«Αιφνιδίασε» η ανακοίνωση των Rafale: «Όποτε μιλάμε για φρεγάτες, παίρνουμε μαχητικά»

Η ανακοίνωση δια στόματος πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα προτίθεται να αγοράσει άλλα 6 αεροσκάφη Rafale αιφνιδίασε τους επιτελείς του Πενταγώνου καθώς έως τώρα δεν φαινόταν να έχει κινηθεί κάποια διαδικασία για την απόκτηση γαλλικών μαχητικών και απλώς συζητείτο το ενδεχόμενο απόκτησης ενός αριθμού αεροσκαφών προκειμένου  τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη να συγκροτούν μία πλήρη μοίρα στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Από: onalert.gr - Του Κώστα Αλατζά

Στα επιτελεία μέχρι πρότινος σε ο,τι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων κυριαρχούσε η συζήτηση για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. «Κάθε φορά που συζητείται το θέμα της απόκτησης φρεγατών, παίρνουμε Rafale», σχολίαζαν με χιούμορ επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού». Αλλά και οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας ξαφνιάστηκαν ευχάριστα για την απόκτηση των νέων αεροσκαφών. Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα υλοποιούνται με πολιτικές αποφάσεις.

Με τα επιπλέον έξι γαλλικά μαχητικά, τα οποία πιθανότητα θα είναι τελευταίας έκδοσης F-3R, η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει στο οπλοστάσιό της συνολικά 24 Rafale, 12 καινούρια και 12 μεταχειρισμένα. Όπως πληροφορείται το OnAlert, η απόκτηση των 6 νέων γαλλικών μαχητικών θα ακολουθήσει την ίδια διαδικασία με εκείνη της αγοράς των 18 αεροσκαφών. Οι συμβάσεις για την προμήθεια των αεροσκαφών, του οπλισμού τους και της τεχνικής υποστήριξης θα αποτελέσουν νόμο του κράτους μετά τη ψήφισή τους από τη Βουλή.

Μέχρι τώρα πάντως δεν έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τη γαλλική πλευρά και την κατασκευάστρια εταιρία Dassault, επομένως είναι νωρίς να εκτιμηθεί το κόστος της νέας προμήθειας. Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη αγορά των  18 Rafale ανήλθε στα περίπου 2,5 δις ευρώ.

Πότε έρχονται τα πρώτα Rafale

Η ελληνική πλευρά στις 31 Αυγούστου παρέλαβε το δεύτερο γαλλικό μαχητικό και μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται θα έχει παραλάβει και τα υπόλοιπα 4. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα πρώτα 6 αεροσκάφη αναμένονται να προσγειωθούν επί ελληνικού εδάφους στα τέλη της χρονιάς, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πετάξουν νωρίτερα στους ελληνικούς αιθέρες, στα πλαίσια του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου. Μέχρι στιγμής πάντως, όπως σημειώνουν επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν έχει δρομολογηθεί κάποια διαδικασία για συμμετοχή των ελληνικών Rafale στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Στα τέλη του χρόνου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα εκπαίδευσης των συνολικά 12 χειριστών  της Πολεμικής Αεροπορίας που θα πετάξουν τον νέο τύπο αεροσκάφους. Οι πρώτοι τέσσερις βρίσκονται ήδη στο στάδιο της πτητικής εκπαίδευσης και όταν ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους θα μπορούν να εκτελούν καθήκοντα εκπαιδευτή στα νέα υπερσύγχρονα γαλλικά αεροσκάφη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail