Η τεράστια ενεργειακή απειλή

Αυτό το χειμώνα θα πεθάνουν πολλοί άνθρωποι, αφού οι διακοπές ρεύματος εξαπλώνονται, διευρύνονται και τα συστήματα θέρμανσης αδυνατούν να λειτουργήσουν – ενώ η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει με τη σειρά της μεγάλα προβλήματα, επειδή κλείνουν πολλά εργοστάσια παραγωγής τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Κίνα, επειδή προσπαθούν να εξοικονομήσουν ηλεκτρική ενέργεια για τα νοικοκυριά τους. Όλο αυτό το χάος πάντως, είναι το αποτέλεσμα των φανατικών υποστηρικτών του κλιματικού συναγερμού – το ότι δηλαδή εκατομμύρια άνθρωποι θα βυθιστούν στο σκοτάδι και θα παγώσουν, όταν παράλληλα η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί και ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί στα ύψη, με πιθανότερο σενάριο το στασιμοπληθωρισμό: την απόλυτη συνταγή χρεοκοπίας. Προφανώς βέβαια δεν αμφισβητούμε τις καλές τους προθέσεις όσον αφορά ειδικά το περιβάλλον, αλλά δυστυχώς ισχύει το γνωστό ρητό, σύμφωνα με το οποίο ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι καταστροφικές οι πολιτικές που εφαρμόζονται, όπως στην περίπτωση της χώρας μας με το λιγνίτη – όπου η κυβέρνηση μας αποφάσισε να πετάξει 300 δις € αποθέματα από το παράθυρο, για να σώσει τον κόσμο από την κλιματική αλλαγή, χωρίς να δίνει σημασία στο τι συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη, ούτε να λαμβάνει υπ’ όψιν της τις συνθήκες στην Ελλάδα.

Από: analyst.gr - Βασίλης Βιλιάρδος

Ανάλυση

Είναι γνωστό πως όταν κολυμπάς αντίθετα στο ρέμα, κινδυνεύεις να παρασυρθείς και να πνιγείς. Όταν βαδίζεις εναντίον της αγέλης, θα ποδοπατηθείς – ενώ όταν αντιστέκεσαι στη χειραγώγηση, χαρακτηρίζεσαι ως οπαδός θεωριών συνωμοσίας και περιθωριοποιείσαι. Το ρέμα, η αγέλη και η χειραγώγηση (ανάλυση), αφορούν σήμερα θέματα όπως η «δολοφονική» πανδημία (ανάλυση), τα εμβόλια, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, οι δήθεν περιβαλλοντικές ευαισθησίες και η πράσινη ενέργεια – όπου για τα τελευταία γίνεται προσπάθεια να πεισθούμε πως θα πρέπει να κλείσουν τα πυρηνικά εργοστάσια, να πάψει να παράγεται ενέργεια από λιγνίτη (άνθρακα), να σταματήσει η χρήση του πετρελαίου και να αντικατασταθεί το φυσικό αέριο.

Στη θέση τους δε να προωθηθούν η αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια – οι «ανανεώσιμες» πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που δήθεν θα σώσουν τον πλανήτη, από την υπαρξιακή απειλή της υπερθέρμανσης του! Όλα αυτά, παρά το ότι οι ενδείξεις πως ο πλανήτης υπερθερμαίνεται είναι ελάχιστες και πιθανόν προσωρινές – ενώ προβλέπεται και το αντίθετο: ένα παγκόσμιο ψύχος. Την ίδια στιγμή, η συμβολή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), σε οποιαδήποτε υπερθέρμανση του πλανήτη, δεν είναι σαφής – όπου, στην καλύτερη περίπτωση, πρόκειται για μία ασταθή επιστημονική άποψη και στη χειρότερη για μία απάτη.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι το ότι, η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα, από ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο – γεγονός που σημαίνει για οποιονδήποτε διαθέτει κοινή λογική πως το φυσικό αέριο, ο άνθρακας, το πετρέλαιο και η πυρηνική ενέργεια θα χρειαστούν, είτε αυξηθούν οι ΑΠΕ, είτε όχι. Σε κάθε περίπτωση, για τα παραπάνω έχουμε γράψει τα εξής:

“Υπάρχουν δεκάδες μελέτες επιστημόνων που τεκμηριώνουν πως τα περί κλιματικής αλλαγής, με ευθύνη των ανθρώπων, είναι ένας μεγάλος μύθος – όπως αυτών που έστειλαν επιστολή στις 13 Νοεμβρίου του 2019 στην Κομισιόν, τονίζοντας πως δεν υφίσταται έκτακτη ανάγκη για το κλίμα (πηγή), ενώ υπάρχει επίσης ένα πολύ αναλυτικό άρθρο της Guardian που το επιβεβαιώνει (πηγή).

Περαιτέρω, με τις δήθεν περιβαλλοντικές ευαισθησίες τους προσπαθούν να κερδίσουν την κοινή γνώμη, προφανώς για την εξυπηρέτηση των κομματικών συμφερόντων τους, κυρίως οι αριστερόστροφες πολιτικές παρατάξεις – αυτές που υπηρετούν ουσιαστικά τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και τις ελίτ που προσβλέπουν σε κερδοφόρα επιχειρηματικά εγχειρήματα, επιδοτούμενα από τους φορολογουμένους.

Εκείνες που υποστηρίζουν επίσης το διεθνισμό, την ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση, τη μαζική μετανάστευση που έχει καταστρέψει οργανωμένες κοινωνίες, όπως της Σουηδίας και την πλήρη κατάργηση των εθνικών συνόρων, οπότε της Δημοκρατίας – θέσεις δηλαδή που δεν διαφέρουν καθόλου από αυτές των «ανοιχτών κοινωνιών» τύπου G.Soros και τις οποίες μιμούνται τα υπόλοιπα κόμματα, επειδή δεν έχουν γνώση και το θάρρος της γνώμης τους.

Όλοι όμως καταλαβαίνουμε, για παράδειγμα, πως η Γερμανία της Bayer που καταστρέφει την αγροτική γη έχοντας αγοράσει και τη Monsanto ή της Volkswagen, γνωστής από την απάτη των ρύπων, δεν μπορεί να πιστεύει πραγματικά στην προστασία του περιβάλλοντος – αλλά πως ο σκοπός της δεν είναι άλλος από το να μας πουλήσει τις ανεμογεννήτριες της και όλα τα άλλα που παράγει, όχι φυσικά για να βοηθήσει το κλίμα, αλλά την οικονομία της” (πηγή).

Συνεχίζοντας, οι ανεμογεννήτριες και οι ηλιακοί συλλέκτες δεν μπορούν να αποτελέσουν τις βασικές πηγές τροφοδοσίας ενός σύγχρονου ενεργειακού δικτύου, επειδή πρόκειται για «διαλείπουσες πηγές» – με την έννοια πως τα αιολικά δεν λειτουργούν όταν υπάρχει άπνοια, ενώ τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν τη νύχτα ή τις ημέρες με συννεφιά. Με απλά λόγια, ένα ενεργειακό δίκτυο δεν μπορεί να στηριχθεί σε διαλείπουσες πηγές – αλλά, αντίθετα, χρειάζεται συνεχείς πηγές ενέργειας, οι οποίες προέρχονται από το πετρέλαιο, από το φυσικό αέριο, από τον άνθρακα και από τα πυρηνικά εργοστάσια.

Εν τούτοις, παρά τα επιστημονικά και πρακτικά εμπόδια, ο παγκόσμιος συναγερμός για το κλίμα, όπως για την πανδημία, ήταν πολύ αποτελεσματικός πολιτικά – αφού πολλές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία, έκλεισαν τα πυρηνικά τους εργοστάσια, ενώ περιόρισαν τη χρήση του άνθρακα, σε μία προσπάθεια να τα υποκαταστήσουν με ΑΠΕ γενικότερα στις βιομηχανικές χώρες. Στην αρχή βέβαια, όλα εξελίχθηκαν σε κάποιο βαθμό ομαλά – αλλά, όπως φαίνεται σήμερα, έφτασε η ώρα του απολογισμού και του τελικού λογαριασμού που μάλλον θα είναι πανάκριβος.

Ειδικά όσον αφορά την Κίνα, η οποία παράγει περίπου το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, έχοντας τοποθετήσει ως στόχο της να τον σταματήσει έως το 2060, τα αποθέματα της εξαντλούνται – με αποτέλεσμα να άρει την απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από την Αυστραλία, η οποία είχε επιβληθεί λόγω μίας διαμάχης, σχετικά με τον εντοπισμό της πηγής της πανδημίας. Έτσι σήμερα εισάγει όσο περισσότερο μπορεί – χωρίς όμως να είναι σε θέση να ελέγξει την άνοδο των τιμών του θερμικού άνθρακα, όπου τα συμβόλαια αγοράς έχουν αυξηθεί κατά 200% μέσα σε ένα μόλις έτος (γράφημα).

Για να μπορέσει να καλύψει τώρα τις ανάγκες θέρμανσης των νοικοκυριών της, ειδικά στις περιοχές που το ψύχος είναι ήδη πολύ έντονο, έχει σταματήσει τη λειτουργία ορισμένων παραγωγικών εργοστασίων της – οπότε επιδεινώνεται το πρόβλημα των εφοδιαστικών αλυσίδων, λόγω του οποίου έχουν αυξηθεί οι τιμές πολλών αγαθών, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό παγκοσμίως. Εκτός αυτού, έχει διπλασιάσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία – προσπαθώντας να την πείσει να μειώσει τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη, αφού θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία έχει αποτύχει πλήρως στην προσπάθεια της να παρέχουν αξιόπιστη πηγή εφοδιασμού οι ΑΠΕ – κάτι που, σε συνδυασμό με το κλείσιμο των πυρηνικών της εργοστασίων, την οδήγησαν σε μία μεγάλη εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Προσπαθεί βέβαια να μετατρέψει τη ζημία σε κέρδος, επιδιώκοντας τη λειτουργία του Nord Stream II που θα την καταστήσει ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης στηρίζοντας την οικονομική της κυριαρχία, αλλά η εξάρτηση παραμένει – όπως επίσης της υπόλοιπης ΕΕ, με αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη (ανάλυση).

Στο παράδειγμα δε του Λιβάνου που στην ουσία έχει χρεοκοπήσει, έκλεισαν οι δύο σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχουν το 40% του ηλεκτρισμού του, λόγω έλλειψης πετρελαίου – κάτι που δεν θα είναι καθόλου παροδικό. Εύλογα λοιπόν υποθέτει κανείς πως ανάλογα προβλήματα θα προκύψουν και σε άλλα οικονομικά αδύναμα κράτη – εκτός του ότι οι υψηλές τιμές θα καταστρέψουν σταδιακά όλες εκείνες τις οικονομίες που είναι ενεργειακά εξαρτημένες.

Το χειρότερο όλων είναι πως αυτό το χειμώνα θα πεθάνουν πολλοί άνθρωποι, αφού οι διακοπές ρεύματος εξαπλώνονται, διευρύνονται και τα συστήματα θέρμανσης αδυνατούν να λειτουργήσουν – ενώ η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει με τη σειρά της μεγάλα προβλήματα, επειδή κλείνουν πολλά εργοστάσια παραγωγής τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Κίνα, επειδή προσπαθούν να εξοικονομήσουν ηλεκτρική ενέργεια για τα νοικοκυριά τους.

Όλο αυτό το χάος πάντως, είναι το αποτέλεσμα των φανατικών υποστηρικτών του κλιματικού συναγερμού – το ότι δηλαδή εκατομμύρια άνθρωποι θα βυθιστούν στο σκοτάδι, θα παγώσουν και ορισμένοι θα πεθάνουν, όταν παράλληλα η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί και ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί στα ύψη, με πιθανότερο σενάριο το στασιμοπληθωρισμό (ανάλυση): την απόλυτη συνταγή χρεοκοπίας. Προφανώς βέβαια δεν αμφισβητούμε τις καλές τους προθέσεις όσον αφορά ειδικά το περιβάλλον, αλλά δυστυχώς ισχύει το γνωστό ρητό – σύμφωνα με το οποίο ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Η απάτη της πράσινης ενέργειας

Περαιτέρω, είναι πια αποδεδειγμένο πως ο κόσμος εξακολουθεί να χρειάζεται ορυκτά καύσιμα και μάλιστα πάρα πολλά (γράφημα) – επίσης πως η πράσινη ενέργεια δεν είναι σε θέση να βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό, κάτι που πιθανότατα θα διαρκέσει πολλές δεκαετίες. Ο διεθνής οργανισμός ενέργειας όμως δήλωσε πως εάν ο πλανήτης θελήσει να πετύχει το στόχο μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050, θα πρέπει να σταματήσει να επενδύει στην παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα σήμερα, αμέσως – με αποτέλεσμα τόσο οι Η.Π.Α. υπό την κυβέρνηση Biden, όσο και η ΕΕ πρωτίστως, να επιδιώκουν τον ακρωτηριασμό των βιομηχανιών ορυκτών καυσίμων, παράλληλα με την παροχή κινήτρων για την παραγωγή και χρήση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Για να πετύχουν αυτές οι πολιτικές, επιδιώχθηκε η δημιουργία τεχνητών ελλείψεων ενέργειας – έτσι ώστε να δοθούν ακόμη μεγαλύτερα κίνητρα στους παραγωγούς εναλλακτικών καυσίμων να εισέλθουν στην αγορά. Η σκέψη ήταν πως εάν περιορισθεί η προσφορά πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου, θα αναγκασθεί να αλλάξει η αγορά και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για τα πιο καθαρά καύσιμα – οπότε στην ουσία υπήρχε σχέδιο, αν και σε μεγάλο βαθμό σοβιετικού τύπου, με την έννοια της κεντρικής κατεύθυνσης της οικονομίας.

Ως εκ τούτου, ασφαλώς υπάρχουν υπεύθυνοι εάν υποφέρουν άνθρωποι από το κρύο, εάν πεθάνουν, εάν ακολουθήσει μία οικονομική κρίση και μία επισιτιστική – ενώ είναι όλοι αυτοί που σχεδίασαν και επιδίωξαν να αντικαταστήσουν την υπάρχουσα, επαρκή αγορά ενέργειας με μία ανεπαρκή εναλλακτική, χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν τους κινδύνους. Επίσης αυτοί που εφαρμόζουν τα παραπάνω – όπως ορισμένες κυβερνήσεις.

Επειδή δε η υποεπένδυση σε πετρελαϊκά έργα είναι μεγάλη, αφού οι εταιρίες πετρελαίου επενδύουν πλέον σε αιολική και ηλιακή ενέργεια, οι τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης θα αυξηθούν σύντομα ακόμη περισσότερο – επηρεάζοντας το παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομία σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Συνεχίζοντας η μεγάλη ειρωνεία είναι το ότι, η καταστολή του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας, έχει οδηγήσει στη δραματική αύξηση του πιο βρώμικου ορυκτού καυσίμου για το περιβάλλον – του άνθρακα. Εν προκειμένω, σύμφωνα με το Bloomberg, για μία σχεδόν δεκαετία οι επενδυτές απέφευγαν τα ανθρακωρυχεία – ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες μείωναν τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα.

Η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα κορυφώθηκε το 2014 – όπου όμως, αντί να μειωθεί γρήγορα όπως ανέμεναν πολλοί, σταθεροποιήθηκε σε ένα σχετικά ήπιο επίπεδο. Τώρα όμως, ενώ ο αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή εντείνεται, η κατανάλωση άνθρακα αυξάνεται ξανά – με οδηγό της αναζωπύρωσης την Κίνα που παρήγαγε έως πρόσφατα το 29% των ρύπων παγκοσμίως. Όπως αναφέρθηκε λοιπόν από έναν εμπειρογνώμονα του τομέα της ενέργειας, αυτή είναι η εκδίκηση των ορυκτών καυσίμων – τα αποτελέσματα του Great Reset, της μεγάλης επανεκκίνησης ή επαναφοράς (ανάλυση), για τη δήθεν οικοδόμηση ενός καλύτερου πλανήτη.

Πρόκειται στην ουσία για ένα ακόμη παράδειγμα του γραφειοκρατικού κεντρικού σχεδιασμού σοβιετικού τύπου – ο οποίος συνήθως αποτυγχάνει, παράγοντας το αποτέλεσμα που υποτίθεται πως πρέπει να αποτρέψει. Προηγούμενα παραδείγματα είναι τα ατελείωτα πενταετή σχέδια της Σοβιετικής Ένωσης, τα οποία ποτέ δεν πετύχαιναν αυτά που προγραμμάτιζαν – ή εκείνα της ΕΕ και της Ευρωζώνης που ακολουθούν ένα παρόμοιο πρότυπο. Ακόμη χειρότερα, επειδή σήμερα αυτά τα σχέδια εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν υπάρχει «βαλβίδα διαφυγής» – με τις χώρες να ακολουθούν τις ίδιες πολιτικές, όπως φάνηκε και από την πανδημία, ανεξάρτητα από το πόσο καταστροφικές αποδεικνύονται.

Την ίδια στιγμή οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Google, η Facebook, η Twitter κλπ., έχουν μετατραπεί σε λογοκριτές – καταστέλλοντας τις πληροφορίες που οι ίδιες, διαπλεκόμενες με τις κυβερνήσεις, θεωρούν επιβλαβείς, όπως σχετικά με τις παρενέργειες των πειραματικών εμβολίων γονιδιακής θεραπείας που έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους ή όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα, η πρώτη απαγορεύει διαφημίσεις με περιεχόμενο που είναι αντίθετο σε ότι η ίδια θεωρεί ανακριβές, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή – ενώ δεν θα επιτρέπει πλέον να υπάρχουν ανάλογα διαφημιστικά έσοδα.

Οι ανακριβείς κατά την Google πληροφορίες, περιλαμβάνουν ειδήσεις και άρθρα που αρνούνται πως οι μακροπρόθεσμες τάσεις δείχνουν πως το κλίμα του πλανήτη θερμαίνεται – ή επιστημονικές αναλύσεις που δεν συμφωνούν με το ότι, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η ανθρώπινη δραστηριότητα, συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Έχουμε άλλωστε αναφερθεί στην παρακμή της Δημοκρατίας και στην άνοδο του επιστημονισμού (ανάλυση) – όπου όμως, όπως η εταιρία βασίσθηκε μόνο στις αναφορές του ΠΟΥ και του αμερικανικού CDC για πληροφορίες σχετικά με την πανδημία και τα εμβόλια, ανάλογα θα βασισθεί σε πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή από «έγκυρες πηγές», όπως η διακυβερνητική επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η οποία υπήρξε η σημαντικότερη πηγή του κλιματικού συναγερμού.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, μία ακόμη μεγάλη ειρωνεία είναι η δήλωση του επικεφαλής της Toyota, σύμφωνα με τον οποίο όσο πιο πολλά ηλεκτρικά οχήματα κατασκευάζονται, τόσο πιο πολύ θα χειροτερεύουν οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα – γεγονός που τεκμηριώνει πόσο εκτός πραγματικότητας είναι τα σενάρια που διακινούνται, από τις δήθεν «έγκυρες πηγές».

Επίσης πόσο καταστροφικές είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται, όπως στην περίπτωση της χώρας μας με το λιγνίτη – όπου η κυβέρνηση μας αποφάσισε να πετάξει 300 δις € αποθέματα από το παράθυρο (ανάλυση), για να σώσει τον κόσμο από την κλιματική αλλαγή, χωρίς να δίνει σημασία στο τι συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη, ούτε να λαμβάνει υπ’ όψιν τις συνθήκες στην Ελλάδα.

Είναι προφανές πάντως πως οι καταστροφικές αυτές πολιτικές θα οδηγήσουν σε μία αλματώδη άνοδο των τιμών που θα πλήξει τα αδύναμα εισοδηματικά στρώματα σε μεγάλο βαθμό – γεγονός που θα αποτελέσει σύντομα το μεγαλύτερο πρόβλημα μας, πόσο μάλλον όταν ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης του πληθωρισμού είναι η μείωση της ρευστότητας και τα υψηλά επιτόκια που όμως είναι θανατηφόρα για υπερχρεωμένα κράτη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail