Ζεσταίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων - Έρχεται κύμα γονικών παροχών

Οι νέες αντικειμενικές αξίες που τίθενται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 σε συνδυασμό με το νέο μέτρο που τίθεται σε ισχύ το ερχόμενο Σάββατο 1η Οκτωβρίου και προβλέπει τον μηδενισμό του φόρου για γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ έχουν εκτοξεύσει τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η μεγάλη αύξηση των μεταβιβάσεων ξεκίνησε αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών οι οποίες αναμένεται να εκτοξευτούν εξαιτίας των αλλαγών στις γονικές παροχές.

Από: capital.gr - Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου όπως αναφέρουν μεγάλα συμβολαιογραφικά γραφεία πραγματοποιούνταν περισσότερες από 500 μεταβιβάσεις ακινήτων και μάλιστα με ηλεκτρονικό τρόπο. Από την αρχή του έτους  οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές ακινήτων έχουν ξεπεράσει τις 120.000 εκ των οποίων περίπου 75.000 αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων. Όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς ακινήτων το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν οι μεταβιβάσεις και να ξεπεράσουν σε απόλυτο αριθμό τις μεταβιβάσεις όχι μόνο του 2020 αλλά και του 2019. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο έτος οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ανέβαλαν τις επενδύσεις τους φοβούμενοι την επόμενη μέρα.  Διατήρησαν λοιπόν τη ρευστότητα τους μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πανδημία και τις αντικειμενικές αξίες.

Η αύξηση των αγοραπωλησίων φαίνεται και από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται αύξηση της τάξης του 36% στα έσοδα στο πρώτο εξάμηνο του έτους (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) από τους φόρους στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Συγκεκριμένα μόνο τον Ιούνιο μόνο τα έσοδα από πωλήσεις διαμερισμάτων, καταστημάτων κ.λ.π. αυξήθηκαν κατά 60% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020. Παράλληλα, από τις μεταβιβάσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων το Δημόσιο εισέπραξε 8,18 εκατ. ευρώ, έσοδα τα οποία είναι αυξημένα κατά 95% σε σχέση με τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Η αύξηση των μεταβιβάσεων αναμένεται να ενταθεί από την ερχόμενη εβδομάδα καθώς οι γονικές παροχές είναι αφορολόγητες για περιουσία έως 800.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα αρκετοί σπεύδουν καθώς από την 1η Ιανουάριου 2022 τίθενται σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες κυρίως στις περιοχές όπου οι τιμές της εφορίας σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Ποιοι πρέπει να επισπεύσουν τις μεταβιβάσεις

Όσοι διαθέτουν μεσαία και μεγάλη περιουσία και η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους αυξάνεται από το νέο έτος συνεπεία των νέων αντικειμενικών αξιών έχουν κάθε λόγο να επισπεύσουν τη μεταβίβαση των ακινήτων τους στα παιδιά τους. Και αυτό καθώς μπορεί η αξία της περιουσίας να ξεπεράσει το όριο των 800.000 και να πληρώσουν φόρο στο ελληνικό δημόσιο με συντελεστή 10%. Επίσης, στις περιοχές που οι τιμές ζώνης αυξάνονται σημαντικά το νέο έτος, οι μεταβιβάσεις θα ακριβύνουν καθώς αυξάνονται και τα συμβολαιογραφικά έξοδα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν κατοικίες σε αυτές τις περιοχές και επιθυμούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητα τους στα παιδιά ή στα εγγόνια είναι προτιμότερο να γίνει τώρα. Αντίθετα στις περιοχές που οι αξίες μειώνονται οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να περιμένουν το νέο έτος.  Ένα από τα αγκάθια του νέου μέτρου που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Η έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μεταβίβαση ακινήτου, από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Τι αλλάζει σε γονικές παροχές και δωρεές

-Από την 1η/10/2021 αυξάνεται από 150.000 σε 800.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές ανά γονέα και για δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας, δηλαδή για συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς. Πάνω από το αφορολόγητο αυτό θα ισχύει συντελεστής φόρου 10%.

- Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ αφορά τόσο την ακίνητη περιουσία όσο και την κινητή περιουσία και συγκεκριμένα αυτοκίνητα, σκάφη, μετοχές, ομόλογα, χρήματα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail