Πρωθυπουργός μόνος στην… πτήση γράφει-σβήνει: Ποια ονόματα ακούγονται για τον ανασχηματισμό

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές, με τις οποίες ο πρωθυπουργός επιδιώκει να επιβραδύνει τη φθορά! «Κλειδί» το αν θα μείνουν ή όχι στην κυβέρνηση οι υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές. Εκπλήξεις ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιθανές οι δομικές αλλαγές, όπως το υπερυπουργείο Περιβάλλοντος.

Από: ieidiseis.gr / Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ξεκινά σήμερα, με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο την επιβράδυνση της φθοράς που ανάγλυφα δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις.

Η πραγματοποίηση και μόνο του ανασχηματισμού για απόδοση ευθυνών για τις καταστροφικές πυρκαγιές και για ένα «νέο ξεκίνημα» δείχνει ότι δεν μπορεί να μείνουν στη θέση τους οι έχοντες την θεσμική ευθύνη για την αντιμετώπιση των φωτιών, δηλαδή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Το μεγάλο ερώτημα, βεβαίως, είναι αν θα μείνουν και εκτός κυβέρνησης, ώστε η απόδοση ευθυνών να είναι «καθαρή» ή εάν θα μετατεθούν σε άλλους κυβερνητικούς θώκους. Για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για παράδειγμα, ακούστηκε το βράδυ χθες το …ανήκουστο, ότι προορίζεται για …υφυπουργός του Άδωνι Γεωργιάδη, κάτι που ασφαλώς δεν μπορεί παρά να είναι …ραδιοαρβύλα και που αν ήταν αλήθεια δεν πιστεύουμε ότι θα το αποδεχόταν ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Αντιθέτως, για τον Νίκο Χαρδαλιά, που έχει και την θεσμική ευθύνη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ακούστηκε κάποια στιγμή ότι θα αναλάβει την ευθύνη για ένα νέο φορέα που θα έχει αρμοδιότητα την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών! Αξίζει δε να σημειωθεί πως ακόμα δεν είναι γνωστό αν υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έχουν στο παρασκήνιο υποβάλλει παραιτήσεις στον πρωθυπουργό για τις πυρκαγιές, αν και οι συγκλίνουσες πληροφορίες επιμένουν πως όχι.

Οι καραμπόλες

Η απομάκρυνση ή μετακίνηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη φέρνει ως υποψήφιους διαδόχους για την πολιτική ηγεσία της οδού Κατεχάκη τρία πρόσωπα, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται και η έκπληξη: Τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος όμως σε μια τέτοια περίπτωση θα ήθελε να έχει και την ευθύνη της ΕΥΠ (τώρα, επί Μητσοτάκη, ο έλεγχός της έχει περάσει στο μέγαρο Μαξίμου) και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος! Στην τελευταία περίπτωση, που μετακινηθεί ο υπουργός Άμυνας, που σημειωτέον απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα είναι σημαντικές, πολύ περισσότερο καθώς ο Νίκος Δένδιας έχει διαμηνύσει πως επιθυμεί να συνεχίσει το έργο του στο υπουργείο Εξωτερικών και πως δεν επιθυμεί άλλο υπουργείο.

Η Αναστασία Κοτανίδου


Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται τις τελευταίες ώρες και το όνομα της Αναστασίας Κοτανίδου, Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός» και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, χωρίς να αποκλείεται η αναβάθμιση του νυν αναπληρωτή υπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη . Ακούγονται, επίσης, ονόματα νυν υπουργών, όπως του νυν υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, αλλά και του Τάκη Θεοδωρικάκου που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα επανέλθει στην κυβέρνηση του Θοδωρή Ρουσόπουλου, που αυτή τη φορά εκτιμάται ότι δεν θα …αποφύγει την υπουργοποίηση!

«Στο κόκκινο»

Υπουργοί, πάντως, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο «κόκκινο» είναι ουκ ολίγοι:

-Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τη Νίκη Κεραμέως, η οποία είναι σύμφωνα με τις περισσότερες μετρήσεις η υπουργός με τις περισσότερες αρνητικές κρίσεις, οι αντιδράσεις όμως που υπήρξαν για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ενδέχεται και να τη διατηρήσουν στη θέση τους!

-Στο επίκεντρο των συζητήσεων, επίσης, βρίσκεται και αυτή τη φορά το υπουργείο Πολιτισμού, η πολύπειρη όμως πλέον Λίνα Μενδώνη δεν αποκλείεται και αυτή τη φορά να σώσει την παρτίδα!

-Μεταξύ των υπό αντικατάσταση προσώπων φέρεται και ο υπουργός Ναυτιλίας, όχι γιατί κρίνεται από το Μαξίμου ως αναποτελεσματικός, αλλά λόγω πιθανής καραμπόλας και επειδή θα χρειαστούν θέσεις προς κατάληψη από άλλα πρόσωπα.

Θα ιδρύσει υπερυπουργείο;

Ενδιαφέρον εμφανίζει το εάν ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στην ίδρυση υπερυπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και εάν πχ ιδρύσει υπερυπουργείο Ανάπτυξης, με μετακίνηση του Άδωνι Γεωργιάδη, που μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί «επτάψυχος» και, τελικά, υπερπολύτιμος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συνεχίζονται τα ανοίγματα

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» επιμένουν πως παρά τη στροφή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τα ανοίγματα προς την κεντροαριστερά. Το όνομα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φλωρίδη είναι ένα από αυτά που ακούγονται, ενώ συζητήσεις γίνονται κυρίως με πρόσωπα που δεν υπήρξαν ενεργά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά έχουν αναφορά στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail