Μαίνεται η «ναυμαχία» για τις καινούργιες Ελληνικές φρεγάτες έπειτα από την απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να δοθεί σύντομα τέλος στο «σήριαλ» της απόκτησης νέων πλοίων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας φτάνουν στην Αθήνα Γάλλοι κομίζοντας νέα πρόταση από το Παρίσι τόσο για τις φρεγάτες Belhara, όσο και για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης. Η πρόταση των Γάλλων περιλαμβάνει επιπλέον την αναβάθμιση των τεσσάρων Ελληνικών φρεγατών MEKO κλάσης ‘’ΥΔΡΑ’’ όπως και τη διάθεση να χρησιμοποιηθούν Ελληνικά ναυπηγεία για την κατασκευή κάποιων από τα καινούργια πλοία.
Την έλευση των Γάλλων είχε ουσιαστικά προαναγγείλει στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός άμυνας Φλοράνς Παρλί κατά την υπογραφή της συμφωνίας για τα Rafale όπως και το γεγονός ότι το Παρίσι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο συμπαραγωγής πολεμικών πλοίων από κοινού με την Ελλάδα. Όπως εκτιμούν πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό το τελευταίο διάστημα οι Γάλλοι δείχνουν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο από κάθε άλλη χώρα για να κλείσουν συμφωνία με την Αθήνα για τις νέες φρεγάτες του Στόλου όμως αυτό δεν σημαίνει ακόμη τίποτα. Αντίθετα φαίνεται ότι έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και σε άλλες χώρες οι οποίες μπαίνουν δυνατά στην ‘’κούρσα’’ της διεκδίκησης.
Χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση του Ισπανού πρέσβη στην Αθήνα Enrique Viguera ο οποίος ευχαρίστησε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο όταν συμπεριέλαβε την Ισπανία στις χώρες οι οποίες έχουν δείξει ενδιαφέρον για την κατασκευή των καινούργιων Ελληνικών πλοίων. Και μάλιστα έκανε λόγο για νέα ανταγωνιστική πρόταση η οποία περιλαμβάνει νέες Μονάδες, δουλειά για τα εγχώρια ναυπηγεία, ταχύτητα στην παράδοση και δελεαστικό κόστος.
Δελεαστική όμως πρόταση η οποία περιλαμβάνει και πλοία ενδιάμεσης λύσης-δύο φρεγάτες Μ- φέρεται να έχει ήδη καταθέσει και η Ολλανδία με τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού να τη βλέπουν ιδιαίτερα θετικά. Άλλωστε η εμπειρία δεκαετιών στα Ολλανδικά ‘’σκαριά’’, τις φρεγάτες S που υπηρετούν από τις αρχές της δεκαετίας του 80’ έως και σήμερα στο οπλοστάσιο του Στόλου μόνο θετική είναι με τα ‘’μπαρουτοκαπνισμένα’’ στο Αιγαίο στελέχη να κάνουν λόγο για άριστα πλοία φτιαγμένα για τις Ελληνικές θάλασσες.
Και φυσικά ακόμα δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη οι Αμερικανοί, η πιο ισχυρή ναυτική δύναμη παγκοσμίως. Τις ερχόμενες ημέρες αναμένεται και νέα ενημέρωση για τις φρεγάτες MMSC ενώ οι ΗΠΑ διαθέτουν μεταχειρισμένα πλοία όπως τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke τα οποία αν αποδεσμευτούν αλλάζουν όλα τα δεδομένα και ‘’γέρνουν’’ τη συμφωνία υπέρ τους.
Με τουλάχιστον έξι χώρες να έχουν ριχτεί στη μάχη της διεκδίκησης για τα νέα πλοία του Στόλου μόνο θετικό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα όμως πλέον το ζητούμενο για το Πολεμικό Ναυτικό είναι η ταχύτητα στην επίτευξη της συμφωνίας. Η απόφαση όπως τόνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι πλέον θέμα λίγων μηνών και έως το καλοκαίρι η συμφωνία θα πρέπει να έχει ‘’κλειδώσει’’. Το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει τον πρώτο αλλά και τον τελευταίο λόγο αφού το κύριο ζητούμενο είναι να αποκτήσει το καλύτερο για τις ανάγκες του πλοίο και τα υπόλοιπα όπως τα πλοία ενδιάμεσης λύσης, η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και η χρησιμοποίηση Ελληνικών ναυπηγείων ακολουθούν.