ΟΠΕΚΑ: Έρχονται αλλαγές στα επιδόματα - Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι

Αλλαγές που αφορούν ποσά και νέους δικαιούχους έρχονται στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ - Νέο σχέδιο για την καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ στους δικαιούχους φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση. Το σχέδιο περιλαμβάνει αύξηση στο επίδομα ενοικίου και ένταξη περισσότερων δικαιούχων στα επιδόματα τέκνων και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (πρώην ΚΕΑ). 

Από: ethnos.gr

Αναλυτικά σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΟΠΕΚΑ περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές:

  1. Επίδομα ενοικίου: Εξετάζεται αύξηση του βασικού ποσού και αύξηση των δικαιούχων που θα τηρούν τα εισοδηματικά κριτήρια λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Η πρόταση που εξετάζεται -χωρίς να έχει αποφασιστεί- είναι το βασικό ποσό του επιδόματος από τα 70 ευρώ το μήνα, όπου είναι τώρα, να ανέβει στα 100 ευρώ το μήνα, και να μείνουν αμετάβλητα τα ποσά των προσαυξήσεων του επιδόματος κατά 35 ευρώ για κάθε μέλος με ανώτατο όριο τα 210 ευρώ το μήνα. Στην περίπτωση που αυξηθεί το βασικό ποσό, τότε το ανώτατο όριο της επιδότησης ενοικίου θα διαμορφωθεί στα 240 ευρώ.
  2. Τα επιδόματα τέκνων: Αναμένεται να υπάρξει αύξηση των δικαιούχων με επιπλέον κόστος 100-150 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση κάνει λόγο για συνολική δαπάνη γύρω στο 1,1 δισ. ευρώ για το 2021, ενώ για το 2020 η τελική πρόβλεψη είναι ότι η δαπάνη για επιδόματα τέκνων θα διαμορφωθεί γύρω στα 950 με 980 εκατ. ευρώ. Ο λόγος για τον οποίο αναμένεται αύξηση δαπάνης το 2021 είναι γιατί πολλοί δικαιούχοι θα βρεθούν με χαμηλότερα εισοδήματα λόγω κορονοϊού, καθώς πολλοί εργαζόμενοι βίωσαν αναστολές συμβάσεων και είδαν τους μισθούς τους να αντικαθίστανται από την Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού των 534 ευρώ το μήνα. Επομένως πολλοί εργαζόμενοι θα δουν μείωση των εισοδημάτων τους και αυτόματα θα ενταχθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα επιδόματος
  3. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ( πρώην ΚΕΑ): Προβλέπεται αύξηση των δικαιούχων που είδαν μείωση στα εισοδήματά τους από την πανδημία του κορονοϊού. Επιπλέον, εξετάζεται να δοθεί έξτρα ενίσχυση για τους πλημμυροπαθείς Καρδίτσας, Κεφαλλονιάς και άλλων περιοχών που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία «Ιανός».

Τι ισχύει σήμερα για τα παραπάνω επιδόματα

Τα κριτήρια που ισχύουν σήμερα για τα επιδόματα ενοικίου, τέκνων και Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) του ΟΠΕΚΑ είναι τα εξής:

  1. Επίδομα ενοικίου: 70 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και 35 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με όριο τα 210 ευρώ. Επίσης, οι καταθέσεις δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το εκάστοτε όριο εισοδήματος.
  2. Επιδόματα τέκνων: Καταβάλλεται για ένα παιδί σε οικογένειες με εισόδημα εως 26.250 ευρώ, με δύο παιδιά για εισόδημα έως 30.000 ευρώ, με τρία παιδιά για εισόδημα έως 33.750 ευρώ, με τέσσερα παιδιά για εισόδημα έως 37.500 ευρώ, με πέντε παιδιά για εισόδημα έως 41.250 ευρώ, και με έξι παιδιά για εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Πάνω από 45.000 ευρώ μηδενίζεται. Τα ποσά είναι ανάλογα με τα παιδιά και το εισόδημα. 
  3. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ): Καταβάλλεται ως τη διαφορά εισοδήματος που αναλογεί σε κάθε μέλος νοικοκυριού με «ταβάνι» τα 200 ευρώ το μήνα για ένα άτομο, 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail