Τα 3 βασικά συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ – Αυξάνεται ο ρυθμός φθοράς της κυβέρνησης

Αν κάτι πρέπει να συγκρατήσουμε από τις δημοσκοπήσεις στις 25 Νοεμβρίου 2021 της Metron Analysis και της Pulse είναι τρία πολύ σημαντικά συμπεράσματα για να εξηγήσουμε το πολιτικό σκηνικό.

Από: bankingnews.gr

Φθορά της ΝΔ πέραν του κανονικού σημειώνουν και οι δύο εταιρείες δημοσκοπήσεων

Πρώτον: Υπάρχει φθορά στην κυβέρνηση που ξεκινάει από την αρχή του 2021.
Αν πάρουμε τις δημοσκοπήσεις της Metron Analysis από την αρχή του χρόνου θα δούμε ότι το ποσοστό της κυβέρνηση αρχίζει και φθίνει λόγω της πανδημίας και των lockdown.
Το Φεβρουάριο του 2021 η εταιρεία μετράει τη ΝΔ στο 33,6%, τον Μάρτιο στο 32,3%, τον Απρίλιο στο 32,5%, τον Μάιο στο 34% - η άνοδος οφείλεται στο οτι η αγορά, πλέον, έχει ανοίξει-, τον Ιούλιο είναι στο 33,9 και τον Σεπτέμβριο (μετά τις πυρκαγιές και τον προβληματικό ανασχηματισμό) φθάνει στο 30,8%.
Και φθάνουμε στο Νοέμβριο που πλέον η ΝΔ μετριέται στο 28%.
Και παρ’ όλο που χάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ (από το 20,5% το Φεβρουάριο βρίσκεται στο 18,6% το Νοέμβριο), η διαφορά των δύο κομμάτων όλο και μειώνεται.

Η φθορά της κυβέρνησης δημιουργεί περισσότερους αναποφάσιστους


Αυτή η εικόνα επιβεβαιώνει ότι η φθορά και η δυσαρέσκεια υπάρχει αλλά δεν πηγαίνει σε κάποιο κόμμα, απλά μεγαλώνει το ποσοστό άνω του 13% των αναποφάσιστων της μέτρησης.
Τα ίδια και στην εταιρεία Pulse:
Η ΝΔ τον Δεκέμβριο του 2020 ξεκινάει με ένα 38% και το Νοέμβριο του 2021 υπάρχει φθορά 5 μονάδων και ποσοστό 33%.
Με την διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ να είναι μεγάλη με ελαφρώς μειούμενο ρυθμό και αύξηση των αναποφάσιστων.
Εικάζουμε ότι υπάρχει ένας ρυθμός φθοράς που θα μεγαλώσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο λόγω της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας αλλά και των νέων περιοριστικών μέτρων που ενδεχομένως να επιβληθούν.

Το ΚΙΝΑΛ εισπράττει ροές και από τη ΝΔ και από ΣΥΡΙΖΑ


Δεύτερον: Και στις δύο εταιρίες υπάρχει αύξηση του ποσοστού του ΚΙΝΑΛ, όπου σύμφωνα με τους αναλυτές των δημοσκοπήσεων πηγάζει από ροές τόσο της ΝΔ προς το ΚΙΝΑΛ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ.
Και όπως φαίνεται αυτό το ποσοστό μπορεί και να μεγαλώσει αναλόγως της αλλαγής ηγεσίας του κόμματος.
Είναι ενδεικτικό ότι μεσοσταθμικά και στις δύο εταιρείες υπάρχει μία αύξηση του ποσοστού γύρω στο 3% από την αρχή του χρόνου.
Υπάρχει ενδιαφέρον για το ΚΙΝΑΛ. Και επειδή η αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει τους πολίτες αλλά και γιατί υπάρχει διαρροές κεντρώων ψήφων από ΝΔ προς το ΚΙΝΑΛ.
Γι’ αυτό και πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό ακόμα στις δυναμικές που έχουν τα κόμματα.

Έλλειμα αντιπολίτευσης από ΣΥΡΙΖΑ- Χρειάζεται ανανέωση λόγου και στελεχών

Η αξιωματική αντιπολίτευση χρειάζεται επειγόντως αλλαγές.
Στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή υπάρχει στασιμότητα, λανθασμένη στρατηγική και καθόλου ανανέωση στελεχών ενώ πρέπει να πούμε ότι είναι και ισχυρή η εσωκομματική αντιπολίτευση απέναντι στον Α.Τσίπρα από παλαιά στελέχη (Φίλης, Σκουρλέτης, Βούτσης, Τσακαλώτος κ.α) ενώ και το δίδυμο Τζανακόπουλου- Αχτσιόγλου έχει τον Τσίπρα υπό προθεσμία.
Η προσκόλληση του Α.Τσίπρα στον Π.Πολάκη έχει δημιουργήσει αντιπάθειες από τον Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος κατηγορεί την Κουμουνδούρου ότι στη μάχη των Χανίων υποστήριξε τον Π.Πολάκη και έτσι αυτός έχασε την έδρα. Το κυριότερο πρόβλημα και συνάμα παράπονα της βάσης είναι ότι δεν έγινε κριτική για τις 3 ήττες που υπέστη το κόμμα.
Και όταν δεν ξεθυμαίνει η βάση, θα ξεθυμάνει για τα καλά μετά.

Το νέο think tank του Α.Τσίπρα είναι παλαιά διορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ


Πριν λίγες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το νέο think tank του αλλά τελικά οι περισσότεροι ήταν ή υποψήφια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή διορισμένοι επί ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδεικτικά, ορισμένα ονόματα: ο Ν. Φαραντούρης, εχθρός των εξορύξεων υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, ήταν πολλά χρόνια νομικός σύμβουλος στη ΔΕΠΑ, επί ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ντόρα Γιαννάκη ήταν ξανά το 2020 στην ομάδα Βερναρδάκη για τη «μεταρρύθμιση του κράτους», που ποτέ δεν έγινε.
Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη το 2016 τοποθετήθηκε στη θέση της προϊσταμένης Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, επί ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αιμίλιος Αυγουλέας ήταν συντάκτης του νέου προγράμματος Θεσσαλονίκης 2, προ των εκλογών του 2019 που από το αποτέλεσμα των εκλογών φαίνεται ότι πήγε άπατο.
Ο πρώην πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και είναι γνωστός ακαδημαικός κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Ο Πέτρος Δαμιανός ήταν διευθυντής του σχολείου φυλακών Αυλώνα και υπέρ της αποφυλάκισης Κουφοντίνα...
Ο Γ. Σταμπούλης ήταν golden boy του Υπερταμείου επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως κατήγγειλε το «Ποτάμι» το 2018.
Ο καθηγητής Γιάννης Κρεστενίτης υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ επί ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ερρίκος Βεντούρας ήταν σύμβουλος του Γαβρόγλου στο υπουργείο Παιδείας και υποψήφιος συνδικαλιστής και τέλος ο γνωστός καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, ήταν διορισμένος στην Αττικό Μετρό και ιδέα του ήταν να γίνει η τότε παρουσίαση του Μετρό Θεσαλονίκης με τους γνωστούς μουσαμάδες.

Μαξιμιλιανός

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail