Φρεγάτες ΠΝ: Σκληρό μπρα ντε φερ Γαλλίας – Βρετανίας – Με Belhara ή Arrowhead ο ελληνικός στόλος κυριαρχεί στο Αιγαίο

Μάχη μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας για τις επόμενες φρεγάτες του ελληνικού στόλου.

Από: newpost.gr

Νέες επαφές και παρασκηνιακές διεργασίες από τους ενδιαφερόμενους έχει πυροδοτήσει η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση αξιολόγησης των προτάσεων για το πρόγραμμα αναβάθμισης στις φρεγάτες ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ», την ναυπήγηση 4 νέων φρεγατών και την προμήθεια 2 πλοίων ενδιάμεσης λύσης.

Η Γαλλία, που προσφέρει τις φρεγάτες Belharra και η μεγάλη Βρετανία, που προσφέρει τις Arrowhead 140 προχώρησαν σε νέες κινήσεις επιχειρώντας να κάμψουν τις όποιες επιφυλάξεις της Αθήνας.

Αμφότερες κάνουν την ύστατη προσπάθεια να πείσουν το Πολεμικό Ναυτικό, το ΓΕΕΘΑ και την πολιτική ηγεσία ότι αμφότερες αποτελούν την ιδανική επιλογή, προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα στα σημεία που διαθέτουν.

Ο Αρχηγός του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού (First Sea Lord and Chief of the Naval Staff) Admiral Tony Radakin CB ADC, o οποίος συνοδευόταν από τον Ακόλουθο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Captain Alex Bush RN, πραγματοποίησε σειρά επαφών, με κυριότερη αυτή με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα διάθεσης και συνεργασίας, εξετάστηκαν οι προοπτικές που ανοίγονται στην επίτευξη κοινών στόχων, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως είχε συζητηθεί και σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Βρετανού ομολόγου του, General Sir Nick Carter.

Η βρετανική φρεγάτα HMS Kent, κλάσης Type 23, βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά για επίσκεψη:



«Στρατοπέδευσαν» στην Αθήνα οι Γάλλοι

Η Naval Group, η κατασκευάστρια γαλλική εταιρεία των φρεγατών Belharra, στις 22 και 23 Ιουνίου, πραγματοποιήσε στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, την εκδήλωση “Research & Development Partners’Days” (R&D – έρευνας και ανάπτυξης – προώθηση συνεργασιών).

Στη διάρκεια της, εκδήλωσης με κυριάρχο θέμα την ανάπτυξη πρωτοβουλιών R&D και Ευρωπαικών προγραμμάτων, η Naval Group, πραγματοποιήσε συναντήσεις με βιομηχανικούς εταίρους από την ελληνική αγορά. Μια δεύτερη αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με διοργάνωση της FΟRTH στο Ηράκλειο Κρήτης στις 24 Ιουνίου 2021.

Κύριος στόχος της Naval Group, όπως επισημαίνει σε σχετικό δελτίο Τύπου η εταιρεία, είναι η περαιτέρω ενίσχυση του αποτυπώματος της στη χώρα, μέσω συνεργασιών με βιομηχανικούς ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς εταίρους.

Πέρα από το πρόγραμμα για τις φρεγάτες στοχεύει στην περαιτέρω υποστήριξη για την ανάπτυξη των Ελληνικών Αμυντικών Ναυτικών δυνατοτήτων, μέσω προγραμμάτων R&D από κοινού με ελληνικές βιομηχανίες, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα σε τομείς τεχνολογίας αιχμής όπως η παραγωγή πρόσθετων, η προληπτική συντήρηση, τα drones και τα συστήματα ναυτικών αποστολών.

Σε πρόσφατη εκδήλωση στη Γαλλική Πρεσβεία, ο Global CEO της Naval Group P. Er.Pommellet είχε δηλώσει: «Κύρια φιλοδοξία μας είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα ώστε να καταστεί ένα παγκόσμιο κέντρο ναυτικής καινοτομίας. Οι R&D Partners Days αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για συναντήσεις με ήδη υπάρχοντες αλλά και μελλοντικούς συνεργάτες, για επαφές και συζητήσεις για τρέχοντα αλλά και μελλοντικά προγράμματα σε τομείς αιχμής όπως η παραγωγή προσθέτων, η προληπτική συντήρηση, τα drones και τα συστήματα ναυτικών αποστολών».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail