Νέο 1973 και Yom Kippur από Συρία, Ιράν, Χεζμπολάχ και Πούτιν φοβάται το Ισραήλ - Το προληπτικό χτύπημα

Σημειώνοντας την επέτειο του πολέμου του Yom Kippur, ο πρωθυπουργός Binyamin Netanyahu δεσμεύθηκε να μην επαναλάβει ποτέ το λάθος του Ισραήλ να μην διατάξει μια προληπτική επίθεση. Αναφερόμενος σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία «έσφαλε μια φορά όταν αγνόησε τις προετοιμασίες πολέμου ​​από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τη Συρία» και «η κυβέρνηση έσφαλε δύο φορές παραλείποντας να διατάξει μια προληπτική επίθεση. Αυτό το λάθος δεν θα επαναληφθεί» ανέφερε.

Από: debka.com
Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, 45 χρόνια αργότερα, το Σεπτέμβριο του 2018, οι στρατιωτικοί αναλυτές της DEBKAfile εκτιμούν ότι το Ισραήλ αγνοεί και πάλι τον κίνδυνο των δύο ενεργών διαδρόμων του Ιράν μεταξύ Ιράκ και Συρίας. Ιρανικές και φιλο-ιρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές κινούνται ελεύθερα μεταξύ της Συρίας και του Ιράκ. Διέρχονται από τον ποταμό Ευφράτη και περνούν πέρα ​​δώθε μέσω της νοτιοανατολικής συνοριακής διάβασης του Al Qaim και της διασταύρωσης Rabiya στα βορειοανατολικά. Ενώ αυτές οι κινήσεις δεν έχουν το δραματικό αντίκτυπο των αιφνιδιαστικών αιγυπτιακών-συριακών εισβολών του 1973, δεν είναι λιγότερο επικίνδυνες από στρατηγική άποψη.

Την περασμένη εβδομάδα, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να αποσπάσουν την προσοχή από αυτή την κρίσιμη εξέλιξη επισημαίνοντας μια επιχείρηση της Συρίας εναντίον της ISIS: Ο συριακός στρατός επέφερε το τελικό πλήγμα στους τελευταίους θύλακες των μαχητών της Daesh σε μια έρημο στην κεντρική Συρία μεταξύ Χομς, Δαμασκού και Ντέιρ Εζόρ, ανέφεραν. «Ο στρατός κατάφερε να απελευθερώσει τεράστιους χώρους, να καταστρέψει δεκάδες μαχητές και καταφύγια που βρίσκονταν στους βράχους».

Ωστόσο, ο κύριος στόχος της Ρωσίας ήταν να καθαρίσει τον κίνδυνο της ISIS από την ιρανική διαδρομή Al Qaim μεταξύ Ιράκ και Συρίας. Ήρθε επίσης ως απάντηση σε μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας των ΗΠΑ και των SDF στην ίδια περιοχή έως το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, την οποία είδαν η Μόσχα, η Τεχεράνη και η Δαμασκός ως απειλή για το διάδρομό τους από το Ιράκ.

Αυτοί οι διάδρομοι έχουν καταστεί ένα σημαντικό κομμάτι της διαμάχης, στην οποία διαγωνίζονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Συρία και το Ιράν, επειδή είναι το κλειδί για τη σταθερή, μακροπρόθεσμη στρατιωτική παρουσία του Ιράν στη Συρία.

Αν και τον Αύγουστο ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ σταμάτησε να επιμένει στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία σε μια απόφαση να τους αφήσει εκεί για τώρα, ίσως να είχε χάσει το τρένο. Οι προσπάθειες να κλείσουν οι ιρανικές γέφυρες σε αυτό το στάδιο θα φέρουν μια σημαντική σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις.

Κατά κάποιο τρόπο, η κατάσταση αυτή υπενθυμίζει τις παραμονές του πολέμου του Yom Kippur: Όταν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ανακάλυψαν ότι τα ρωσικά πλοία που έπλεαν προς την Αίγυπτο μεταφέρουν πυρηνικά όπλα και βιάστηκαν να τοποθετήσουν τους στρατούς τους σε πυρηνική συναγερμό. Σήμερα, και με τις δύο μεγάλες δυνάμεις που συγκεντρώνουν μαζική ναυτική και αεροπορική δύναμη στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα, δεν μπορεί να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο μιας μεγάλης σύγκρουσης.

Για το Ισραήλ, οι ανοικτές γέφυρες για τα στρατιωτικά κινήματα του Ιράν και της Χεζμπολάχ αποτελούν σημαντική απειλή για την ασφάλεια. Πρέπει να γίνει δεκτό ότι οι επανειλημμένες επιθέσεις σχετικά με τους στόχους του Ιράν και της Χεζμπολάχ στη Συρία λίγα έχουν επιτύχει. Αν και ορισμένες αποστολές όπλων καταστρέφονται, ακόμη και οι πιο αποτελεσματικοί βομβαρδισμοί και έξυπνες πληροφορίες δεν είναι βέβαιο ότι θα πιάσουν κάθε τελευταία ιρανική αποστολή όπλων που μεταφέρει χιλιάδες χιλιόμετρα από το Ιράν μέσω του Ιράκ. Μερικά από αυτά τα όπλα σχεδόν σίγουρα φτάνουν στο πεδίο της μάχης.

Ορισμένα επίσης παραδίδονται δια θαλάσσης στη Συρία και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και εκφορτώνονται στη Λατάκια και την Ταρτού κάτω από τα μάτια των αετών των Ρώσων, όπου το Ισραήλ δεν επιχειρεί.

Όταν ο Νετανιάχου υποσχέθηκε να μην επαναλάβει το λάθος της κυβέρνησης της Golda Meir να αποτρέψει μια προληπτική επιχείρηση, παρέλειψε να εξηγήσει τι ήταν πίσω από αυτό. Πράγματι, τίποτα δεν έχει αλλάξει από εκείνη τη μέρα μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια, ν Γκόλντα και ο υπουργός Άμυνας Μόσχε Νταϋάν συγκρατήθηκαν από την ανησυχία για την αντίδραση της Ουάσιγκτον. Και σήμερα, ο Νετανιάχου κατανοεί ότι το Ισραήλ δεν είναι ελεύθερο να αναλάβει ανεξάρτητη δράση για την καταστροφή των διαδρόμων του Ιράν χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης Τραμπ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail