Καλοκαίρι αποφάσεων αλλά και εγρήγορσης για το Πολεμικό Ναυτικό - Τα μυστικά, οι επαφές και ο κρίσιμος παράγοντας για τις νέες φρεγάτες

Ήδη στο περιθώριο της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την προσεχή εβδομάδα στις Βρυξέλλες έχουν «κλειδώσει» ραντεβού του Νίκου Παναγιωτόπουλου με Ευρωπαίους ομολόγους του.

Από: newpost.gr

του Κώστα Σαρικά

Ως «καλοκαίρι των αποφάσεων για το Πολεμικό Ναυτικό» χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά ότι η ενίσχυση του Στόλου αποτελεί ειλημμένη απόφαση η οποία θα υλοποιηθεί. Ήδη στο περιθώριο της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την προσεχή εβδομάδα στις Βρυξέλλες έχουν «κλειδώσει» ραντεβού του Νίκου Παναγιωτόπουλου με Ευρωπαίους ομολόγους του από χώρες οι οποίες «μάχονται» για το πρόγραμμα των καινούργιων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Πέρα από την Γαλλίδα Φλοράνς Παρλί με την οποία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε χθες και τηλεφωνική επικοινωνία στην ατζέντα των συναντήσεων βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο Άγγλος όσο και η Γερμανίδα υπουργός άμυνας με τους οποίους άλλωστε διατηρεί άριστες σχέσεις.

Ακόμη όμως μεγαλύτερη βαρύτητα αναμένεται να έχουν οι επαφές που θα κάνει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έχει λάβει πλήρη ενημέρωση από την περασμένη εβδομάδα για την αξιολόγηση όλων των προτάσεων με στόχο να προχωρήσει η διαδικασία, να βελτιωθούν οι προσφορές στο δρόμο προς την επιλογή των καινούργιων πλοίων. Την ίδια ώρα πάντως ο «μαραθώνιος» τρέχει στην Αθήνα με τις εταιρείες να σπεύδουν για νέες επαφές με το Πολεμικό Ναυτικό, τη ΓΔΑΕΕ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
 
Σε κάθε περίπτωση όπως διαμηνύουν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στόχος είναι όλες οι παράμετροι του ζητήματος πέρα από την αξιολόγηση των προτεινόμενων πλοίων και τις βελτιώσεις που μπορούν να υπάρξουν όπως η εμπλοκή των ναυπηγείων και η ενδιάμεση λύση για μεταχειρισμένες Μονάδας να έχουν ξεκαθαρίσει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Έτσι ώστε να μην αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη της διαδικασίας αφού ο Στόλος έχει άμεση ανάγκη σε ενίσχυση. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν σκέψεις τόσο για διαχωρισμό των προγραμμάτων αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Ειδικά μάλιστα στο ζήτημα των ναυπηγείων η κυβέρνηση επιδιώκει άμεσες εξελίξεις αφού όλες οι εταιρείες δηλώνουν ότι είναι έτοιμες να «χτίσουν»  τα περισσότερα ή ακόμα και όλα τα καινούργια πλοία σε Ελληνικά ναυπηγεία φτάνει να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και κατ’ επέκταση ζητήματα χρεών και υποχρεώσεων.

Ταυτόχρονα όμως με το μείζον ζήτημα της εξοπλιστικής ενίσχυσης οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού συνεχίζουν έναν ακόμη μαραθώνιο. Αυτόν που έχει ως στόχο να κρατήσει το Στόλο επιχειρησιακά έτοιμο και σε πλήρη εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο. Οι ‘’σύγχρονοι Θεμιστοκλείς’’ όπως εμφατικά τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επιθεώρηση του Στόλου την περασμένη Πέμπτη στο Σαρωνικό ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία την άσκηση «Καταιγίδα» με το σύνολο του Στόλου να βγαίνει στο Αιγαίο και να δίνει εντυπωσιακό παρών στο Αρχιπέλαγος. Και εάν η παρουσία του Στόλου στην «Καταιγίδα» ήταν εντυπωσιακή την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι ‘’βροντερή’’. Μια νέα άσκηση έχει προγραμματίσει το Αρχηγείο Στόλου στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθούν και βολές με πυραύλους από φρεγάτες αλλά και από ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων.

Με την εγρήγορση δεδομένη ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι τόσο ο Στόλος όσο και συνολικά οι Ένοπλες Δυνάμεις προγραμματίζουν ήδη τις επόμενες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ήδη το ΓΕΕΘΑ προανήγγειλε την διεξαγωγή της μεγάλης διακλαδικής άσκησης ‘’ΜΕΔΟΥΣΑ 11’’ στην οποία συμμετέχει Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος από τις 14 έως τις 22 Νοεμβρίου  στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και του Αιγαίου. Άσκηση υψηλού συμβολισμού με τις στρατιωτικές σχέσεις της Αθήνας με το Κάιρο να βρίσκονται σε άριστο επίπεδο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail