Θα παγώσει η Γερμανία τη συμφωνία όπλων με την Αίγυπτο;

Freepen.gr - Σε δηλώσεις στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Deutsche Presse-Agentur (DPA), η Γερμανίδα υπουργός Επικρατείας στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών Katja Keul σχολίασε στις 16 Δεκεμβρίου την έγκριση της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για μια συμφωνία εξαγωγής όπλων με την Αίγυπτο μία ημέρα πριν αποχωρήσει από τα καθήκοντά της.

«Είναι αδιανόητο για μένα ότι η νέα κυβέρνηση επρόκειτο να εγκρίνει αυτή την πώληση», είπε η Keul.

Τόνισε πως η συμφωνία του νέου κυβερνώντος συνασπισμού περιλαμβάνει μια σαφή παράγραφο για το θέμα των εξαγωγών όπλων και «αυτό που συνέβη δείχνει ότι πρέπει να εφαρμόσουμε αμέσως αυτήν την παράγραφο ανοίγοντας τον δρόμο για έναν νόμο για τις εξαγωγές όπλων».

Στις 18 Δεκεμβρίου, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε δριμεία την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο. Εξέδωσε δήλωση με την οποία η ετυμηγορία που θα εκδοθεί στις 20 Δεκεμβρίου κατά του ακτιβιστή Alaa Abdel-Fattah, του δικηγόρου του Mohamed el-Baqer και του blogger Mohamed Ibrahim, θα χρησιμεύσει για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως δείκτης της κατεύθυνσης προς την οποία κατευθύνεται η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο. Κάλεσε την αφρικανική χώρα να τους αφήσει όλους ελεύθερους και είπε ότι οι δικηγόροι δεν πρέπει να τιμωρούνται για την άσκηση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων.

Αυτό οδήγησε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει άλλη μια δήλωση στις 18 Δεκεμβρίου, λέγοντας πως «θεωρεί ότι αυτή η μέθοδος είναι μια κραυγαλέα και αδικαιολόγητη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, που [παρακάμπτει] τη δικαστική τροχιά χωρίς αντικειμενικά στοιχεία ή υποστήριξη». Κάλεσε επίσης τη γερμανική κυβέρνηση «να δώσει προσοχή στις εσωτερικές της προκλήσεις αντί να επιβάλλει την κηδεμονία της σε άλλους».

Σε μια τελική, μη εφέσιμη ετυμηγορία στις 20 Δεκεμβρίου, το Επείγον Πλημμελειοδικείο Κρατικής Ασφάλειας καταδίκασε τον Abdel-Fattah σε πέντε χρόνια φυλάκιση και τον Ibrahim και τον Baqer σε τέσσερα με την κατηγορία της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, της κατάχρησης μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της συμμετοχής σε τρομοκρατική ομάδα (δηλαδή τη Μουσουλμανική Αδελφότητα) με στόχο να διαταράξουν τις διατάξεις του Αιγυπτιακού Συντάγματος και του νόμου.

Η Αίγυπτος δεν αρκέστηκε μόνο στην κίνηση της έκδοσης επίσημης δήλωσης καταδίκης και επίθεσης στη Γερμανία, έτσι το κράτος προχώρησε παραπέρα χρησιμοποιώντας επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης που ήταν κοντά στην εξουσία για να καταδικάσουν το Εθνικό Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο φιλοκαθεστωτικός δημοσιογράφος Αχμέντ Μούσα είπε στο πρόγραμμα του «Aala Masouliyati» («Υπό την ευθύνη μου»), που μεταδόθηκε στο Sada El Balad TV στις 18 Δεκεμβρίου: «Ποιος έδωσε στη Γερμανία το δικαίωμα να αναμειγνύεται στις αιγυπτιακές υποθέσεις και στο έργο του δικαστικού σώματος; Τι σχέση έχει η Γερμανία με άτομα που κατηγορούνται σε υπόθεση τρομοκρατίας; Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να μας δώσει μαθήματα και είμαστε μια χώρα που δεν παίρνει μαθήματα από κανέναν».

Την ίδια μέρα, ο Αιγύπτιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Nashat Al-Daihi είπε κατά τη διάρκεια του προγράμματός του «Bil Waraka wal Kalam» («Με το χαρτί και το μολύβι»), που μεταδόθηκε από το TeN TV, «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο επεισόδιο ανοησίας στην αντιμετώπιση ζητημάτων που δεν έχουν καμία σχέση με τη Γερμανία, και αυτό είναι μια κατάφωρη παρέμβαση και θρασύδειλη επιθετικότητα. Πρόκειται για απαράδεκτη παρέμβαση και καταπάτηση της αιγυπτιακής κυριαρχίας».

Εν τω μεταξύ, το κυβερνητικό Εθνικό Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Γερμανία στις 18 Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι τα σχόλια του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών για υποθέσεις που παραπέμφθηκαν ενώπιον του δικαστικού σώματος ισοδυναμούν με κατάφωρη και απαράδεκτη παρέμβαση στις αιγυπτιακές δικαστικές υποθέσεις.

Ο Χασάν Ναφάα, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, είπε στο Al-Monitor ότι οι πρόσφατες γερμανικές κινήσεις κατά της Αιγύπτου στοχεύουν μόνο στη μετάδοση ενός μηνύματος στο γερμανικό κοινό σύμφωνα με το οποίο η νέα κυβέρνηση ενδιαφέρεται και δε θα παραμελήσει τις συνθήκες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , σε αντίθεση με τις πολιτικές της προηγούμενης γερμανικής κυβέρνησης.

Σχετικά με την ψήφιση της συμφωνίας όπλων στην οποία συμφώνησε η Μέρκελ αμέσως πριν την αναχώρησή της, ο Ναφάα είπε πω; αναμένει ότι η συμφωνία θα παγώσει προς το παρόν, καθώς δεν πιστεύει ότι η νέα κυβέρνηση θα αποδεχθεί την ψήφισή της τώρα, αλλά θα μπορούσε να την περάσει σε μεταγενέστερο στάδιο.

«Η Γερμανία δεν θα παρακρατήσει αυτή την στρατιωτική συμφωνία με την Αίγυπτο. Θα συμβιβαστεί με το πάγωμα προς το παρόν», είπε.

Ο Nafaa είπε ότι αυτή η συμφωνία όπλων είναι πολύ σημαντική για την Αίγυπτο, καθώς σχετίζεται με συστήματα αεράμυνας μέσω των οποίων η Αίγυπτος μπορεί να προστατεύσει τον ουρανό της και να αντιμετωπίσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία η Τουρκία έχει καταφέρει να διαθέσει σε πολλές χώρες.

Η Nafaa είπε ότι «οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Αιγύπτου είναι στρατηγικές, καθώς η Αίγυπτος αποτελεί μεγάλη αγορά για γερμανικά όπλα επειδή είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς γερμανικών όπλων στον κόσμο, επομένως θα ήταν δύσκολο να σταματήσει αυτή η συμφωνία».

Στις 7 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι η Αίγυπτος κατέλαβε τη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών στις οποίες εξέδωσε άδειες για εξαγωγές όπλων το 2020 αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ. Το Ισραήλ κατέλαβε την τρίτη θέση με αξία 582,4 εκατ. ευρώ και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με αξία 509,2 εκατ. ευρώ.

Η Nafaa είπε ότι τέτοιες γερμανικές κινήσεις δεν θα ωθήσουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική και την προσέγγισή της όσον αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αποδεικνύεται από την έκδοση τελικής απόφασης κατά του Abdel-Fattah, μεταξύ άλλων, παρά την πίεση που ασκήθηκε από τις ΗΠΑ. διοίκηση για τη βελτίωση των συνθηκών ανθρωπίνων δικαιωµάτων.

Ωστόσο αναρωτιέται κανείς αν στη νέα γερμανική κυβέρνηση αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός της Τουρκίας. Έχουν ακούσει για τους Κούρδους; Ή για τη διακοπή του νερού στη ΒΑ Συρία με τη ροή του Ευφράτη; Γνωρίζουν για τις πέντε ενεργές εισβολές σε Κύπρο, Συρία και Ιράκ; Ξέρουν ότι στη γειτονική χώρα χιλιάδες ανθρώπους έχασαν τη δουλειά τους και φυλακίστηκαν δήθεν ως τρομοκράτες;

* πληροφορίες al-monitor.com / Χαλίντ Χασάν

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail