Οι φρεγάτες στη Βουλή, η καθυστέρηση του φθινοπώρου και το δίλημμα που βλέπουν να έρχεται στο Πολεμικό Ναυτικό…

Εκτόξευση αντιαεροπορικού πυραύλου sea sparrow από την φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ κατά την άσκηση Λογχη που έγινε νότια της Κρήτης. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό
Οι αναφορές του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Βουλή, απαντώντας στην ερώτηση που του έκανε ο Γιώργος Τσίπρας για τις νέες φρεγάτες, μαρτυρούν ότι η υπόθεση αυτή μόνο εύκολα δεν θα κλείσει.
 
Από: hellasjournal.com

Η χρονική αποστροφή στον λόγο του υπουργού, «περί του τέλος του καλοκαιριού» μαρτυρά τη διάθεση της Ελληνικής πλευράς να είναι ξεκάθαρη προς όλους και ιδιαιτέρως προς τις ΗΠΑ που είναι οι μόνες που δεν έχουν καταθέσει ακόμα το επίσημο έγγραφο LOA προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Βεβαίως είναι γνωστό ότι σε μια επίσημη ερώτηση (LOR), οι Ηνωμένες Πολιτείες απαντούν περίπου μετά από έξι μήνες.

Κατά συνέπεια από τη στιγμή που το επίσημο ερώτημα από την Ελλάδα ταξίδεψε προς τις ΗΠΑ περί την άνοιξη, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι στην Αμερική ακόμη επεξεργάζονται την πρότασή τους.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι λίγες οι τηλεδιασκέψεις των Αμερικανών της Lockheed Martin που προτείνουν τις MMSC, με τους Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν επιφορτιστεί με την αξιολόγηση των φρεγατών.

  •     Πάντως κύκλοι του υπουργείου αλλά και του ναυτικού Επιτελείου έχουν επισημάνει προς την Αμερικανική πλευρά ότι περιμένουν μια σημαντική αλλαγή, πέραν των τεσσάρων νέων φρεγατών που προτείνουν.

Αν ωστόσο αυτή η σημαντική αλλαγή πλεύσης των Αμερικανών είναι μόνο το Καταδρομικό Ticonderoga, οι ίδιοι κύκλοι ομιλούν για πρόταση, «δίκοπο μαχαίρι».
 
Το δίλλημα…

Από τη μια πλευρά είναι μια μονάδα επιφανείας «game changer» κι από την άλλη πλευρά πρόκειται για ένα πλοίο που δεσμεύει σχεδόν τον μισό ετήσιο λειτουργικό προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού. Για να λειτουργήσει πρέπει να παροπλιστούν σίγουρα δυο φρεγάτες, ίσως και μια τρίτη, ενώ τα επιχειρησιακά χρόνια που έχει στο κατάστρωμά του αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα.

Εφόσον όμως προταθεί κάτι τέτοιο, πηγές από το ναυτικό επιτελείο επισημάνουν ότι είναι υποχρεωμένοι να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και να δουν τα υποψήφια Καταδρομικά, δηλαδή να γίνει μια νέα αυτοψία στην ενδιάμεση λύση που προτείνεται από την Αμερική. Και εκεί θα γίνουν και πολλές συζητήσεις- διαπραγματεύσεις που έχουν να κάνουν με συστήματα του πλοίου αλλά και φόρτους όπλων, διότι το ΠΝ πρέπει να ξέρει αν θα έχει την αεράμυνα περιοχής που θέλει εκείνο!


  •     Παράλληλα όπως σημειώνεται από το Επιτελείο, εφόσον ο Νίκος Παναγιωτόπουλος προσδιορίζει-και σωστά- την λύση αυτού του γρίφου περί τα τέλη του καλοκαιριού, έως τότε θα έχουν φανεί πολλές προθέσεις της Ουάσιγκτον. Μέσα από την υπογραφή της αναθεώρησης αμυντικής συνεργασίας (MDCA) δεν αποκλείεται οι Αμερικανοί να κάνουν το μεγάλο κόλπο και να δώσουν στο Πολεμικό Ναυτικό κάτι απ’ όσα έχουν ζητήσει οι Ναύαρχοι.

Από την άλλη πλευρά πάντως τόσο από το υπουργείο, όσο και από τα Επιτελεία αντιλαμβάνονται ότι χρόνος απεριόριστος δεν υπάρχει για κανέναν ιδίως σε μια υπόθεση που έχει καθυστερήσει δραματικά.

Και μάλιστα όσο η απόφαση δεν λαμβάνεται, τόσο θ’ ασκούνται όλο και περισσότερες πολιτικές πιέσεις, ακόμη και σε επίπεδο κορυφής, γεγονός που φέρνει σε δύσκολη θέση την ηγεσία της χώρας.
 
Το ΠΝ θα υποδείξει τι θέλει…

Το γεγονός πάντως ότι ο κος. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε ξανά και αποκλειστικά θα έλεγε κανείς, στην τεχνοκρατική επιχειρησιακή αξιολόγηση του Πολεμικού Ναυτικού, ουσιαστικά λύνει τα χέρια του ναυτικού Επιτελείου και των Ναυάρχων να δηλώσουν πιο είναι το πλοίο που πληροί τις προϋποθέσεις για τα επόμενα χρόνια και για το μέλλον.

«Το Πολεμικό Ναυτικό θα μας υποδείξει και θα πάρουμε τα καλύτερα καράβια που καλύπτουν τις ανάγκες μας και θα είναι μία απόφαση χωρίς βάρη, χωρίς δουλείες, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς άλλους υπολογισμούς.» , είπε ο υπουργός.

Στον αντίποδα ο κος. Τσίπρας σημείωσε ότι ο υπουργός «δεν απάντησε στο ερώτημα για τους λόγους καθυστέρησης των προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού που είναι τα πλέον επείγοντα».

Κι’ εδώ κύκλοι του υπουργείου σημείωναν, επειδή ο αναπληρωτής Τομεάρχης Άμυνας ρώτησε αν ισχύουν τα «επιχειρησιακά κριτήρια των νέων φρεγατών που είχαν καθοριστεί από το Πολεμικό Ναυτικό επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ», πως το μεγαλύτερο διάστημα της προηγούμενης κυβέρνησης οι Επιτελείς και η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών διαπραγματεύονταν και αναζητούσαν φρεγάτες με αυξημένες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής. Αλλαγή πλεύσης και επίσημες ερωτήσεις και γι’ άλλου είδους φρεγάτες είχαν γίνει κι από εκείνη την κυβέρνηση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail