αεροσκαφών.

Στο ερώτημα αν οι διαδικασίες θα μπορούσαν να συντμηθούν ώστε η Ελλάδα να προηγηθεί και να αποκτήσει τα F-35 (όταν και αν αποφασίσει να τα αγοράσει) προτού παρέλθει η πενταετία, η απάντηση είναι μάλλον αρνητική. Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν πηγές με γνώση των λεπτομερειών του προγράμματος, η γενική φόρμουλα για την αγορά των F-35 απαιτεί περίοδο προετοιμασίας πέντε ετών. Οχι μόνο για την κατασκευή των αεροσκαφών αλλά ακόμη και για την εκπαίδευση των πρώτων πιλότων στα νέα αμερικανικά μαχητικά θα απαιτηθεί εύλογο χρονικό διάστημα. Κι αυτό διότι οι πρώτοι ιπτάμενοι που θα επιλεγούν για τα F-35 -και στη συνέχεια θα γίνουν εκπαιδευτές- θα μάθουν να πιλοτάρουν τα αμερικανικά μαχητικά πάνω στα αεροσκάφη που θα έχει παραγγείλει η ελληνική πολεμική αεροπορία, το οποίο σημαίνει ότι για να ξεκινήσει η εκπαίδευση των Ελλήνων ιπταμένων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των πρώτων ελληνικών F-35.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail