Πρώτη κίνηση της Γαλλίας: Στρατηγική συνεργασία με την Ινδία

(L) Atypeek Dgn / Pexels; (R) Studio Art Smile / Pexels
Freepen.gr - Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ινδίας μίλησαν τηλεφωνικά το Σάββατο, υποσχόμενοι να εμβαθύνουν τη στρατηγική τους συνεργασία τώρα που οι δεσμοί του Παρισιού με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία βρίσκονται σε κρίση λόγω της αποτυχίας της συμφωνίας για τα υποβρύχια.

Η Γαλλία και η Ινδία "θα εργαστούν σε ένα κοινό πρόγραμμα συγκεκριμένων δράσεων για την υπεράσπιση μιας πραγματικά πολυμερούς διεθνούς τάξης", ανέφεραν σε δήλωσή τους ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο Ινδός ομόλογός του, Σουμπραχανιάμ Τζαϊσανκάρ, που κυκλοφόρησε από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ανέφερε επίσης ότι οι δυο τους συζήτησαν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τον Ινδο-Ειρηνικό.

Οι διπλωμάτες έχουν υποσχεθεί να συνεχίσουν να χτίζουν στρατηγική εταιρική σχέση βασισμένη σε «σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ δύο μεγάλων κυρίαρχων εθνών». Ο Le Drian και ο Jaishankar συμφώνησαν να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα.

Την Παρασκευή, η Γαλλία απέσυρε τους πρέσβεις της από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα, αφού η Αυστραλία διέκοψε ένα μεγάλο πρόγραμμα ναυπήγησης υποβρυχίων με τη Γαλλία υπέρ της απόκτησης πυρηνικών υποβρυχίων με τη βοήθεια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Παρίσι διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη νέα συμφωνία μεταξύ Αυστραλίας, ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστή ως AUKUS. Ο Λε Ντριάν χαρακτήρισε την ακύρωση του προγράμματος γαλλο-αυστραλιανών υποβρυχίων ως «μαχαιριά στην πλάτη».

* Πληροφορίες RT

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail