Τον φορολόγησαν για ενοίκια που εισέπραττε η πεθερά του!

Πλήθος λαθών εντοπίζονται στις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ για τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών, ενώ από τις προσφυγές των φορολογουμένων διαπιστώνονται ευτράπελες καταστάσεις.

Από: sofokleousin.gr

Κάθε χρόνο η Εφορία διασταυρώνει στοιχεία των φορολογουμένων, που προέρχονται από τις φορολογικές τους δηλώσεις, τα στοιχεία που κατέχουν οι φορολογικές αρχές καθώς και στοιχεία από άλλες πηγές και αν βρει «κρυμμένα» εισοδήματα αποστέλλει εκκαθαριστικά για την πληρωμή του αναλογούντος φόρου.

Προκύπτει όμως, ότι, οι διασταυρώσεις γίνονται βιαστικά, υπό την πίεση του χρόνου και σε πλήθος περιπτώσεων διαπιστώνονται τεράστια λάθη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, έναν φορολογούμενο που του καταλογίστηκε φόρος για το έτος 2014, για ενοίκια, τα οποία εισέπραττε η πεθερά του!

Σύμφωνα με την απόφαση της ΔΕΔ 1493/2021, του καταλογίστηκε φόρος 652,08 ευρώ για υποτιθέμενα ενοίκια 6.240,00 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι πως η πεθερά του, δήλωσε και φορολογήθηκε για το ενοίκιο του συγκεκριμένου ακινήτου.

Σε άλλες περιπτώσεις καταλογίστηκε φόρος σε τέκνα για ακίνητα που ανήκουν στους γονείς τους.

Το πρόβλημα στις διασταυρώσεις των εισοδημάτων από ακίνητα εντοπίζεται στις δυσκολίες του Taxisnet να διακρίνει τον πραγματικό κάτοχο του ακινήτου, «μπερδεύοντας» την ψιλή κυριότητα με την επικαρπία.

Ακόμη πρόβλημα υπάρχει, με τα ακίνητα που έχουν περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες. Στις περιπτώσεις αυτές είτε το ενοίκιο χρεώνεται ολόκληρο σε έναν είτε ολόκληρο σε κάθε ιδιοκτήτη.

Τι κάνουν οι φορολογούμενοι

Οι συγκεκριμένες υποθέσεις ήρθαν στο φως, με τις δεκάδες αποφάσεις που εξέδωσε η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, στην οποία προσέφυγαν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι παρέλαβαν τα σχετικά σημειώματα τον Δεκέμβριο του 2020 και αφορούν στα αποτελέσματα των διασταυρώσεων που έγιναν για το φορολογικό έτος 2014, το οποίο παραγράφονταν στις 31-12-2020.

Εντύπωση προκαλεί, ότι τα σχετικά εκκαθαριστικά ΔΕΝ διορθώθηκαν από τις οικείες ΔΟΥ παρότι ήταν προφανές το λάθος της φορολογικής διοίκησης και οι υπόχρεοι μπήκαν σε πρόσθετη ταλαιπωρία για να προσφύγουν στη ΔΕΔ.

Σημειώνεται ότι στις διασταυρώσεις του 2014 εντοπίστηκαν και σημαντικά λάθη στα εκκαθαριστικά που εστάλησαν σε συνταξιούχους για τα αναδρομικά, καθώς πολλές από τις περιπτώσεις αυτές είχαν παραγραφεί ή τα ποσά είχαν ήδη φορολογηθεί.

Τώρα διασταυρώνουν το 2015

Φέτος διασταυρώνονται τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2015, με στόχο τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από μισθούς, συντάξεις, μερίσματα κ.λπ. αλλά και απλήρωτο ΕΝΦΙΑ.

Ήδη έχει αρχίσει η αποστολή των πρώτων παρτίδων των Πράξεων Προσδιορισμού Φόρου, μια διαδικασία που θα κλιμακωθεί στους τελευταίους μήνες του έτους.

Σημειώνεται πως το φορολογικό έτος 2015, παραγράφεται (λόγω πενταετίας) στις 31 Δεκεμβρίου 2021 και από την 1η Ιανουαρίου 2022, η Εφορία δεν μπορεί να καταλογίσει φόρους και πρόστιμα για παρατυπίες ή για φοροδιαφυγή που συνέβη το συγκεκριμένο έτος, εκτός και αν προκύψουν «συμπληρωματικά στοιχεία», οπότε η περίοδος παραγραφής εκτείνεται στα 10 χρόνια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail