Διερευνητικές: Με ποιους συρόμαστε σε “διάλογο”; 10 γεγονότα που ΔΕΝ μπορούν να ξεχαστούν

Γύρος 61ος, προσδοκίες για διέξοδο ελάχιστες και ερωτήματα πολλά για το τι μπορεί να ακολουθήσει αν οι συζητήσεις οδηγηθούν σε ναυάγιο. Οι στρατιωτικοί στην Αθήνα δεν μιλούν αλλά ανησυχούν. Όχι επειδή “προβλέπουν το μέλλον”, αλλά επειδή έχουν ζήσει το παρελθόν! Τα τελευταία 3 χρόνια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν “πολεμικές” και δεν αποκλείουν καθόλου ότι αν οι διερευνητικές συνομιλίες καταρρεύσουν, θα  ζήσουμε τα ίδια, αν όχι και πολύ χειρότερα. Η κατάρρευση είναι το πιθανότερο σενάριο και αυτό κάνει ακατανόητη την ευκολία με την οποία η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να συνομιλήσει. Η δικαιολογία που εκπέμπεται από τα “τηλεπαράθυρα” εδώ και πολύ καιρό ότι πρόκειται για μονόδρομο, δε μπορεί να πείσει. Οι διερευνητικές ενδέχεται να οδηγήσουν σε συζητήσεις ευθείας αμφισβήτησης ελληνικής κυριαρχίας και δυστυχώς το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε ότι ορισμένοι δεν αποκλείουν “συνομιλίες για όλα” με τους Τούρκους! 

Από: militaire.gr

 Η ψύχραιμη και χωρίς κανένα σχόλιο καταγραφή της τελευταίας 3ετίας στα ελληνοτουρκικά, δείχνει ότι το “σωσίβιο” των διερευνητικών μπορεί να μην αντέξει για πολύ.

Η στάση της Τουρκίας αυτή τη τριετία χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων από κινήσεις υψηλού συμβολισμού (μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά), από επιθετική ρητορική με συνεχείς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, από διασπορά ψευδών ειδήσεων (FAKE NEWS) και απόπειρα κατασυκοφάντησης της Ελλάδας, από έμπρακτες αμφισβητήσεις των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων (απόπειρα κατάλυσης των συνόρων στον Έβρο, σεισμικές έρευνες εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, υπερπτήσεις και παραβιάσεις των χωρικών υδάτων κ.α.).

Ειδικότερα:

1. Τον Φεβρουάριο του 2018  είχαμε τον εμβολισμό του ΠΑΘ «ΓΑΥΔΟΣ» του ΛΣ από πλοίο της τουρκικής Ακτοφυλακής με σαφή πρόθεση να προκαλέσει την βύθιση του.

 

 

 2. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές 2 Έλληνες στρατιωτικοί στον Έβρο,  και φυλακίστηκαν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας για 5 και πλέον μήνες, ώσπου απελευθερώθηκαν την 15/8/2018. Αλήθεια ο εξοπλισμός τους επιστράφηκε ;

 3. Καταγράψαμε τον μεγαλύτερο αριθμό υπερπτήσεων άνωθεν ελληνικού εδάφους τα έτη 2019-2020. Ειδικότερα οι υπερπτήσεις του 2019 ήταν 124, ενώ το 2020 σχεδόν τριπλασιάστηκαν φτάνοντας τις 376. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2020 είχαμε υπέρπτηση μαχητικών ακόμα και πάνω από τον Βόρειο Έβρο μετά από 27 χρόνια (τελευταία υπέρπτηση άνωθεν Έβρου στις 27/1/1993).

4. Για τα ίδια έτη (2019-20), Καταγράψαμε τον μεγαλύτερο αριθμό παραβιάσεων των Εθνικών Χωρικών Υδάτων (EXY) από πλοία του τουρκικού ΠΝ και της τουρκικής ακτοφυλακής. Eιδικότερα, το 2019 τα τουρκικά πλοία παραβίασαν τα χωρικά μας ύδατα 2.203 φορές, ενώ το 2020 τα ΕΧΥ παραβιάστηκαν «μόνο» 3.025 φορές (χωρίς να συνυπολογιστούν οι παραβιάσεις του Δεκεμβρίου 2020 διότι το ΓΕΕΘΑ δεν έχει ακόμα αναρτήσει τα επίσημα στοιχεία).

 

5. Τον Ιανουάριο του 2020 το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ORUC REIS -λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών όπως ειπώθηκε-  εισήλθε εντός του FIR Αθηνών. Αυτή ήταν η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ τότε.

 

6. Το τριήμερο της Αποκριάς του 2020 είχαμε την προσπάθεια κατάλυσης των συνόρων μας στον Έβρο με την προώθηση, από το επίσημο τουρκικό κράτος, χιλιάδων προσφύγων – μεταναστών  από την ενδοχώρα της Τουρκίας προς τα σύνορα. Σκοπός της Άγκυρας ήταν (να μην γελιόμαστε) η πρόκληση κλίματος αποσταθεροποίησης της Ελλάδας. Ποιος άραγε να ξεχάσει τις δηλώσεις και αναρτήσεις του Υπουργού Εσωτερικών και πρωτοπαλίκαρου του Ερντογάν Σοϊλού ο οποίος τις ημέρες που ορδές «προσφύγων-μεταναστών» καθοδηγούμενες από τις Τουρκικές ΕΔ και την Τουρκική Αστυνομία προσπαθούσαν να εισβάλλουν σε ελληνικό έδαφος, με αναρτήσεις του στο twitter ανέφερε ψευδώς ότι καθημερινά περνούν στην Ελλάδα 5-10.000 άτομα, τροφοδοτώντας με αυτό τον τρόπο  την ένταση; Ποιος να ξεχάσει την προσπάθεια καταστροφής του φράκτη με τη χρήση οχήματος των τουρκικών ΕΔ ; 

 

 

7. Τον Μάιο είχαμε τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Ντονμέζ να περιφέρεται στα κανάλια και να επιδεικνύει χάρτες με θαλάσσια οικόπεδα τα οποία βρίσκονται ακόμα και Νότια της Καρπάθου.

 

8. Τον Ιούλιο είχαμε την έναρξη σεισμικών ερευνών από το ORUC REIS το οποίο μέχρι και τον Νοέμβριο σάρωσε θαλάσσιες περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το σύνολο των οποίων βρίσκεται ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, περιοχή που εξαιρέθηκε από την  συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.

 

9. Τον ίδιο μήνα ο Ερντογάν μετέτρεψε την  Αγιά Σοφία από Μουσείο σε τζαμί και την 24 Ιουλίου παρέστη σε προσευχή προκαλώντας βάναυσα την Ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη.

 10. Στις 21 Αυγούστου ήρθε η σειρά της ιστορικής Μονής της Χώρας να μετατραπεί σε τζαμί. 

Αυτά είναι μόνο 10 χαρακτηριστικά γεγονότα της στάσης της Τουρκίας, η οποία φορώντας τον μανδύα του πρόβατου και συνεπικουρούμενη από χώρες – μέλη της Ε.Ε. προσπαθεί μέσω των διερευνητικών συνομιλιών να επιβάλλει την αναθεωρητική ατζέντα της εις βάρος της χώρας μας. Το ερώτημα είναι γιατί η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο του “κατευνασμού” που ολοφάνερα οδηγεί σε υποχωρήσεις τις οποίες δεν μπορούν να δεχτούν οι Έλληνες πολίτες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail