Ο Μητσοτάκης δεν κατάλαβε τι συνέβη: Μην περιμένετε να αποδοθούν ευθύνες, αφού «πετύχαμε» και «του χρόνου θα γίνουμε καλύτεροι»

Mε τον Πρωθυπουργό να γελά μιλώντας για την καταστροφή και να διαβάζει τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων -που μάλλον δεν πρόλαβε αποστηθίσει- προκύπτει ένα ερώτημα: οι επικοινωνιολόγοι του έγραψαν απαντήσεις για κάθε πιθανή ερώτηση ή είχε από πριν τις ερωτήσεις στη διάθεσή του.

Από: anoixtoparathyro.gr - Του Νίκου Λακόπουλου

Η συνέντευξη τύπου πάντως εξελίχθηκε καλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντί να απολογείται για την καταστροφή έφτασε γελώντας να μιλά για τις καλύτερες μέρες που έρχονται, τον κορονοϊό και τον ανασχηματισμό -που τελικά έκανε ως αναδιάταξη της κυβέρνησης.

Η επιλογή του Σταύρου Μπένου για την ανοικοδόμηση της Εύβοιας φάνηκε ως έμμεση παραδοχή της αποτυχίας του «επιτελικού κράτους¨, αλλά δυο φορές στη συνέντευξη ανέφερε ένα όνομα που θα είχε το ταμείο κι επέστρεψε λίγες ώρες μετά με την αναδιάταξη να ενισχύσει το επιτελικό κράτος με το όνομα αυτό στη θέση του υφυπουργού.

Ο σαστισμένος Πρωθυπουργός τις πρώτες ώρες τις πυρκαγιές που εμφανίσθηκε να ζητήσει συγγνώμη για «τυχόν αστοχίες» γελαστός που δεν πάθαμε και …τίποτα και μάλλον απορημένος που ορισμένοι δημοσιογράφοι δεν αναγνώρισαν τη νέα επιτυχία του: κάηκαν πολλά σπίτια, αλλά σώθηκαν κιόλας.

Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός ζήτησε να μη τον κατηγορούν για την αποτυχία στην κατάσβεση στις πυρκαγιές επειδή τα κατάφερε καλά με την πανδημία. Ζητώντας συγγνώμη για τις αστοχίες των άλλων ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη, αλλά ταυτόχρονα από κατηγορούμενος βρέθηκε στη θέση του δικαστή που απάλλαξε τον εαυτό του.

Τελικά φταίνε οι …διαδικασίες

Μαζί με τα λάθος δέντρα φταίνε πια όχι πρόσωπα αλλά «οι δομές και οι διαδικασίες» όπως είπε και επαίνεσε κιόλας τον εαυτό του που δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα βλέποντας την τραγωδία ως ευκαιρία να «γίνουμε καλύτεροι» -από ότι είμαστε ήδη- και να ξαναχτίσουμε καλύτερα σπίτια.

«Μίλησα, πιστεύω, απηχώντας και το προσωπικό μου συναίσθημα» είπε κάποια στιγμή αποκαλύπτοντας την σύγχυση στην οποία βρίσκεται αφού δεν είναι σίγουρος αν ….απηχεί τα προσωπικά του συναισθήματα.

Το ότι μάθαινε από τους ρεπόρτερ τι συνέβαινε -όπως είπε- δείχνει πως ο κρατικός μηχανισμός δεν ήξερε τι συνέβαινε. Κι όταν λέει «νομίζω» για την συγγνώμη του δεν είναι σίγουρος και μάλλον ούτε τώρα ξέρει τι συμβαίνει.

Η σπουδή να δώσει χρήματα πριν καταγραφούν οι ζημιές και η συγγνώμη που δεν ξέρει ούτε ο ίδιος για ποιο πράγμα ζητήθηκε δείχνει πως ο άνθρωπος αυτός που κυβερνά την χώρα και γελά μιλώντας για ένα τραγικό γεγονός δεν έχει επίγνωση της πραγματικότητας που όπως ο ίδιος είπε «δυσκολεύομαι να αντιληφθώ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάνω στον πανικό ζήτησε διακομματική συναίνεση, αλλά όταν είδε πως τρέχει χωρίς κανένας να τον κυνηγά επέστρεψε στην ενίσχυση του «επιτελικού κράτους¨ του την προσωπική του δηλαδή κυριαρχία -αμετανόητος και περισσότερος αλαζόνας από πριν.

Όταν λέει «θα αποδοθούν ευθύνες» εννοεί όχι σ΄αυτόν κι ότι θα αποδοθούν από τον… ίδιο. Τώρα λέει πως τις ευθύνες θα αναλάβουν οι δομές και οι διαδικασίες -τις οποίες θα τιμωρήσει μάλλον παραδειγματικά.

Η κυβέρνηση καθάρισε 19 οικισμούς που προσομοίαζαν με το Μάτι -όπως είπε ο Πρωθυπουργός- και ξόδεψε και πενήντα εκατομμύρια για τις αναμενόμενες φωτιές.

Αφού «πετύχαμε» γιατί να αλλάξουμε;

Τώρα μάλλον θα μεταφέρει αρμοδιότητες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και καθώς «το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τις μάνικες» ας περιμένουμε την επόμενη καταστροφή ‘για να γίνουμε καλύτεροι».

Η προετοιμασία είχε γίνει, αλλά οι φωτιές μας ξεπέρασαν είπε ο Μητσοτάκης κι άλλαξε κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι» -αν και δύσκολο αφού «πετύχαμε» φέτος.

Άλλωστε μπορούμε πάλι ακόμα κι αν η καταστροφή θα είναι μεγαλύτερη -όπως προαναγγέλλουν πιο ειδικοί» να ζητήσουμε μια μεγαλύτερη συγγνώμη.

Πράγματι δεν κάηκε όλη η Εύβοια. Αλλά η κυβέρνηση -όπως είπε ο Πρωθυπουργός- σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail