Γιατί το 2022 θα είναι πιθανότατα έτος εκλογών για την κυβέρνηση Μητσοτάκη - Οι δυνάμεις της φθοράς ισχυροποιούνται

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός εξετάζει πλέον την επιλογή των εκλογών  - Παρόλο που ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, με τα σημερινά δεδομένα αυτό καθίσταται εξαιρετικά αβέβαιο. 

Από: bankingnews.gr

Η κυβέρνηση έχει υποστεί μέσα στο καλοκαίρι μία μεγάλη φθορά (πυρκαγιές, υποχρεωτικότητες, ανασχηματισμός, νομοσχέδια) την οποία δεν περίμενε ότι θα ήταν τόσο μεγάλη.
Είναι πέραν της φυσιολογικής από το χρόνο.
Ποια είναι τα σημάδια, όμως, που δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός εξετάζει πλέον την επιλογή των εκλογών.

Στροφή προς το δεξιό ακροατήριο με τον ανασχηματισμό

Η σύνθεση του νέου κυβερνητικού επιτελείου δείχνει ότι έχουν εισέλθει περισσότερα πρόσωπα που ανήκουν στην Δεξιά παράταξη, σημάδι ότι το σχήμα θα είναι εκλογικό.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο Πρωθυπουργός θέλει, με μία σειρά βουλευτών από το πρώην ΛΑΟΣ αλλά και τους σαμαρικούς, να κλείσει την στρόφιγγα των διαρροών στο ακροατήριο που πονάει, πλέον, περισσότερο.
Στο δεξιό-ακροδεξιό ακροατήριο.
Το κλείσιμο των διαρροών δεν θα γιγαντώσει τα κόμματα που είναι στα δεξιά της ΝΔ (Φαήλος, Τζήμερος, Τράγκας, Βελόπουλος, Κασιδιάρης κ.α).

Μόνιμη η πληγή του κορωνοιού

Ο κορωνοιός ήρθε και έχει γίνει πλέον μόνιμη πληγή για την δημόσια υγεία.
Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν, ήδη αρχίζει ο σχεδιασμός για την 3ή δόση ενώ οι νέες μεταλλάξεις δείχνουν ότι ο ιός είναι ανθεκτικός και θα μας απασχολεί για καιρό, πότε θα είναι σε έξαρση πότε σε ύφεση, όπως η εποχικές γρίπες.
Οπότε, η κανονικότητα θα τίθεται εν αμφιβόλω κάθε φορά που θα έχουμε έξαρση του ιού.
Και αυτό θα δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στην παρούσα κυβέρνηση όσο περνάει ο καιρός.

Το 2022 έτος ανάπτυξης και πολλών συμβάσεων με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Το 2022, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό αλλά και την Κομισιόν, θα είναι έτος μεγάλης ανάπτυξης που μπορεί να ξεπεράσει και το 6%.
Επίσης, μέχρι το 2022 θα έχουν συμβασιοποιηθεί τα περισσότερα έργα που έχουν μπει στο κατάλογο χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο Πρωθυπουργός θα μπορεί να παρουσιάσει ένα αφήγημα μιας χώρας με επενδύσεις και νέες υποδομές, ένα κράτος με ψηφιακές λειτουργίες και μία οικονομία με αναπτυξιακό προσανατολισμό.

Δημοσιονομική πειθαρχία από το 2023

Ωστόσο, στα τέλη του 2022 θα αναγκαστεί να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό που θα εμπεριέχει περικοπές για το 2023.
Επανέρχεται η δημοσιονομική πειθαρχία και η υποχρέωση της ελληνικής οικονομίας –όπως και άλλων ευρωπαϊκών χωρών- να παράξει πρωτογενή πλεονάσματα.
Μπορεί να μην είναι στο 3,5% το πρωτογενές πλεόνασμα που θα μάς υποχρεώσουν να φτάσουμε αλλά μεσοσταθμικά στο 2,2%. Δεν έχει σημασία.
Το 2022 χωρίς δημοσιονομική πειθαρχία είναι καλύτερο έτος για εκλογές, παρά το 2023 που θα περικοπούν πολλές δαπάνες για τις συνέπειες του κορωνοιού και όχι μόνο.
Γι’ αυτό και υποστηρίζουμε ότι φθινόπωρο του 2022 είναι ένας καλός χρόνος για εκλογές.

Ο σχεδιασμός του για το 2019-2023 δεν βγήκε όπως ήθελε – Χρειάζεται νέα τετραετία

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι αυτό που είχε ως κυβερνητικό πρόγραμμα και ευρύτερο σχεδιασμό στο μυαλό του δεν του βγήκε.
Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να προβλέψει την πανδημία κυρίως, που έφερε μία νέα οικονομική κρίση, ούτε, όμως, και το μεγάλο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού που ενίσχυσε τις πυρκαγιές.
Η φθορά που έχει επωμιστεί είναι μεγάλη και εντυπώθηκε στο πολιτικό σύστημα, από την στιγμή που οι χειρισμοί του Μαξίμου στον ανασχηματισμό ήταν πρόχειροι.
Επίσης, ο ανασχηματισμός δεν έδωσε καμία νέα πνοή άρα «κάηκε» ένα πολύ ισχυρό χαρτί για να δείξει ότι προβαίνει στην επανεκκίνηση της κυβέρνησης.

Η δημοσκοπική διαφορά δεν είναι 10%, είναι μικρότερη και η φθορά θα συνεχιστεί

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης, κατανοεί ότι οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν διαφορά 10% από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτυπώνουν σωστά την πραγματική κατάσταση.
Μπορεί ακόμα να είναι πολιτικά κυρίαρχος, ωστόσο η διαφορά είναι μικρότερη.
Πυρκαγιές και ανασχηματισμός έπληξαν κυρίως το δικό του πολιτικό κεφάλαιο.
Η διαφορά, ενδεχομένως, να κυμαίνεται στο 5-6% και φυσικά να τονίσουμε ότι όσο περνάει ο καιρός θα μειώνεται.
Ο κόσμος θα ξεχνάει τα πεπραγμένα Τσίπρα σιγά σιγά.
Ο Κ. Μητσοτάκης φοβάται περισσότερο μην του τύχει ένα ακροδεξιό κόμμα τύπου Καμμένου αλλά είναι αποφασισμένος να κινηθεί πάνω στην πεπατημένη στροφή προς το Κέντρο.
Θα περιμένει τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και θα κινηθεί.
Μην ξεχνάμε ότι θα έχουμε διπλές κάλπες, που σημαίνει και συμμαχίες και άλλες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των άλλων κομμάτων.
Χρειάζεται 1+1 νίκη επί του αντιπάλου, αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης για να σταματήσει η αμφισβήτηση που παρατηρείται και μέσα στο κόμμα του.
Έχοντας κερδίσει μία νέα τετραετία θα μπορεί να κυριαρχήσει και εσωκομματικά.

Σωτήρης Πίκουλας
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail