Ο «άγνωστος» Άκης Τσοχατζόπουλος: Ο ωραίος Μπρούμελ που παραλίγο να γίνει πρωθυπουργός

Δεν είναι τυχαίο το «ανέκδοτο» που έχει μείνει να το λένε οι παλαιοί πολιτικοί συντάκτες: «Άκη τι ώρα είναι; Ό,τι ώρα πεις Πρόεδρε».

Ο... άγνωστος Άκης Τσοχατζόπουλος - Από τριάρι στον ΠΑΟΚ παραλίγο πρωθυπουργός της Ελλάδας - Μια ιστορία σαν παραμύθι, χωρίς όμως happy end

Από: newsbomb.gr

Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας


Ο Άκης ή Τσόχα ή Ωραίος Μπρούμελ δεν ήταν μια απλή περίπτωση πολιτικού. Ήταν αυτό που λέμε η σκιά του Αντρέα Παπανδρέου. Για την ακρίβεια ζούσε στη σκιά του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ από το 1968 μέχρι το 1996 που ο Αντρέας απεδήμησε εις τας δέλτους της Ιστορίας.

Δεν είναι τυχαίο το «ανέκδοτο» που έχει μείνει να το λένε οι παλαιοί πολιτικοί συντάκτες: «Άκη τι ώρα είναι; Ό,τι ώρα πεις Πρόεδρε». Αυτό περιγράφει πλήρως τη σχέση που είχε ο Τσόχα με τον ιδρυτή του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ.
Υπήρξε μέλος της περίφημης τρόικας του ΠΑΣΟΚ. Ήταν η τριανδρία που μιλούσε με τον αρχηγό. Ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς για τα οργανωτικά, ο Κώστας Λαλιώτης για τη θεωρία και ο Άκης για να µιλάει µε τον πρόεδρο. Η αλήθεια είναι ότι ο Άκης μιλούσε ακατάπαυστα και στο τέλος κάνεις δεν καταλάβαινε τι ειχε πει...

Ήταν ο µόνος στο ΠΑΣΟΚ που διαχρονικά είχε στενές σχέσεις με τον Παπανδρέου. Ακόμα και την περίοδο που «κυβερνούσε» το περιβάλλον της Μιμής, ο Άκης μιλούσε κρυφά με τον πρόεδρο, μιας και η Δήμητρα τον είχε... εκτοπίσει και αυτόν.

Ο γιος του «κυρ Βαγγέλη» του Κωνσταντινουπολίτη και της Ηπειρώτισσας της Αρετής, γεννήθηκε τον Δεκέµβριο του 1939 στη Θεσσαλονίκη και ήταν ο µεγαλύτερος από τα τρία αγόρια της οικογένειας. Ο παππούς του συµµετείχε το 1914 στην προσωρινή κυβέρνηση του Ι. Ζωγράφου στην απελευθερωθείσα Βόρεια Ήπειρο.

Τα πρώτα χρόνια εργάστηκε σ' ενα μπακάλικο με αλλαντικά που είχαν ανοίξει τα αδέρφια του στην Θεσσαλονίκη. Το μπακάλικο έκλεισε κι ο Άκης δούλεψε κάτι φεγγάρια στου Παπαστράτου...
Έπαιξε και μπάσκετ, τριάρι στον ΠΑΟΚ, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο. Και πριν φύγει για Γερμανία είχε δώσει για να μπει στη σχολή Ικάρων. Τον «έκοψαν» όμως γιατί στις ιατρικές εξετάσεις διαγνώστηκε με «φύσημα» στην καρδιά.

Μετά έφυγε για Γερμανία, σπούδασε πολιτικός μηχανικός και εργάστηκε σε κτήρια και τούνελ στην Αυστρία.

Το 1968 γνωρίστηκε με τον Παπανδρέου στην πόλη Ρουσελσχάιµ στη Γερμανία, σε μια συγκέντρωση του ΠΑΚ. Έκτοτε δεν χώρισαν ποτέ. Τον είχε μαζί του σε όλες τις κρίσιμες συναντήσεις και επαφές και ήταν σίγουρος ότι ο Άκης θα μετέφερε πάντα τα «μηνύματά» του χωρίς να αλλάξει ούτε μια λέξη.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τσόχα ήταν ο άνθρωπος που µετείχε στη συνάντηση γνωριµίας του Ανδρέα µε τον Χαρίλαο Φλωράκη το 1973 στην Ελβετία και το 1989 ήταν αυτός που συζητούσε µε τον τότε γενικό γραµµατέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ για τον σχηµατισµό κυβέρνησης συνεργασίας.

Συνδέθηκε με αυτό που λέμε «βαθύ ΠΑΣΟΚ» και με την ύβρη της εξουσίας και αυτό του στοίχησε αρκετά. Όταν αρρώστησε ο Α.Παπανδρέου, το 1995, έκανε χρέη αναπληρωτή πρωθυπουργού και ήταν αυτός που στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη ζήτησε να υιοθετηθεί η ελληνική ονοµασία του ευρώ.

Το 1996 έφτασε δύο φόρες στην βρύση, αλλά νερό δεν ήπιε. Στις 18 Ιανουαρίου πέρασε στον δεύτερο γύρο της αναµέτρησης για την πρωθυπουργία, µε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ωνάσειο, αλλά την έχασε από τον Κώστα Σηµίτη για έντεκα ψήφους.

Μα ούτε και στις 30 Ιουνίου του 1996 κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και να επιβάλλει την διαρχία: άλλος πρόεδρος κι άλλος πρωθυπουργός.

Βέβαια το παιχνίδι για τον Άκη χάθηκε νωρίτερα από την θυελλώδη συνεδρίαση στο Πεντελικόν όπου ο Παπανδρέου τον επέβαλε ως γραμματέα του κόμματος παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των υπολοίπων στελεχών. «Αν δεν βγει ο Ακης, διαλύω το ΠαΣοΚ και πάω για νέο κόμμα». Η φράση αυτή έγραψε ιστορία...

Όχι τυχαία πολλοί σύντροφοί του τον αποκαλούσαν Ωραίο Μπρούμελ...

Κατά σύμπτωση ο πραγματικός Ωραίος Μπρούμελ, έζησε στην Αγγλία τον 18ο αιώνα. Καταγόταν από μία σχετικά εύπορη οικογένεια αλλά έλαμψε μάλλον δια του ναρκισσισμού του. Κατάφερε να αποκτήσει φιλίες με τον βασιλιά της Αγγλίας Γεώργιο Δ και να μπει στον κύκλο του. Κάποια στιγμή πίστεψε πως πρέπει να ζει και ο ίδιος σαν βασιλιάς. Δημιούργησε το «κλαμπ των Δανδήδων» και επιδόθηκε σε κάθε είδους ακολασία.

Η πτώση του ξεκίνησε όταν αγόρασε ένα σπίτι στην πιο ακριβή περιοχή του Λονδίνου. Στο Τσεστερφιλντ, κάτι σαν τη δικιά μας Διονυσίου του Αρεοπαγίτου. Η προκλητική του ζωή δημιούργησε δυσφορία στον βασιλιά ο οποίος απέσυρε την εύνοιά του.
Ο Μπρούμελ πίστεψε πως είναι αρκετά ισχυρός για να συνεχίσει να ζει όπως είχε συνηθίσει. Έκανε βέβαια λάθος. Συνελήφθη και πέθανε στην φυλακή.

Τα υπόλοιπα τα ξέρετε... Συμπτώσεις...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail