Μυστικό πρόγραμμα MiG 701, ο αντικαταστάτης που δεν πρόλαβε να…

Το Project 7.01 του σοβιετικού σχεδιαστικού γραφείου MiG αφορούσε ένα «πολλαπλών ρόλων, αναχαιτιστικό μεγάλης ακτίνας δράσης» που θα αντικαθιστούσε τα MiG-31 αλλά και θα αντιμετώπιζε τα υπό σχεδίαση αμερικανικό ΑΤF (από τα οποίo προήλθε το μαχητικό F-22). Οι σχεδιαστές του γραφείου σχεδίασαν ένα πραγματικά μεγάλο μαχητικό, πολύ μεγαλύτερο του MiG-31.

Το αεροσκάφος θα έφερε δύο κινητήρες στο πίσω, άνω τμήμα του, εκατέρωθεν του κάθετου σταθερού. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά – και δεν είναι και πολλά – το αεροσκάφος θα είχε μήκος 30 μ, εκπέτασμα 19 μ. πτέρυγες ΔΕΛΤΑ και κάναρντς στο εμπρόσθιο τμήμα του. Το βάρος απογείωσης ήταν της τάξης των 65 τόνων, τουλάχιστον – άλλες πηγές αναφέρουν βάρος άνω των 70 τόνων. Η ταχύτητα πλεύσης θα άγγιζε τα 2.500 χ.α.ω. και η ακτίνα δράσης θα έφτανε τα 11.000 χλμ.

Ωστόσο η εξέλιξη του προγράμματος που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, ήταν εξαιρετικά αργή και τελικά το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε οριστικά το 1993. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα ακυρώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 για χάρη του μαχητικού Su-27, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ευσταθεί. Η πιθανότερη αιτία ακύρωσης του σοβιετικού «υπερμαχητικού» ήταν το υψηλό κόστος και η έλλειψη χρημάτων στην υπό κατάρρευση Σοβιετική Ένωση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail