Ο «ορφανός» αριθμός των 22 αεροσκαφών στη δομή δυνάμεων μαρτυρά το μέλλον της αεροπορίας με τα F-35

Η απόκτηση των 18 RAFALE είναι ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανήκει στον σχεδιασμό της νέας δομής δυνάμεων η οποίο προβλέπει έως το 2025 η Πολεμική Αεροπορία να έχει στον στόλο της 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη. Πηγή εικόνας: Twitter Armee De L’ Air (Γαλλική Πολεμική Αεροπορία)
Τα F-16, «η ραχοκοκαλιά» του αεροπορικού στόλου, τα RAFALE και τα Mirage 2000-5, τα «στρατηγικά» όπλα και στο βάθος, αν και νωρίς, αχνοφαίνονται τα 5ης γενιάς stealth F-35.

Από: hellasjournal.com

Ωστόσο υπάρχουν κι άλλες προτεραιότητες στον αγώνα που δίνουν το υπουργείο Άμυνας και τα Επιτελεία για την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων…

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πριν λίγες ώρες κατά την τρίτη σύγκλιση της επιτροπής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων ξεκαθάρισε το τοπίο, σημειώνοντας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη η απόφαση για την προσθήκη κι άλλων αεροσκαφών πέραν των RAFALE, παρά το γεγονός πως η νέα δομή δυνάμεων προβλέπει 40 νέα αεροσκάφη έως το 2025.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε επίσης ότι η επόμενη μεγάλη απόφαση είναι αυτή που αφορά τις 4 φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό.

  • Ωστόσο εκείνο που σημειώνεται από αρμόδια χείλη κι έχει φανεί σε μεγάλο βαθμό και προς το ευρύ κοινό είναι ότι το παρόν αλλά κυρίως το μέλλον της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα της Πολεμικής Αεροπορίας χτίζεται όλο αυτό το διάστημα, μέσα από τις ολοκληρωμένες μελέτες που παρουσιάζει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και από τις εισηγήσεις που γίνονται από το ΓΕΕΘΑ προς την πολιτική ηγεσία.

Την Πέμπτη τα RAFALE συζητούνται και ψηφίζονται στην ολομέλεια του Ελληνικού κοινοβουλίου ώστε να προχωρήσει η διαδικασία με την υπογραφή ανάμεσα στα δυο συμβαλλόμενα μέρη.

Ωστόσο αν σταθούμε στο γεγονός της δομής δυνάμεων και την πρόβλεψη για την προσθήκη των 40 μαχητικών αεροσκαφών, μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα 18 RAFALE F-3R, ενώ μένει «άκληρος» ο αριθμός 22…

Έως τώρα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου δεν έχει αποφασιστεί η επόμενη αγορά που αφορά την Πολεμική Αεροπορία ώστε να πιάσει το Επιτελείο τον προβλεπόμενο αριθμό της νέας δομής δυνάμεων έως το 2025.

  • Με το βλέμμα του «γερακιού» στο F-35

Την ίδια ώρα όμως τόσο στελέχη του υπουργείου άμυνας όσο και τα Επιτελεία, ΓΕΕΘΑ & ΓΕΑ, δεν κρύβουν το ενδιαφέρον για το μαχητικό που θ’ αλλάξει την σελίδα της πολύπειρης Πολεμικής Αεροπορίας.

Άλλωστε δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που έγινε γνωστό το επίσημο ενδιαφέρον της Ελληνικής πλευράς για την προσθήκη ακόμη και εντός του 2021 μεταχειρισμένων μαχητικών F-35.

Η δεύτερη Ελληνική επιστολή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα F-35, έλεγαν στρατιωτικές πηγές, αποτελεί ένα βήμα πιο κοντά στο πρόγραμμα, αλλά μόνο από την Ελληνική πλευρά.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα χαιρέτισε το ενδιαφέρον του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το μαχητικό 5ης γενιάς, σημειώνοντας όμως πως η Αθήνα πρέπει να είναι focus στο πρόγραμμα μετατροπής των μαχητικών F-16 στο επίπεδο Viper και στη συνέχεια να δουν οι δυο πλευρές το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας για το F-35.

Να θυμίσουμε τι ακριβώς είχε πει ο κος Παϊατ γιατί έχει τη δική του αξία καθώς είχε βάλει και τέλος στις φήμες που έλεγαν ότι η Ελλάδα τρώει «πόρτα» από τις ΗΠΑ για το F-35.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για τη συνεργασία άμυνας και ασφάλειας με την Ελλάδα και εργαζόμαστε καθημερινά για να την περαιτέρω ενίσχυσή της, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής απόκτησης των F-35 στην Ελλάδα. Ο δρόμος για την απόκτηση των F-35 είναι μια πολυετής διαδικασία που θα βασίζεται φυσικά στις επιτυχίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Viper της Ελλάδας».

  • Ο στόλος της ΠΑ σε πορεία αλλαγής σελίδας

Το βέβαιο είναι ότι η κατασκευάστρια εταιρία εξ αρχής ήθελε την Ελλάδα μέσα στο πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς, κάτι που δεν είχε γίνει γι’ άλλους παράγοντες και τώρα πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τρέχουν να προλάβουν…

Σε κάθε περίπτωση όπως όλα δείχνουν ή όπως σχεδιάζονται στο αεροπορικό επιτελείο, η Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει θα πορευτεί μέσα στη δεκαετία με τα F-16 (σ.σ. Block 50, που θα μετατραπούν σε «Μ» και τα 84 που σταδιακά θα γίνουν Viper), τα Mirage 2000-5 (σ.σ. όπου με την FOS που υπεγράφη θα διατηρήσουν υψηλές διαθεσιμότητες), τα νέα RAFALE αλλά και τα 5ης γενιάς F-35.

  • Αν η Ελλάδα εντός του 2021 περάσει στο πρόγραμμα των F-35, με ρεαλιστικούς όρους, σημαίνει ότι υλοποιεί το χρονοδιάγραμμα του Επιτελείου που θέλει την Πολεμική Αεροπορία σε μια τετραετία από σήμερα να διαθέτει στον αεροπορικό της στόλο και το stealth αεροσκάφος.

22 μαχητικά 5ης γενιάς F-35 είναι ξεκάθαρα ένα όπλο αεροπορικής υπεροχής που προκαλεί δέος στον επίδοξο αντίπαλο ή το νευρικό γείτονα, όταν το δει βαμμένο στα Ελληνικά χρώματα, καθώς έχει έναν ακόμη πολύ σοβαρό λόγο- εφόσον προκαλεί- να μην κοιμάται καθόλου ήσυχος…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail