Η Άγκυρα “προσαρτά” την περιοχή Ρόδου-Καστελόριζου στην τουρκική επικράτεια

Η κυβέρνηση στις 14 Ιουλίου 2021 με την NAVTEX αεροναυτικών ασκήσεων στην περιοχή Ρόδου- Καστελόριζου, επιχείρησε να επιδείξει «τη δύναμη και αποφασιστικότητα της»  έναντι της Τουρκίας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Από: militaire.gr - Της Κύρας Αδάμ

Η ενέργεια της κυβέρνησης  αποδεικνύεται παραπλανητική, επικίνδυνη και σε βάρος των εθνικών συμφερόντων , διότι ουδόλως ανησύχησε την Τουρκία ,ούτε την εξανάγκασε να αποσυρθεί  από την- ήδη προσαρτημένη στην τουρκική κυριαρχία  / επικράτεια – περιοχή μεταξύ Ρόδου- Καστελόριζου , μια τουρκική σφήνα που μόνον δεινά επιφέρει ήδη στην ελληνική κυριαρχία και συμφέροντα στην περιοχή αυτή.

Αναλυτικότερα:

Η κυβέρνηση εξέδωσε μέσω του σταθμού Ηρακλείου τη NAVTEX 395/9 Ιουλίου 2021, που δημοσιεύει το Μ. για την εκτέλεση ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ στις 14 Ιουλίου 2021, σε περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου, η οποία καλύπτει και μέρος των χωρικών υδάτων στο Καστελόριζο.

Η περιοχή της ελληνικής NAVTEX στο χάρτη, που παρουσιάζει το Μilitaire.gr με μπλε χρώμα, κείται ΕΚΤΟΣ της τουρκικής περιοχής με κόκκινο, από την οποία, το σκιαγραφημένο τμήμα με κόκκινο- μολονότι κείται στη διεθνή θάλασσας και εντός του FIR Αθηνών-  η Τουρκία, με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης, το έχει καταστήσει τουρκική κυριαρχία- επικράτεια.

  • Με τη NAVTEX αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να παγιδεύσει τα εύσημα της κοινής γνώμης , ότι μπορεί και θέλει να εκτελεί ασκήσεις στο Καστελόριζο, όταν αυτή το αποφασίσει. Το λυπηρό όμως και απολύτως απαράδεκτο είναι ότι η «ηρωική» ελληνική άσκηση ΔΕΝ αγγίζει ούτε κατ’ ελάχιστον την παράνομη τουρκική περιοχή, η μισή σχεδόν από την οποία βρίσκεται στη διεθνή θάλασσα και ΜΕΣΑ στο FIR Αθηνών, με την Τουρκία να την θεωρεί τουρκική επικράτεια/κυριαρχία. Αυτός ο πονηρός σχεδιασμός της ελληνικής άσκησης, γύρω-γύρω και έξω από την τουρκική περιοχή, ισοδυναμεί με ελληνική αποδοχή ότι η τουρκική περιοχή με σκιαγραφημένο κόκκινο αποτελεί ήδη τουρκική κυριαρχία.

Όμως, για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων, η κυβέρνηση όφειλε να σχεδιάσει περιοχή της άσκησης η οποία θα επικάλυπτε την παράνομη τουρκική κυριαρχία ( με το σκιαγραφημένο κόκκινο), δεδομένου ότι κείται  ΕΝΤΟΣ του FIR Αθηνών και στη διεθνή θάλασσα. Το αυτονόητο δεν το έπραξε η κυβέρνηση , ελπίζοντας ότι δεν θα αντιδράσει η Τουρκία και χαλάσει το «ήρεμο καλοκαιράκι».

Η λυσσαλέα προσπάθεια της Τουρκίας να εδραιώσει αυτή την παράνομη «τουρκική  κυριαρχία /επικράτεια» από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, (με το ταπεινωτικό ξεπέταγμα του πρωθυπουργού Τσίπρα και μελών τα κυβέρνησης και της ηγεσίας των ΕΔ από «την τουρκική επικράτεια» ) χωρίς καμμιά αντίδραση της προηγούμενης κυβέρνησης , από το 2020 κι εντεύθεν  έχει φέρει όλα τα δεινά επί της ελληνικής κυριαρχίας στην ΑΟΖ Καστελόριζου, Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης, με το Ορους Ρεις να καταπατά την ελληνική ΑΟΖ. Αυτή η επιβολή της παράνομης τουρκικής κυριαρχίας /επικράτειας , ώθησε τον Κ Μητσοτάκη- για να «σώσει την παρτίδα»- να δηλώσει στη Βουλή ότι φυλάει τα 6νμ των χωρικών υδάτων- με την Τουρκία όμως να δηλώνει έξυπνα, διεθνώς, συνεχώς και ενυπογράφως ότι αυτή σέβεται τα 6νμ των ελληνικών χωρικών υδάτων. Αφήνοντας έτσι πολλά περιθώρια να πειστεί κανείς ότι με τη δήλωση Μητσοτάκη , η κυβέρνηση μάλλον φύλαγε το πολιτικό κόστος γι’ αυτήν , ή πιθανόν , με την παρούσα ΝΑVTEX να στέλνει μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν θα πειράξει τα παράνομα 6νμ της Τουρκίας στην περιοχή Ρόδου- Μεγίστης..

  • Η ελληνική NAVTEX ενημερώνει ότι η αεροναυτική άσκηση θα γίνει στις 14 Ιουλίου 2021. Η ημερομηνία αυτή παραπέμπει σε τυχόν συνεννόηση/συμφωνία Αθήνας Άγκυρας ότι η περιοχή μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου ΑΝΗΚΕΙ-ΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. Και τούτο διότι το ΜΟΕ Παπούλια – Γιλμάζ από το 1988 ορίζει ότι « Δεν θα εκτελούνται στρατιωτικές ασκήσεις στη Διεθνή θάλασσα και το διεθνή εναέριο χώρο του ΑΙΓΑΙΟΥ από  15 Ιουνίου εως 15 Σεπτεμβρίου».

Με δεδομένο το ΜΟΕ αυτό, η ΜΟΝΑΔΙΚΗ περίπτωση να εκτελείται άσκηση στις 14 Ιουλίου είναι η ελληνική κυβέρνηση να έχει βγάλει την περιοχή ανατολικά της Ρόδου και το Καστελόριζο από το ΑΙΓΑΙΟ και να το έχει εντάξει στη ΜΕΣΟΓΕΙΟ, για  να μην εμπίπτει στους περιορισμούς του Μνημονίου.

Αυτό ακριβώς έχει πράξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τον Οκτώβριο του 2019 με υπογραφή Δένδια, όταν ενέταξε τη Ρόδο και το Καστελόριζο στη Μεσόγειο -ενέργεια αυτή που δρα προς το συμφέρον της Τουρκίας με τα 12νμ χωρικά ύδατα που έχει στη Μεσόγειο…

  • Η Τουρκία αντέδρασε στην ελληνική NAVTEX και με την τουρκική NAVTEX0608/21  δηλώνει διεθνώς ότι η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης του Καστελόριζου που έχει θεσπιστεί με τη Συνθήκη Παρισίων 1947. Με τη θέση αυτή της Τουρκίας , αν και είναι αβάσιμη, συνοδοιπορεί και η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις δηλώσεις Δένδια στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά διότι δέχεται απειλή από την Τουρκία και τις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου πως ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται». Ωστόσο η τουρκική NAVTEX  έμεινε αναπάντητη από το ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ, παρότι καμμιά Συνθήκη ή Σύμβαση δεν απαγορεύει τις ασκήσεις στο Καστελόριζο, στα Δωδεκάνησα και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου.

  • Επιπροσθέτως η ελληνική NAVTEX  είναι κρατικό έγγραφο με νομική ισχύ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε χώρα και από οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό (ΟΗΕ,ΣΑ,ICAO,IMO,EE,Eurocontrol κλπ.) ή Δικαστήριο , ως τεκμήριο. Στη συγκεκριμένη NAVTEX ( και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη του είδους), αναγράφεται ότι θα εκτελεστούν ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Ωστόσο οι NAVTEX  είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του ΙΜΟ και αφορούν αποκλειστικώς δραστηριότητες από τη επιφάνεια μέχρι το πυθμένα της θάλασσας και ΔΕΝ καλύπτουν τον εναέριο χώρο από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το απεριόριστο ύψος, που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ICAO, ο οποίος έχει εκχωρήσει αρμοδιότητες στην ελληνική ΥΠΑ για έκδοση ΝΟΤΑΜ όταν πρόκειται να εκτελεστούν ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.

Επομένως η κυβέρνηση με τη έκδοση NAVTEX  για ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ παραβιάζει τη Σύμβαση Αμβούργου του ΙΜΟ 1979.

Στην πράξη η κυβέρνηση καθιστά την περιοχή αυτή ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ για είσοδο κάθε  πλωτού και αεροπορικού μέσου, με αποτέλεσμα να παραβιάζει για πολλοστή φορά τη Σύμβαση του ΙΜΟ και του ΙCΑΟ, που απαγορεύουν στις χώρες να μετατρέπουν τη διεθνή θάλασσα και διεθνή εναέριο χώρο σε απαγορευμένη ή ελεγχόμενη περιοχή.

Όλα αυτά τα στοιχεία μπορεί η Τουρκία και άλλες χώρες  να τα αξιοποιήσουν σε διεθνείς οργανισμούς ή Δικαστήριο και να οδηγήσουν την Ελλάδα σε περιπέτειες, για να μην μείνει τίποτε όρθιο ελληνικό στην Αν Μεσόγειο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail