19 Μαΐου: Η γενοκτονία των Ποντίων και όχι μόνο…

353 χιλιάδες ψυχές ήταν τα θύματα της γενοκτονίας εις βάρος των Ποντίων της Μικράς Ασίας… Μια από τόσες γενοκτονίες που συνήθιζε το Οθωμανικό και κατόπιν Κεμαλικό κράτος ψάχνει δικαίωση και αναγνώριση… Και όταν μια Κυβέρνηση τον 21ο αιώνα δεν παραδέχεται τα λάθη του παρελθόντος -για τα οποία ουδεμία ευθύνη φέρει- τότε εύκολα και χωρίς ενδοιασμούς μπορεί να τα επαναλάβει στο μέλλον!

Του Δημήτρη Μάρδα
Καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ
π. Αν. Υπουργού Οικονομικών και Υφ/γού Εξωτερικών

Η Σουηδία -μη αποικιακό κατά το παρελθόν κράτος- αναγνώρισε την γενοκτονία των Ποντίων χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Πολλά όμως κράτη, ιδίως της Ευρώπης, θα δυσκολευθούν να αναγνωρίσουν μια γενοκτονία 353 χιλιάδων πολιτών, γιατί έχουν παρόμοιες σε μέγεθος στο «ενεργητικό» τους πράξεις, λόγω των αποικιών τους και της βίας με την οποία εκεί κυριάρχησαν.

Ποιο πρώην αποικιακό κράτος θα αναγνωρίσει λοιπόν μια τέτοια γενοκτονία; Μήπως η Γαλλία (Βλ. Αλγερία), το Βέλγιο (Βλ. Κονγκό), η Αγγλία (Βλ. Ινδία), η Ολλανδία (Βλ. Δυτικές Ινδίες) η Πορτογαλία (Βλ. Βραζιλία) η Ισπανία (βλ. Λατινική Αμερική) κ.α. Αν την αναγνωρίσει ίσως ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου εις βάρος του για πράξεις όμοιου μεγέθους στο όνομα του επεκτατισμού του ή της Καθολικής εκκλησίας…

Για να έχει επιτυχή έκβαση η προσπάθεια αναγνώρισης των γενοκτονιών αυτής της μορφής που διέπραξε η Τουρκία θα ήταν σκόπιμο Πόντιοι, Μικρασιάτες και Θρακιώτες που αγγίζουν τα 1 εκ. θύματα της Τουρκικής θηριωδίας, να ενωθούν και να επιδιώξουν ένα ψήφισμα και μια αναγνώριση μιας γενοκτονίας εις βάρος του Ελληνισμού!

Και εδώ χρειάζεται συνεννόηση και ένα σύνολο συνεργειών σε μεγάλη κλίμακα που αφορά τρεις μεγάλες πληθυσμιακές οντότητες της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail