Πως οι ευρωβουλευτές θέλουν να δώσουν τέλος στη διαδικτυακή πειρατική μετάδοση ζωντανών αγώνων

StefanCoders / pixabay
Μάθετε πώς οι ευρωβουλευτές θέλουν να δώσουν τέλος στη διαδικτυακή πειρατεία ζωντανών μεταδόσεων αθλητικών εκδηλώσεων.

Ποιο είναι το πρόβλημα της παράνομης μετάδοσης αθλητικών γεγονότων;

Η ζωντανή μετάδοση αθλητικών εκδηλώσεων παίζει σημαντικό ρόλο για την οικονομία, αποτελώντας μεγάλη πηγή εσόδων για τους διοργανωτές των εκδηλώσεων. Ωστόσο, οι ζωντανές μεταδόσεις εκπέμπονται συχνά παράνομα από επαγγελματικούς ιστοτόπους των οποίων το επιχειρηματικό μοντέλο βασίζεται σε διαφημίσεις ή τέλη συνδρομής

80%  ; των εσόδων των κατόχων δικαιωμάτων προέρχεται από τα δικαιώματα αναμετάδοσης

Η παράνομη αυτή δραστηριότητα παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και θέτει σε κίνδυνο τους διαδικτυακούς χρήστες, εκθέτοντάς τους σε κακόβουλα λογισμικά και στον κίνδυνο κλοπής των προσωπικών τους στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων των πιστωτικών τους καρτών.


Αθλητικές εκδηλώσεις και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας


Παρότι οι αθλητικές εκδηλώσεις αυτές καθ’ αυτές δεν θεωρούνται "έργα" που δικαιούνται προστασία βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας, η βιντεοσκόπησή τους προστατεύεται. Ορισμένες χώρες έχουν θεσπίσει ειδικούς κανόνες σχετικά με τις ζωντανές μεταδόσεις που όμως δεν έχουν εναρμονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει εγκρίνει το κλείδωμα της πρόσβασης σε παράνομο αθλητικό περιεχομένο στο διαδίκτυο.


Αναγκαία η λήψη μέτρων έννομης προστασίας


Η οικονομική αξία των ζωντανών αναμεταδόσεων αθλητικών εκδηλώσεων έγκειται ακριβώς στο "ζωντανό" της αναμετάδοσης - η διάρκεια των εκδηλώσεων είναι μικρή και το περιθώριο δράσης κατά της πειρατείας που υπάρχει είναι σύντομο.

Το πρόβλημα με τα σημερινά μέτρα επιβολής είναι ότι είναι σχετικά χρονοβόρα και η αφαίρεση περιεχομένου ή η απενεργοποίηση της πρόσβασης σε αυτό φτάνει στην πράξη πολύ αργά. Σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής νομικών υποθέσεων, η καλύτερη λύση είναι ο άμεσος τερματισμός της παράβασης.

Στόχος είναι η "καταπολέμηση των χιλιάδων παράνομων ιστοτόπων (που) λαμβάνουν το σήμα διάφορων αθλητικών εκδηλώσεων ανά την Ευρώπη με σκοπό την παράνομη αναμετάδοσή του", είπε ο επικεφαλής της επιτοπής νομικών υποθέσεων, Αντριάν Βάσκεζ Λάζαρα (Renew, Ισπανία). Καθώς οι αθλητικοί σύλλογοι δεν μπορούν προς το παρόν να πουλήσουν εισιτήρια, "πρέπει να προστατεύσουμε το μόνο έσοδο που τους έχει απομείνει, τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα".

Πώς θέλουν οι ευρωβουλευτές να καταπολεμήσουν την παράνομη μετάδοση αθλητικών γεγονότων;

Η έκθεση, που εγκρίθηκε από την επιτροπή στις 13 Απριλίου, ζητά την προσαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση επιβολή των υφιστάμενων δικαιωμάτων για ζωντανές αθλητικές διοργανώσεις. Καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, ειδικά προσαρμοσμένα στις ζωντανές μεταδόσεις αθλητικών εκδηλώσεων, επιτρέποντας την άμεση αφαίρεση ή το κλείδωμα της πρόσβασης στο παράνομο περιεχόμενο χωρίς να απαιτείται το κλείδωμα ολόκληρης της πλατφόρμας που περιέχει νόμιμα παρεχόμενες υπηρεσίες.

Η αφαίρεση παράνομου περιεχομένου θα πρέπει να πραγματοποιείται αμέσως μετά την παραλαβή της προειδοποίησης και το αργότερο 30 λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα. Οι νέοι κανόνες πρέπει να στοχευουν τις επαγγελματικές παράνομες μεταδόσεις και όχι τους χρήστες που συχνά δεν συνειδητοποιούν καν ότι παρακολουθούν παράνομο περιεχόμενο.

Οι κανόνες δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται σε βιντεοσκοπήσεις εντός του σταδίου και στη ζωντανή αναμετάδοση στιγμιοτύπων από θεατές καθώς δεν παραβιάζουν κανένα δικαίωμα.

Επόμενα βήματα

Η ολομέλεια του Κοινοβουλίουτ αναμένεται να ψηφίσει την έκθεση κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Μαίου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail