Η ζωή εν τάφω



Του Στέλιου Συρμόγλου

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και ένας ήλιος καυτής "καλοκαιρινής" μέρας, που δεν καταδέχεται να αφήσει σκιές, πέφτει κατακόρυφα. Και το μάτι του θανάτου που αμηχανεί το πνεύμα παραμονεύει αμετάθετο στην κοσμική αφάνεια.

Ο θάνατος είναι η "κατάσταση" για την οποία δεν έχουμε εμπειρική ανακοίνωση. Και μόνο η γλώσσα και οι λέξεις οδηγούν πέρα από τα πραγματικά φαινόμενα. Οπου στο θάνατο, κατά τη φυσική επιστήμη, απουσιάζει η ενέργεια και ο χρόνος. Αυτή η "εξ' αντικειμένου" αποκάλυψη οδηγεί και στη διαπίστωση ότι δηλαδή ο θάνατος διαθέτει μέσα του "εν σπέρματι" τη ζωή.

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και η αναπαράσταση του θείου Πάθους μας θυμίζει πως με τη θυσία του ο Χριστός αδέλφωσε τους ταπεινούς με τους σπουδαίους, τους έντιμους και τους πειρατές, τούς πόρνους και τους φιλάρετους, τους νοσταλγούς και τους κομπογιαννίτες στον ίδιο παράλληλο της αγάπης και της αποζήτησης της πίστης.

Ετσι καταδείχνεται το α-νόητο σ' όλη την κλίμακα που δεν τη μηδενίζει ο θάνατος, αλλά η ζωή.

Και ο θάνατος για όλα πέρασε από τη σάρκα στη μνήμη και στο πνεύμα. Πουθενά ωστόσο δεν βρίσκουμε θρήνο. Κι αυτός ο αθρήνητος θάνατος,που αφορά την ελληνική πραγματικότητα, είναι και ο χειρότερος. Ο θάνατος των αξιών και των ελπίδων. Η ισοπέδωση, η κατεδάφιση που συνοδεύεται με ίση αδιαφορία, τα ποσά παραμένουν "ευθέως ανάλογα" πάντα.

Υπάρχουν φορές που το ποσόν της αδιαφορίας και της ελαφρότητας ξεπερνάει την αναλογία του όγκου της ισοπέδωσης θεσμών και ιδεών. Τότε η ανισότητα μεγαλώνει μέσα μας και μας συντρίβει ανεπανόρθωτα. Το μόνο αντίδοτο που κρατάμε και σ' αυτή τη συντριβή είναι πάλι η ισόποση αδιαφορία μας, για μας πια προσωπικά. Από τον ανέλεο κόσμο περνάμε στον ανέλεο εαυτό μας!

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και ανεξάρτητα της εικόνας της άδειας Αθήνας, με τους εκδρομείς του Πάσχα να συνωστίζονται στους σταθμούς των τρένων και των λεωφορείων ή στα λιμάνια, στο βάθος της καρδιάς του λαού, ας ευχηθούμε κάποια ρωγμή να έχει ανοίξει διόδευση στο φόβο.

Και ίσως αυτός ο φόβος να είναι το τελευταίο κράτημα στο κατρακύλισμα του Ελληνισμού. Το ζωώδες ίσως ξυπνήσει το αδιάφορο πνεύμα.

Και οι αυτεπάγγελτοι γυρολόγοι των προσδοκιών και "σωτήρες" της χώρας, που έκαναν τη μηδενισμένη αναζήτηση αναγκαιότητα των λιμασμένων για άρτον και θεάματα, να βρεθούν μπροστά στη νέα πραγματικότητα του φόβου του λαού, στον ήχο του καταρράκτη που χύνεται σε ανθρωποθαλάμια και καθαρίζει τη χρυσωμένη κοπριά, καταργώντας ταυτόχρονα και το μύθο, με το μύθο.

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και τα ελληνικά χέρια που κρατούσαν απ' τα γένια τους αιώνες δεν έχουν πια τη δύναμη ούτε για την αποκαθήλωση...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail