Η επικείμενη αποχώρηση του CSTO από το Καζακστάν επιβεβαιώνει την επιτυχία της αποστολής του

Ο Πρόεδρος Tokayev ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η περιορισμένη ειρηνευτική αποστολή του CSTO υπό τη Ρωσία για την εξασφάλιση στρατηγικών εγκαταστάσεων από τρομοκράτες ήταν επιτυχής βοηθώντας το Καζακστάν να αποκαταστήσει το συνταγματικό κράτος δικαίου σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό έγινε μια μέρα μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του CSTO, όπου συμφώνησαν πως αυτό που συνέβη πρόσφατα εκεί αποτελούσε πράγματι έναν Υβριδικό Πόλεμο Τρόμου που είδε μια προσχεδιασμένη Έγχρωμη Επανάσταση να μεταμορφώνεται σε έναν Αντισυμβατικό Πόλεμο που ενορχηστρώθηκε εν μέρει από εξωτερικές δυνάμεις.

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μπλίνκεν, ωστόσο, διαβόητα δήλωνε πως «από την στιγμή που οι Ρώσοι είναι στο σπίτι σας, είναι κάποτε πολύ δύσκολο να τους πείσετε να φύγουν». Αυτό το αστείο έχει αποδειχθεί έκτοτε ότι ήταν ένα τέλειο παράδειγμα της εκστρατείας πληροφοριακού πολέμου που καθοδηγείται από τις ψεύτικες ειδήσεις ενάντια σε αυτήν την εκπληκτικά επιτυχημένη παρέμβαση. Δεν είχε σκοπό να κάνει τίποτα περισσότερο από το να σφυρίξει ένα σκυλί σε εκείνα τα δυτικά ΜΜΕ υπό την επιρροή της χώρας του και να τους κάνει να παράγουν συμπληρωματικά προϊόντα πληροφοριών που στοχεύουν στην απαξίωση της περιορισμένης ειρηνευτικής αποστολής του CSTO υπό τη Ρωσία.

Όσοι ακολούθησαν ευσυνείδητα το παράδειγμά τους έχουν εκτεθεί ως πράκτορες του πληροφοριακού πολέμου των ΗΠΑ για τη Ρωσία. Δε συνέβη η λεγόμενη «ρωσική κατοχή», δεν υπήρξε κανένα «τέλμα σαν το Αφγανιστάν» και όλα σταθεροποιήθηκαν αμέσως μετά την έναρξη αυτής της αποστολής. Το συνταγματικό κράτος δικαίου αποκαταστάθηκε σε ολόκληρο το Καζακστάν, το οποίο με τη σειρά του απέτρεψε τη χαοτική κατάρρευση αυτής της γεωστρατηγικής χώρας σε μαύρη τρύπα της τρομοκρατίας και τις επακόλουθες παραβιάσεις μεγάλης κλίμακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της. Μια δυνητικά άνευ προηγουμένου περιφερειακή κρίση ασφάλειας αναχαιτίστηκε με αυτήν την αποφασιστική παρέμβαση.

Οι παρατηρητές θα πρέπει να θυμούνται ότι βασιζόταν αποκλειστικά στον στόχο της «ενίσχυσης του καθεστώτος» που σχετίζεται με την έννοια της «δημοκρατικής ασφάλειας» της Ρωσίας. Για να το εξηγήσω, η «δημοκρατική ασφάλεια» αναφέρεται απλώς σε τακτικές και στρατηγικές κατά του υβριδικού πολέμου που στοχεύουν στην ενίσχυση των εθνικών μοντέλων δημοκρατίας που απειλούνται από εξωτερικά συνδεδεμένες Έγχρωμες Επαναστάσεις (οπλισμένα κινήματα διαμαρτυρίας) και Αντισυμβατικούς πολέμους (τρομοκρατία). Είναι το αντίθετο της καταστροφικής πολιτικής «προώθησης της δημοκρατίας» των ΗΠΑ για παράνομη αλλαγή καθεστώτος.

Αυτή η αποστολή ήταν επιτυχής σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, επειδή ο CSTO προετοιμάστηκε για αυτό ακριβώς το σενάριο από την έναρξή του πριν από αρκετές δεκαετίες. Τα μέλη του γνώριζαν ότι οι περιφερειακές απειλές για την ασφάλεια επιδεινώθηκαν ως αποτέλεσμα της χαοτικής αποχώρησης των ΗΠΑ από το κοντινό Αφγανιστάν τον περασμένο Αύγουστο. Αν και οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών τους δεν είχαν εντοπίσει αυτό το ακριβές σενάριο εκ των προτέρων, υπήρχαν ήδη σχέδια για το πώς να αντιδράσουν σε γεγονότα όπως ο Υβριδικός Πόλεμος του Τρόμου της περασμένης εβδομάδας στο Καζακστάν. Οι σύμμαχοι του CSTO αντέδρασαν γρήγορα και συμπεριφέρθηκαν επαγγελματικά.

Η εξασφάλιση στρατηγικών εγκαταστάσεων σε ολόκληρη τη χώρα από τρομοκράτες απελευθέρωσε τις υπηρεσίες ασφαλείας του Καζακστάν να επικεντρωθούν σε επείγουσες αντιτρομοκρατικές και άλλες επιχειρήσεις επιβολής του νόμου. Αυτή η τέλεια αλληλεπίδραση μεταξύ των δυνάμεων πολλών χωρών απέδειξε πόσο επιτυχημένη ήταν η εκπαίδευσή τους εδώ και δεκαετίες. Έρχεται σε αντίθεση με την εμπειρία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις διεθνείς επεμβάσεις, οι οποίες ήταν πάντα καταστροφικές και περιφερειακά αποσταθεροποιητικές. Η Δύση δεν έχει πλέον άλλη επιλογή από το να αναγνωρίσει με δυσαρέσκεια ότι ο CSTO υπό την ηγεσία της Ρωσίας πέτυχε παρά τις προβλέψεις ψευδών ειδήσεων για το αντίθετο.

Η πορεία προς τα εμπρός είναι ξεκάθαρη. Οι στρατιωτικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών του CSTO θα βασιστούν σε αυτήν την επιτυχία προκειμένου να συντονίσουν πιο στενά τις δραστηριότητές τους και ελπίζουμε να αποτρέψουν οποιονδήποτε παρόμοιο Υβριδικό Πόλεμο του Τρόμου εναντίον οποιασδήποτε από αυτές τις χώρες ποτέ ξανά. Για τον σκοπό αυτό, θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση να περιγράψουν επίσημα τις τακτικές και τις στρατηγικές τους κατά του υβριδικού πολέμου ως «δημοκρατική ασφάλεια» προκειμένου να εισαγάγουν επίσημα αυτή την έννοια στον ευρύτερο κόσμο. Από εκεί, μπορούν στη συνέχεια να φιλοξενήσουν επειγόντως συνέδρια μεταξύ των μελών τους για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Στην πράξη, αυτό θα μπορούσε να δει τη συμμετοχή στρατιωτικών, αξιωματούχων πληροφοριών, πολιτικών, κοινωνιολογικών, εθνογραφικών, ιστορικών, οικονομικών, μέσων ενημέρωσης και άλλων ειδικών, καθώς η «δημοκρατική ασφάλεια» αφορά ολόκληρο το κράτος. Δεν είναι απλώς κινητικό με την έννοια της προληπτικής ματαίωσης ή ανταπόκρισης σε Έγχρωμες Επαναστάσεις και Μη Συμβατικούς Πόλεμους (η ακολουθία σταδίων που μπορεί να αναφέρεται στον Υβριδικό Πόλεμο), αλλά είναι επίσης μη κινητικό στην προληπτική διαχείριση προϋπαρχουσών εντάσεων ταυτότητας (πολιτικές, θρησκευτικές, περιφερειακές, κοινωνικοοικονομικά, ιστορικά κ.λπ.) με τρόπο που τους αποτρέπει εξαρχής από την εξωτερική εκμετάλλευση.

Τα εθνικά μοντέλα δημοκρατίας βελτιώνονται πάντα, γεγονός που δεν τα καθιστά απλώς πιο αποτελεσματικά από όλες τις απόψεις, αλλά στοχεύει επίσης να αποτρέψει την εκμετάλλευση των αδυναμιών τους από ξένες δυνάμεις. Γι' αυτό ο Πρόεδρος Τοκάγιεφ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι «ο μετασχηματισμός των σχέσεων μεταξύ κράτους και κοινωνίας έχει καθυστερήσει. Χρειαζόμαστε μια νέα μορφή κοινωνικού συμβολαίου». Αυτό ακριβώς πρέπει να εργαστούν για να επιτύχουν οι σύμμαχοι του CSTO στα δικά τους κράτη με ρυθμό που όλοι οι υπεύθυνοι ενδιαφερόμενοι στις κοινωνίες τους αισθάνονται άνετα και σύμφωνα με τις τρέχουσες συνθήκες και τα εθνικά χαρακτηριστικά τους.

Οι συνέπειες πλήρους φάσματος που αλλάζουν το παράδειγμα που καταλύθηκαν από τις ασυντόνιστες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τον περιορισμό του COVID-19 («Παγκόσμιος Πόλεμος Γ») επιτάχυναν τις προϋπάρχουσες κοινωνικο-οικονομικές και πολιτικές τάσεις σε σημείο που ολόκληρο το μέλλον παραμένει αβέβαιο για όλους. Αυτό έχει προκαλέσει φόβο σε πολλά μέλη του πληθυσμού, που με τη σειρά του τα καθιστά επιρρεπή σε καταστροφικές υποδείξεις από εχθρικές ξένες δυνάμεις που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα συναισθήματά τους για να τους προϋποθέσουν είτε να αποδεχτούν παθητικά είτε να συμμετάσχουν ενεργά στις επερχόμενες Έγχρωμες Επαναστάσεις.

Οι σύμμαχοι του CSTO θα πρέπει να μοιραστούν τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία τους προκειμένου να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον να δημιουργήσει ρεαλιστικά μεταρρυθμισμένα κοινωνικά συμβόλαια μεταξύ των κυβερνήσεών τους και των κυβερνώμενων. Οι στενές οικονομικές σχέσεις αυτών των χωρών (όλοι οι σύμμαχοι του CSTO, με εξαίρεση το Τατζικιστάν, αποτελούν μέρος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης υπό τη Ρωσία) θα μπορούσαν να ενισχυθούν περαιτέρω με συγχρονισμένο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο του πληθυσμού ευημερεί με τον πιο δίκαιο τρόπο από περισσότερη ενσωμάτωση μεταξύ τους.

Η βιώσιμη εγκαθίδρυση δίκαιων και σταθερών κοινωνικοοικονομικών σχέσεων θα παράσχει τη στέρεη βάση για τη διαπραγμάτευση ενός μεταρρυθμισμένου κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ της κυβέρνησης και των κυβερνώμενων. Παράλληλα με αυτό, οι αρχές πρέπει να καλλιεργήσουν έναν πιο πατριωτικό πολίτη που μαθαίνει πώς να εκφράζει υπεύθυνα τις πολιτικές του διαφωνίες. Αυτό θα προλάβει δυναμικά τις εξωτερικές προσπάθειες να επιδεινωθούν προϋπάρχοντα ρήγματα μέσα στην κοινωνία, κάτι που θα απελευθερώσει έτσι τις στρατιωτικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες πληροφοριών και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου του κράτους να επικεντρωθούν περισσότερο σε εγκληματικές και τρομοκρατικές απειλές για την ακεραιότητα του κράτους τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail