Η Ρωσία πυροδότησε το πρόσφατα ενεργοποιημένο σύστημα διαστημικού πολέμου S-500 στην Αρκτική

Freepen.gr - Μετά την αναφερόμενη έναρξη λειτουργίας του το Σεπτέμβριο ύστερα από μια δεκαετία ανάπτυξης, το ρωσικό πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μεγάλης εμβέλειας S-500 δοκιμάστηκε στην περιοχή της Αρκτικής σύμφωνα με αναφορές από πολλά κρατικά μέσα ενημέρωσης. "Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν δοκιμές ρουτίνας των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-500 στην Αρκτική. Η εκτόξευση του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς του συστήματος σκόπευε έναν υπερηχητικό στόχο. Ο στόχος εξαλείφθηκε με επιτυχία. Περαιτέρω δοκιμές του S-500 πρόκειται να πραγματοποιηθούν», δήλωσε μια πηγή στο κρατικό Sputnik News, αν και δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για το σύστημα. 

Η πηγή πρόσθεσε, ωστόσο, πως οι δοκιμές του συστήματος S-550 δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει καθώς τα πρωτότυπα βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη. Το S-550 ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο και πιστεύεται ότι είναι ένα παράγωγο του S-500 πιο εξειδικευμένο στην άμυνα βαλλιστικών πυραύλων. Και τα δύο συστήματα αναμένεται να χρησιμεύσουν παράλληλα με το επερχόμενο A-235 για να παρέχουν μια νέα γενιά αντιβαλλιστικών δυνατοτήτων πυραύλων και θα αναπτυχθούν ευρύτερα με το A-235 που αναμένεται να υπερασπιστεί μόνο τη Μόσχα. 

Άλλα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων όλων των εκδόσεων των S-300 που λειτουργούν επί του παρόντος, έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν στρατηγικούς βαλλιστικούς πυραύλους, αν και είναι πολύ πιο περιορισμένα στο βεληνεκές στο οποίο μπορούν να το κάνουν.

Όπως αναφέρει το militarywatchmagazine.com, εκτός από την άμυνα βαλλιστικών πυραύλων, το S-500 είναι ικανό να εμπλέξει ένα ευρύ φάσμα στόχων σε ακραίο βεληνεκές, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων κρουζ, κάθε είδους αεροσκάφη, καθώς και δορυφόρους ή διαστημικά αεροσκάφη. Ενώ το προηγούμενο σύστημα S-400 που τέθηκε σε λειτουργία από το 2007 είναι ικανό να αναχαιτίζει υπερηχητικούς πυραύλους με ταχύτητα άνω των 8 Mach, όπως αποδεικνύεται σε ασκήσεις τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και με πελάτες εξαγωγών, το S-500 αναμένεται να είναι σε θέση να αναχαιτίσει στόχους σε ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη από 10 Mach. 

Οι προδιαγραφές του συστήματος πιστεύεται ότι έγιναν πιο φιλόδοξες κατά την ανάπτυξη που οδήγησαν σε καθυστερήσεις, οι οποίες μπορεί να ήταν ως απάντηση στις αναδυόμενες απειλές από επερχόμενα αμερικανικά οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των διαστημικών αεροσκαφών και των βομβαρδιστικών stealth B-21. Η ανάπτυξη των S-500 στην Αρκτική ακολουθεί την ανάπτυξη του S-400 και άλλων υλικών υψηλής τεχνολογίας, όπως οι αναχαιτιστές MiG-31BM Foxhound, αν και παραμένει αβέβαιο εάν αυτό αποτελεί μέρος μιας μακροπρόθεσμης ανάπτυξης ή εάν το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμαστική βολή ήταν ακόμη και μοντέλο σειριακής παραγωγής. Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης τάσης προς την Αρκτική να αποτελεί περιοχή προτεραιότητας για την ανάπτυξη των νέων οπλικών συστημάτων παράλληλα με τη Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail