The Times: Η Αλβανία είναι ο νέος φίλος της Βρετανίας στον αγώνα κατά της Κίνας και της Ρωσίας

Ο Έντι Ράμα είναι ένας ασυνήθιστος πρωθυπουργός. Το γραφείο του είναι διάστικτο με παστέλ, μολύβια και ακουαρέλες.

Από: echedoros-a.gr

 Οι τεράστιοι τοίχοι του γραφείου του είναι καλυμμένοι με εκατοντάδες αφηρημένες εικόνες δικής του δημιουργίας.

 Δύο γκρίζοι παπαγάλοι κάνουν θόρυβο σε ένα κλουβί στο κλουβί, έγραψε η βρετανική εφημερίδα The Times για τον Αλβανό πρωθυπουργό.
 
Επί οκτώ χρόνια, η αλβανική κυβέρνηση δεν εμπόδισε τον 57χρονο Ράμα να εντρυφήσει στις καλλιτεχνικές του ορμές.

Ο ύψους 1,95 μ. σοσιαλιστής πολιτικός έπαιζε κάποτε μπάσκετ επαγγελματικά και μετά βίας σήκωσε το βλέμμα του από το τελευταίο σουρεαλιστικό έργο τέχνης του όταν ο δημοσιογράφος της εφημερίδας μπήκε στο γραφείο του.

 Τον τελευταίο καιρό δέχεται μεγάλη πίεση.

 Η Αλβανία αναδεικνύεται σε ένα φιλοδυτικό ορμητήριο στα Βαλκάνια, καθώς η Ρωσία και η Κίνα επωφελούνται από την παραμέληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτής της εύφλεκτης περιοχής.

 Ως αποτέλεσμα, η Βρετανία έχει αρχίσει να φλερτάρει τον Ράμα, ελπίζοντας να αυξήσει τις επενδύσεις στην Αλβανία, μέλος του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών, που ξεκίνησαν πριν από έναν αιώνα.

Αυτοί οι δεσμοί ήταν ουσιαστικά μηδενικοί όταν οι κομμουνιστές κυβέρνησαν τα Τίρανα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έως το 1991, αλλά βρετανικά πολεμικά πλοία αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα φέτος για να λάβουν μέρος σε κοινούς στρατιωτικούς ελιγμούς.



 Ο Ράμα λέει ότι έχει «καλές σχέσεις» με τον Μπόρις Τζόνσον. Και οι δύο είναι πρώην δήμαρχοι των πρωτευουσών τους, ρόλος που ο Αλβανός άφησε το στίγμα του όταν διέταξε τα σκοτεινά κτίρια της κομμουνιστικής εποχής να βαφτούν με φωτεινά και χαρούμενα χρώματα.

«Χαμογελούν ευχάριστα σήμερα», είπε.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός διόρισε πρόσφατα τον Sir Στούαρτ Πιτς, τον πρώην Αρχιστρατάρχη Αεροπορίας που υπηρέτησε ως Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, ως ειδικό απεσταλμένο στην περιοχή.

Τη Δευτέρα, ο Πιτς θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Τζάσκα στα Τίρανα για να συζητήσουν τις αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή.

Ορισμένες βαλκανικές χώρες, απογοητευμένες από τις φαινομενικά παγωμένες προσδοκίες για ένταξη στην ΕΕ, στράφηκαν στη Μόσχα και το Πεκίνο.

Ωστόσο, ο Ράμα επιμένει ότι δεκαετίες απομόνωσης της Αλβανίας υπό τον Ενβέρ Χότζα, τον παρανοϊκό κομμουνιστή δικτάτορά της, σημαίνει ότι μπορεί να αντέξει τον «πειρασμό» να αναζητήσει εναλλακτικές γεωπολιτικές συμμαχίες.

 Αν και ο Ράμα συνέκρινε την προσπάθεια της Αλβανίας στην ΕΕ με το έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό», του οποίου ο πρωταγωνιστής δεν έφτασε ποτέ, δεσμεύτηκε να ενταχθεί στο μπλοκ.

«Είμαστε 100 τοις εκατό αφοσιωμένοι στον ευρωατλαντικό χώρο», είπε. Ήταν στο Σεράγεβο, την πρωτεύουσα της Βοσνίας, 390 χλμ. βόρεια των Τιράνων, που ένας Σέρβος εθνικιστής προκάλεσε τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο πυροβολώντας τον Αρχιδούκα Φραντς Φερδινάνδο, διάδοχο του θρόνου της Αυστροουγγαρίας, τον Ιούνιο του 1914.
 
Ογδόντα χρόνια αργότερα, Γιουγκοσλαβικοί πόλεμοι οδήγησε στο θάνατό του 140.000 ανθρώπων και οι σφαγές στη συνέχεια ανάγκασαν το ΝΑΤΟ να διατάξει τα μαχητικά του αεροσκάφη να βομβαρδίσουν τη Σερβία.

Πιο πρόσφατα, η Σερβία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ, αλλά εξασφάλισε τα σύνορά της αγοράζοντας ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μάχης.

Η Μόσχα, μέσω του Σέρβου συμμάχου της, θεωρείται ύποπτη ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει το Κοσσυφοπέδιο, μια σθεναρά φιλοδυτική χώρα που επίσης επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ, καθώς και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μια άλλη υποψήφια για την ΕΕ.

 focus-news.net
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail