Sevan Nisanyan: Μια σημαντική υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στέλιος Φενέκος
υποναύαρχος ε.α. - πρόεδρος Κοινωνίας Αξιών

Πριν μερικά χρόνια, όταν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί έφθασαν στην χώρα μας με Ελικόπτερο διαφεύγοντας την σύλληψη από τον Ερντογάν, η «Κοινωνία αξιών» πρώτα από όλους (κόμματα, οργανώσεις αλλά και όλους όσοι κινητοποιήθηκαν μετά για την μη έκδοση) είχε τοποθετηθεί από την επόμενη κιόλας ημέρα με δημόσιες ανακοινώσεις για τα εξής:

α)   την μη έκδοσή τους χωρίς να κινηθεί η προβλεπόμενη δικαστική διαδικασία,

β)   ότι η υπόθεση αφορούσε την Ελληνική δικαιοσύνη και δεν έπρεπε να δοθούν πολιτικές υποσχέσεις αλλά και να μην υπάρξει πολιτική εμπλοκή,

γ)   ότι είχαμε όλα τα εργαλεία με βάση το Δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα για να διαχειριστούμε την υπόθεση

δ)   και ότι ήταν αναγκαίο πριν δοθεί το Ε/Π πίσω στους Τούρκους να εξετασθεί από την εγκληματολογική υπηρεσία για την συγκέντρωση των αναγκαίων για την δικαιοσύνη στοιχείων.

Αντ, αυτών,  η τότε κυβέρνηση έδινε υποσχέσεις στον Ερντογάν περί άμεσης έκδοσης, γράφοντας στα παλιά της παπούτσια το Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η συνέχει είναι γνωστή, καθώς και πως η Ελληνική Δικαιοσύνη χειρίσθηκε με τον καλύτερο τρόπο το ζήτημα. Σήμερα μία άλλη ανάλογη υπόθεση, όχι τόσο εντυπωσιακή μεν αλλά εξόχως σημαντική, απασχολεί την Ελληνική Δικαιοσύνη. Είναι αυτή της σύλληψης του διαφεύγοντος από την Τουρκία Τουρκο-αρμένιου αντιφρονούντος συγγραφέα/γλωσσολόγου Seven Nisanyan.

Ο Seven Nisanyan ζει στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια μετά τη φυγή του από τουρκική φυλακή, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης.

Τουρκικό δικαστήριο το 2014 καταδίκασε τον Nisanyan σε 17 χρόνια φυλάκιση για εννέα διαφορετικές κατηγορίες, εκδικητικές κάποιες από αυτές (γιατί αναστήλωνε το χωριό Κιρκιντζές που δημιουργήθηκε από Έλληνες στους Ελληνιστικούς χρόνους για πολεοδομικές παραβιάσεις λένε) και άλλες θρησκευτικού χαρακτήρα για προσβολή του Προφήτη Μωάμεθ.

Τρία χρόνια αργότερα, το 2017, ο συγγραφέας/γλωσσολόγος κατάφερε να διαφύγει στην Ελλάδα και να ζητήσει άσυλο όπως είχε το δικαίωμα, μη επιστρέφοντας μετά από άδεια στις φυλακές.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν δόθηκε οριστική λύση με την διαδικασία ασύλου, αν και όπως είναι προφανές διώκεται πολιτικά και θρησκευτικά στην Τουρκία

Πριν λίγο καιρό η ελληνική αστυνομία τον συνέλαβε επειδή έληξε η άδεια παραμονής του, προκειμένου να απελαθεί στην Τουρκία.  Όπως είχε το δικαίωμα προσέφυγε στην Δικαιοσύνη και αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου της Σύρου αυτές τις ημέρες, αφού έγινε η ακροαματική διαδικασία.

Η «κοινωνία αξιών» θέτει τα εξής ερωτήματα που χρήζουν απάντησης από την κυβέρνηση:

1. Τι άλλαξε στα πράγματα και οδηγήθηκε η αστυνομία σε σύλληψή του προκειμένου να απελαθεί;

2. Γιατί καθυστερεί τόσα χρόνια η διαδικασία ασύλου για την οριστική διευθέτηση του αιτήματος πολιτικού ασύλου στην χώρα μας;

3. Είναι αλήθεια ότι η άδεια παραμονής του δεν ανανεώθηκε από τις ελληνικές αρχές και στη συνέχεια κηρύχθηκε «persona non grata», γεγονός που σηματοδοτεί πολιτική εμπλοκή;

4. Εάν το Δικαστήριο Σύρου δεν εγκρίνει την παροχή ασύλου, τότε ο αιτούμενος έχει το δικαίωμα προσφυγής εκτός από το δευτεροβάθμιο επίπεδο και σε τριτοβάθμιο. Ελπίζουμε να υπάρξουν διασφαλίσεις ώστε μην παρέμβει εν των μεταξύ η αστυνομία και με τυπικά προσχήματα τον απελάσει.

5. Το ζήτημα λόγω των κινδύνων που παρουσιάζει καθίσταται απολύτως πολιτικό. Και εάν η κυβέρνηση δεν έχει εμπλακεί μέχρι τώρα καλά έχει κάνει, αλλά μην κάνει το λάθος και αφήσει να λειτουργήσουν άλλες δυνάμεις εις βάρος της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην  χώρα μας και καταλήξει να διαχειρίζεται τότε  πολιτική κρίση με την Τουρκία

Η «κοινωνία αξιών» παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση και ελπίζει ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα λειτουργήσει με τα ίδια υψηλά πρότυπα Δικαίου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως λειτούργησε στο πρόσφατο παρελθόν στην περίπτωση των 8 φυγάδων από την Τουρκία.

ΣΗΜ:
α) Θα περίμενα μεγαλύτερη κινητικότητα υπέρ της εφαρμογής του δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από την πνευματική ελίτ του τόπου.

β) Ο Κιρκιντζές (σήμερα τουρκ. Şirince) είναι χωριό 600 περίπου κατοίκων στην επαρχία Σμύρνης στην Τουρκία, 8 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Σελτζούκ και επίσης 8 χιλιόμετρα από την Έφεσο. Η περιοχή γύρω από το χωριό έχει ιστορία που χρονολογείται από όταν δημιουργήθηκε από Έλληνες κατά την ελληνιστική περίοδο (323-31 π.Χ.). (Εκεί γυρίσθηκε η σειρά "ΤΑ ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ")

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail