«Χτύπημα» στον τουρισμό - Στον αέρα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης - Η Γερμανία υποβιβάζει την Ελλάδα στις «περιοχές κινδύνου»

Στα μέσα Ιουνίου, η Ελλάδα είχε βγει από τη λίστα με τις «περιοχές κινδύνου» λόγω του κορωνοϊού - Η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στον τουρισμό για την ανάκαμψη της οικονομίας

Από: bankingnews.gr

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για φετινή τουριστική περίοδο, στην οποία και είχε εναποθέσει τις ελπίδες για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ειδικότερα, τo Robert Koch Institute (δηλ. ο... ΕΟΔΥ της Γερμανίας) ανακοίνωσε -όπως μεταδίδει το Reuters- ότι η Ελλάδα θα περιλαμβάνεται πλέον στη λίστα με τις «περιοχές κινδύνου» λόγω του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, οι Γερμανοί τουρίστες -οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι- θα επιστρέφουν από την Ελλάδα στη χώρα τους με την επίδειξη αρνητικού τεστ καθώς -σε διαφορετική περίπτωση- θα είναι αναγκασμένοι να μπουν σε καραντίνα. Πρόκειται για μια απόφαση που ισοδυναμεί με σύσταση για την αποφυγή ταξιδιών στην Ελλάδα.
Δεν είναι λίγες οι φορές που υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν επισημάνει ότι ο τουρισμός πρέπει να λειτουργήσει και να μην χαθεί και η φετινή χρονιά, καθώς σε αυτή την περίπτωση το πλήγμα στην οικονομία θα είναι τεράστιο.

Ήταν περίπου ένα μήνα πριν, όταν η Γερμανία ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα δεν θα περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τις «περιοχές κινδύνου» λόγω του κορωνοϊού. Τότε γινόταν λόγος για γερμανική «τονωτική ένεση» στον τουρισμός, καθώς θα διευκολύνονται οι τουριστικές ροές από τη Γερμανία.
Τώρα, όμως, τα δεδομένα είναι τελείως... διαφορετικά. Η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα είναι μεγάλη, τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν αυξηθεί με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα -που είναι περισσότερο μεταδοτική- έχει επικρατήσει κατά 60%. Αποτέλεσμα; Η Ελλάδα επέστρεψε στις «επικίνδυνες περιοχές» κάτι που αναμένεται να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό καθώς -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- μπαίνουν «εμπόδια» σε όσους Γερμανούς θα επιθυμούσαν να επισκεφτούν την Ελλάδα για τις θερινές τους διακοπές.

Τι σημαίνει αυτή η απαγόρευση σε αριθμούς

Το 2019, μια χρονιά που ο τουρισμός στην Ελλάδα απογείωσε το ΑΕΠ αλλά και τον πλούτο του κλάδου, άμεσα και έμμεσα, είχαν αφιχθεί στη χώρα μας περί τους 4 εκατ. Γερμανούς, δηλαδή περισσότεροι από τα 3,5 εκατ. Βρετανών.
Και αυτοί οι Γερμανοί άφησαν στην Ελλάδα 4 δισ. ευρώ έσοδα, από τα συνολικά 18,152 δισ. που απέδωσε ο τουριστικός κλάδος στο ελληνικό ΑΕΠ.
Το 2020, όταν και ο κόσμος βρισκόταν στους πρώτους μήνες της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα ήταν ισχυρότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 61,6% και διαμορφώθηκαν στα 1,135 δισ. ευρώ, καθώς η ταξιδιωτική κίνηση των Γερμανών παρουσίασε πτώση κατά 62,1% και διαμορφώθηκε στις 1,526 εκατ. ταξιδιώτες.
Μια εικόνα που όπως όλα δείχνουν θα επαναληφθεί και το 2021, ρίχνοντας στο κενό τις εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Γεωργιάδης: Χωρίς τουρισμό δεν υπάρχουν λεφτά

Οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, είναι χαρακτηριστικές του κομβικού ρόλου που παίζει ο τουρισμός στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την κρίση που προκάλεσε ο τουρισμός.
«Χωρίς τουρισμό δεν υπάρχουν λεφτά» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης σήμερα (16/7/2021), λίγες ώρες πριν την απόφαση του γερμανικού ινστιτούτο.
«Η άσκηση την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι πολύπλοκη.
Αν ήταν χειμώνας, θα κάναμε μια καραντίνα 15 ημερών.
Είμαστε όμως στην μέση της τουριστικής περιόδου και χωρίς τουρισμό δεν υπάρχουν χρήματα, ενώ παράλληλα και ηθικά δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε, καθώς οι μισοί πολίτες είναι εμβολιασμένοι» ήταν η ακριβής δήλωση του κ. Γεωργιάδη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail