Τούρκος αρθρογράφος: Η Τουρκία θα κληθεί να πληρώσει τίμημα για τα Βαρώσια

Σύμφωνα με την Sozcu (08/10/20), o αρθρογράφος της εφημερίδα, Εμίν Τσιολασάν σε άρθρο του στην εφημερίδα με τίτλο «Το πάζλ για τα ερείπια στα Βαρώσια», υποστηρίζει ότι τα Βαρώσια είναι η μεγαλύτερη εστία προβλήματος (κουτί της Πανδώρας) στην Κύπρο και εκφράζει την άποψη ότι η Τουρκία θα κληθεί να πληρώσει το τίμημα της αδεξιότητας που επέδειξε τα τελευταία 46 χρόνια.

Από: tribune.gr

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η Τουρκία κάθε μέρα που περνά, βάζει νέους μπελάδες στο κεφάλι της.

Πρώτα το ρεζίλεμα στη Συρία, η εισβολή μεταναστών, οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα προβλήματα στη Λιβύη και τώρα η διαμάχη μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων.

«Τώρα έχουμε ενώπιον μας να αντιμετωπίσουμε ακόμη ένα πρόβλημα.

»Αν ρωτάτε ποιο είναι αυτό, θα έλεγα ότι είναι το πρόβλημα των Βαρωσίων», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

Εξηγώντας το καθεστώς της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων από το 1974 μέχρι σήμερα, εξηγεί ότι «Ελληνοκύπριοι και ξένοι, μετά την “ειρηνευτική επιχείρηση” (σ.σ. έτσι αποκαλούν την τουρκική εισβολή) στην Κύπρο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους..

»Επομένως χιλιάδες κτήρια, εγκαταστάσεις, παραλίες, και υπηρεσίες που βρίσκονταν σε αυτή τη διάσημη περιοχή, μας έμειναν στο κεφάλι μας», γράφει.

Περιγράφοντας την κατάσταση στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων που είναι ερειπωμένη, ο Τσιολασάν γράφει ότι σε αυτή την ερειπωμένη πόλη που ήταν απαγορευμένη τόσα χρόνια και βρισκόταν υπό στρατιωτικό καθεστώς, υπάρχουν όπως υποστηρίζει και σύμφωνα με τα «επίσημα στοιχεία» που ανακοινώθηκαν προχθές, 8,394 κτήρια και εγκαταστάσεις.

Ο αρθρογράφος, κάνοντας αναφορά στις λεγόμενες «προεδρικές» ψευδοεκλογές που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα την ερχόμενη Κυριακή, υπενθυμίζει την «απόφαση» που λήφθηκε για άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων και διερωτάται τι θα γίνει τελικά αν το επόμενο βήμα που θα αποφασιστεί θα είναι το άνοιγμα των Βαρωσίων για εγκατάσταση.

«Αν αποφασίσουμε εμείς τώρα παρά τις πιέσεις της Ελληνοκυπριακής διοίκησης και του Δυτικού κόσμου να προχωρήσουμε στο άνοιγμα των Βαρωσίων για εγκατάσταση, τι θα γίνει;

»Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες αυτών των ερειπίων, και που βρίσκονται;

»θα επιστραφούν τα κτήρια αυτά στους πρώην ιδιοκτήτες τους;

»Ποιοι θα είναι οι νέοι ιδιοκτήτες και πώς θα γίνει η διανομή;

»Ή θα συνεχίσει αυτή η περιοχή να είναι όπως σήμερα, ερείπια.

»Για αυτό το θέμα θα κατηγορηθούμε και θα είμαστε συνεχώς κάτω από πίεση», υποστηρίζει ο Τσιολασάν.

Κάνοντας αναφορά σε στοιχεία του «στρατού», στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων σύμφωνα με τα οποία υπήρχαν 21 τράπεζες και 2,953 εμπορικές επιχειρήσεις, ο αρθρογράφος, υποστηρίζει ότι μαζί με τις άλλες κατηγορίες που θα έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία, είναι και το ότι κατά την «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως αποκάλεσε την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, λεηλάτησε αυτές τις περιουσίες, έκλεψε τα λεφτά που βρίσκονταν στα ταμεία των τραπεζών αυτών και πώλησε τον πλούτο που βρισκόταν στα χρυσοχοΐα της πόλης.

Τονίζοντας την ανάγκη η Τουρκία να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει στο μέλλον τέτοιου είδους κατηγορίες, ο Τσιολασάν χαρακτηρίζει τα Βαρώσια ως τη μεγαλύτερη πηγή προβλημάτων στην Κύπρο και καλεί την Τουρκία να μην βάζει άλλους μπελάδες στο κεφάλι της, να μείνει μακριά από την «απαγορευμένη περιοχή» των Βαρωσίων και να μην εμπλέκεται περισσότερο στο θέμα.

«Η διεθνής κοινότητα θα είναι μεγάλος πονοκέφαλος για μας απ’ εδώ και πέρα.

»Και θα πληρώσουμε οπωσδήποτε το τίμημα της αδεξιότητας μας των τελευταίων 46 χρόνων», καταλήγει ο αρθρογράφος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail