Γιατί η Τουρκία και οι τζιχαντιστές της HTS περιμένουν ανυπόμονα τη φυγή των ΗΠΑ από τη Συρία

Από τότε που η Τουρκία συνήψε τη συμφωνία της Αστάνα του 2017 με τη Ρωσία και το Ιράν, η Άγκυρα ήταν αμείλικτη στις προσπάθειές της να πουλήσει στη διεθνή κοινότητα την ιδέα της απόλυτης ανάγκης της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στη Βορειοανατολική Συρία για να υποστηρίξει την μετριοπαθή αντιπολίτευση και να αποτρέψει την κυβέρνηση Άσαντ, αναφέρει το moderndiplomacy.

Από: capital.gr - Πέτρος Κράνιας

Οι συναντήσεις της Αστάνα που ακολούθησαν την αρχική συμφωνία οδήγησαν στo να καταστεί υπόλογη η Τουρκία για την κατάσταση της συριακής αντιπολίτευσης στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι αλλά -και υπάρχει πάντα ένα "αλλά" όταν πρόκειται για τη δεκαετή διαμάχη στη Συρία- η αποστολή της Άγκυρας δεν καθορίστηκε ποτέ ως "υποστήριξη" της αντιπολίτευσης. Αντ' αυτού, η Τουρκία προσφέρθηκε εθελοντικά να εκτελέσει ένα επίπονο έργο διαχωρισμού των μετριοπαθών συριακών ενόπλων ομάδων από εκείνες που θεωρούνταν ριζοσπαστικές και αποτελούσαν δυνητική απειλή για την ασφάλεια τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η διαδικασία, που ονομάστηκε "οριοθέτηση της συριακής αντιπολίτευσης", απέχει παρασάγγας από οποιαδήποτε τελεσφόρηση.

Κοινοί στόχοι

Η επιμονή της Τουρκίας στην υποστήριξη της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης συνδυάζεται βολικά με τις πρόσφατες προσπάθειες του Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζουλάνι, ηγέτη της Hayat Tahrir al-Sham (HTS), η οποία είναι de-facto κυρίαρχη δύναμη στη ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ, για να αναδιαμορφώσει την εικόνα της ομάδας του. Παρόλο που η HTS θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τον ΟΗΕ και ορισμένες παγκόσμιες δυνάμεις ο αλ-Τζουλάνι έκανε πολλές εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης για να προωθήσει το όραμα της ομάδας για το μέλλον της Συρίας και να επιβεβαιώσει ότι οι φιλοδοξίες της περιορίζονται μόνο σε εθνική κλίμακα.

Μιλώντας στην τουρκική έκδοση του Independent, ο αλ-Τζουλάνι μίλησε ενάντια σε οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρουσία στη Συρία, χωρίς να κάνει ιδιαίτερη μνεία στον τουρκικό στρατό. Εν τω μεταξύ στην Ιντλίμπ, μια θέση του τουρκικού στρατού που βρίσκεται δίπλα σε αυτές της HTS είναι κάτι το συνηθισμένο, ακόμη και θεωρείται έως και φυσιολογικό. Αυτή η συνύπαρξη τακτικών ενόπλων δυνάμεων και ριζοσπαστικών τρομοκρατών δεν επηρεάζεται ούτε από τα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία της εμπλοκής της HTS στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, ούτε καν από το γεγονός ότι η HTS καταγράφεται ως τρομοκρατική ομάδα ακόμα και από τις τουρκικές αρχές.

Κοινοί εχθροί

Στη συνέντευξή του ο αλ-Τζουλάνι αναφέρθηκε επίσης στη θέση των Κούρδων της Συρίας, ενός άλλου βασικού άξονα της πολιτικής της Τουρκίας στη Συρία. Σχολιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο ηγέτης της HTS εξέφρασε την άποψη ότι τα επακόλουθα της αμερικανικής αιφνιδιαστικής αποχώρησης από την Καμπούλ θα έχουν επίσης αντίκτυπο στους Κούρδους ή, όπως είπε "στους εχθρούς της συριακής επανάστασης που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ". Κατηγόρησε επίσης τους Κούρδους ότι πραγματοποίησαν επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές στις περιοχές των επιχειρήσεων "Κλάδος Ελαίας" και "Ασπίδα του Ευφράτη" που πραγματοποίησαν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις παρέα με τους μισθοφόρους τους στη Βόρεια Συρία.

Η HTS δεν ήταν ποτέ σε άμεση αντιπαράθεση με τους Κούρδους. Ωστόσο, τα λόγια του αλ-Τζουλάνι τόνισαν την ανοιχτή εχθρότητά του απέναντι στην κουρδική διοίκηση, που, όπως ισχυρίζεται ο ηγέτης της HTS, είναι σε θέση να ελέγξει μόνο ένα τεράστιο τμήμα της Συρίας και να διατηρήσει τη σχετική σταθερότητα χάρη στην υποστήριξη των ΗΠΑ. Αυτό το κουρδικό όνειρο θα καταρρεύσει μόλις το τελευταίο αμερικανικό αεροπλάνο απογειωθεί από το συριακό έδαφος, σύμφωνα με τον αλ-Τζουλάνι.

Αντανακλά αυτή η γνώμη την πρόθεση της Τουρκίας να θέσει τέρμα στην "κουρδική απειλή" σε περίπτωση αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συρία; Τα γεγονότα στο Αφγανιστάν παρέχουν αρκετά στοιχεία για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είναι απολύτως δυνατό. Πράγματι, τέτοιες ανησυχίες έχουν εκφραστεί σε πολλά άρθρα που έχουν συνταχθεί τόσο από τοπικούς όσο και από διεθνείς αναλυτές.

Τι μέλλει γενέσθαι

Οι περιφερειακές πολιτικές της Τουρκίας και οι δηλώσεις του ηγέτη της HTS επιβεβαιώνουν ότι η Άγκυρα επιδιώκει να μετατρέψει την HTS σε προσωπικό της νταή. Το κύριο καθήκον της ομάδας θα ήταν να ασκήσει πίεση σε άλλες ένοπλες μονάδες για να διευκολύνει τη διαδικασία οριοθέτησης που ενορχηστρώθηκε από τις τουρκικές αρχές. Καθώς ο έλεγχος των ΗΠΑ στην περιοχή σταδιακά χαλαρώνει και ο έλεγχος της HTS στα βορειοδυτικά της Συρίας ενισχύεται χάρη στις προσπάθειές της να επιτύχει διεθνή αναγνώριση με τη σιωπηρή υποστήριξη της Τουρκίας, οι Κούρδοι αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον. Επιπλέον, ο στενός συντονισμός μεταξύ Τουρκίας και HTS έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τους Κούρδους αλλά μάλλον για ολόκληρη τη Συρία.

Για να αποφευχθεί αυτό, η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει και να αρνηθεί στην HTS, που παραμένει μια τρομοκρατική ομάδα με καταβολές από το Ισλαμικό Κράτος, την ευκαιρία να τοποθετηθεί ως μέρος της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης και να αποκτήσει το δικαίωμα να δημιουργήσει νόμιμα διοικητικά όργανα. Διαφορετικά, η Συρία θα τεθεί αντιμέτωπη με τρομοκράτες που θα λειτουργήσουν όπως οι τζιχαντιστές του ISIS στη Ράκα και οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, φέρονται την υποστήριξη της Τουρκίας περήφανα και χωρίς καμία κάλυψη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail